Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία είναι μια νέα “κανονικότητα”, από εκείνες που η κυβέρνηση της ΝΔ θεωρεί πυλώνες του προγράμματος της. Όχι του πραγματικού προγράμματος αλλά του προγράμματος που επικοινωνεί και υπογράφεται με την αγαπημένη φράση του λαοφιλούς iconic duo Νίκη Κεραμέως – Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, “ησυχία, τάξη και ασφάλεια”.
Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας που προωθεί πειθαρχικό δίκαιο για πράξεις όπως οι φθορές, οι αντιγραφές, παρεμπόδιση λειτουργίας των πανεπιστημίων, με τις ποινές να φτάνουν μέχρι τη διαγραφή φοιτητών.
Την ίδια στιγμή έχουμε την ιστορική σύμπραξη δύο υπουργείων, Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη (το δημόσιας τάξης μοιάζει πολύ πιο ταιριαστό). Ιστορική είναι η σύμπραξη και κοινή παρουσία υπουργών όχι μόνο για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου «ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» που περιλαμβάνει την ίδρυση της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, την Πανεπιστημιακή Αστυνομία δηλαδή, αλλά και γιατί στην συνείδηση της πλειοψηφίας της Ελληνικής κοινωνίας παραμένει, ευτυχώς, το ασυμβίβαστο της Παιδείας και της Καταστολής.
Οι αντιδράσεις περιλαμβάνουν από καθηγητές του Παντείου που κατονομάζουν, μεταξύ άλλων, τα in.gr, Athens Voice, Τα Νέα, protagon και Καθημερινή αποδίδοντας τους ότι “εξυπηρετούν φανερά τα κυβερνητικά σχέδια προετοιμάζοντας την κοινή γνώμη” για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, μέχρι την ίδια την Σύνοδο των Πρυτάνεων που χαρακτηρίζει τα Πανεπιστήμια ανοιχτές κοινότητες και σειρά ακόμα θεσμικών και μη φορέων.
Σήμερα το πρωί, διαβάζοντας τις ειδήσεις, πέσαμε σε μια πληροφορία πολύ χρήσιμη. Μέρος του κόστους της λειτουργίας του καινούργιου εγχειρήματος των δύο υπουργείων, Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, της Ο.Π.Π.Ι. θα πληρώνεται από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ).
Φύσει θετικός άνθρωπος, σκέφτηκα πως δεν μπορεί, θα πρόκειται για κάποιον παραλογισμό. Με μια γρήγορα αναζήτηση στον ιστότοπο της διαβούλευσης σχεδίων νόμου, βρέθηκε και το Σχέδιο νόμου με τίτλο: «ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ».
Στο Κεφάλαιο Β’ και άρθρο 13, δεν μπόρεσα να αντισταθώ στην παρ.1 όπου αναφέρεται το εξής:
Άρθρο 13
Σύσταση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων1. Συστήνονται Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (Ο.Π.Π.Ι.), οι οποίες στελεχώνονται από κατώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και ειδικούς φρουρούς που προσλαμβάνονται για τον σκοπό αυτό σύμφωνα με το άρθρο 9 του ν. 2734/1999 (Α΄ 161). Αποστολή των Ο.Π.Π.Ι. είναι η προστασία και ασφάλεια των Α.Ε.Ι. και η ενίσχυση της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Για τον σκοπό αυτό συνιστώνται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη χίλιες (1000) οργανικές επί θητεία θέσεις ειδικών φρουρών, οι οποίες κατανέμονται σε υπηρεσίες ασφάλειας σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 18 του ν. 2800/2000 (Α΄ 41).
Αν και δεν έχει καμία σχέση με τον ΕΛΚΕ, θεώρησα πως έχει ιστορική σημασία ως άρθρο και ως εκ τούτου το παραθέτω. Στην συνέχεια παραθέτουμε και το άρθρο που ρυθμίζει την μισθοδοσία του προσωπικού της Ο.Π.Π.Ι.:
5. Το προσωπικό των Ο.Π.Π.Ι. υπάγεται στην Ελληνική Αστυνομία και η μισθοδοσία του βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Το προσωπικό αυτό διατίθεται σε Α.Ε.Ι. με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Προστασίας του Πολίτη, βάσει των αναγκών που διαπιστώνονται σε κάθε Α.Ε.Ι.. Οι διοικήσεις των Α.Ε.Ι. υποχρεούνται να διευκολύνουν με κάθε τρόπο το προσωπικό των Ο.Π.Π.Ι. στο Α.Ε.Ι. κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, όπως αυτά ορίζονται στην παρ. 4.
Αισθάνθηκα για λίγα δευτερόλεπτα ανακουφισμένος, καθώς ως γνωστόν, όπως κάθε άνθρωπος, όταν δεν μου αρέσει μια είδηση δεν θέλω να την πιστέψω αν δεν την επιβεβαιώσω. Έλα όμως που βαθιά μέσα μου γνώριζα πως πιθανόν να ισχύει τουλάχιστον μέρος αυτού που διάβαζα το πρωί.
Αναζητώντας περισσότερα στοιχεία, έπεσα σε ρεπορτάζ της Άννας Ανδριτσάκη στην ΕΦ.ΣΥΝ. με θέμα “Παιδεία και καταστολή δεν γίνεται να πάνε μαζί”. Ακολουθεί ακριβές απόσπασμα του ρεπορτάζ:
«Αυτό που έρχεται είναι τσουνάμι», αναφέρει πανεπιστημιακός σε υψηλή θέση του ιδρύματός του, θέλοντας να δώσει εικόνα σε όσα επίκεινται. «Είναι πολύ χειρότερο απ’ αυτό που περιμέναμε», λέει κάποιος άλλος σε εξίσου σημαντική θέση. Ορισμένοι, δε, διαβάζοντας τα όσα πρέπει να αναλάβουν, υφίστανται διπλό σοκ καθώς πρέπει να πληρώσουν και τον λογαριασμό! Πρέπει να βρουν χώρους για το υπερσύγχρονο επιχειρησιακό κέντρο που θα στηθεί σε κάθε ίδρυμα και για την περιβόητη Μονάδα Ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της έδρας του αστυνομικού σώματος. «Δεν έχουμε να στεγάσουμε τμήματα, στην περιφέρεια νοικιάζουμε χώρους και τώρα πρέπει να αδειάσουμε κι άλλους», δηλώνουν οι ίδιοι.
Πρέπει να προσλάβουν επιπλέον προσωπικό που θα συνεργαστεί με τους αστυνομικούς και να πληρώσουν και τον εξοπλισμό για την ελεγχόμενη είσοδο-έξοδο! Από τον πολύπαθο λογαριασμό της έρευνας (ΕΛΚΕ). «Θέλουμε καθηγητές, έχουμε απλήρωτο προσωπικό και πρέπει να πληρώσουμε από τον ΕΛΚΕ για βοηθούς αστυνομικών», συμπληρώνουν οι πανεπιστημιακοί. Με λίγα λόγια, αφαιρούνται και πόροι και εγκαταστάσεις από τα Πανεπιστήμια κι «αν δεν συμμορφωθούν» (sic) θα χάσουν μέρος από την ετήσια χρηματοδότηση. Κυνικός εκβιασμός για τα υποχρηματοδοτούμενα Πανεπιστήμια.
Από το σχέδιο νόμου και τις μαρτυρίες των Πανεπιστημιακών στο ρεπορτάζ της ΕΦ.ΣΥΝ. μπορούμε να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας. Κι αυτά είναι πως η Έρευνα σε αυτή την χώρα έρχεται να συνδράμει στην καταστολή, στερώντας από χιλιάδες επιστήμονες κονδύλια.
Μπορεί ο ΕΛΚΕ να μην αναλαμβάνει άμεσα την μισθοδοσία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, αναλαμβάνει όμως να εξοπλίσει τα πανεπιστήμια με τον εξοπλισμό ελεγχόμενης εισόδου-εξόδου, καθώς και τα κονδύλια μισθοδοσίας του ενδιάμεσου προσωπικού που απαιτείται για την συνεργασία των ιδρυμάτων με την Ο.Π.Π.Ι.
Η απουσία της Γενικής Γραμματείας Ερευνάς και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) από τη δομή του υπουργείου παιδείας και η υπαγωγή τόσο της ίδιας της γενικής γραμματείας όσο και των εποπτευόμενων από αυτήν φορέων (ερευνητικά κέντρα κ.λπ.) στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων αλλά και η μεταφορά μονάδων όπως το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (οργανική μονάδα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών) και του Εθνικού Δικτύου Ερευνας και Τεχνολογίας (τεχνολογικός φορέα της ΓΓΕΤ) στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έδωσαν ξεκάθαρο στίγμα για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το δημόσιο αγαθό της ανώτατης εκπαίδευσης.
Εμείς από την πλευρά μας απαιτούμε ο ήδη πολύπαθος Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) να εξυπηρετεί μόνο θέματα που αφορούν σε ερευνητικά προγράμματα και υποδομές. Ούτε 1€ δεν πρέπει να φεύγει από την έρευνα προς την καταστολή. Ούτε 1€ δεν πρέπει να φεύγει εκτός έρευνας γενικά.
Πως όμως μπορούμε να απαιτούμε και να ονειρευόμαστε κάτι τέτοιο όταν τα κλειδιά της Έρευνας στην χώρα μας κρατάει ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ένας άνθρωπος που δεν ντράπηκε να πουλάει «νανογιλέκα» με θεραπευτικές ιδιότητες.