Ιδέες

Ο ιταλικός στρατός καλλιεργεί κάνναβη για φαρμακευτική χρήση

By N.

December 29, 2015

Ένα νέο είδος κάνναβης που ανθίζει με ελάχιστο φως και νερό καλλιεργεί αυτή την περίοδο ο ιταλικός στρατός. Εκατοντάδες δενδρύλια μεγαλώνουν σε ένα καλά φυλασσόμενο εργαστήριο στη Φλωρεντία, για να προσφέρουν μαριχουάνα για ιατρική χρήση. Ούτως ή άλλως η φαρμακευτική κάνναβη έχει αναγνωριστεί εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες ότι θεραπεύει δεκάδες ασθένειες.

Ο στρατηγός Τζιοκόντο Σαντόνι είναι επικεφαλής αυτής της στρατιωτικής φαρμακευτικής μονάδας:

«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να διαθέσουμε αυτό το φάρμακο μέχρι τα τέλη του έτους. Προσδοκούμε να βγάλουμε εκατό κιλά κάνναβης, που είναι η διπλάσια ποσότητα, από αυτή που τώρα εισάγουμε από την Ολλανδία».

Από το 2007, οι Ιταλοί που πάσχουν από καρκίνο, σκλήρυνση κατά πλάκας και χρόνιους πόνους έχουν στραφεί στη φαρμακευτική μαριχουάνα για ανακούφιση. Διατίθεται νόμιμα από φαρμακεία. Ο φαρμακοποιός Μάρκο Τερνέλι πουλάει ολλανδική μαριχουάνα για ιατρική χρήση από το 2013:

«Κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, η ζήτηση εκτινάχτηκε στα ύψη, δημιουργώντας δύο προβλήματα. Το ένα είναι ότι δεν υπάρχει αρκετή κάνναβη για όλους και το δεύτερο είναι ότι οι γιατροί δεν έχουν ακόμη καταλάβει ότι μπορούν να τη συνταγογραφούν νόμιμα. Δεν είναι εξοικειωμένοι με την φαρμακευτική της χρήση, γι’ αυτό και δεν τη δίνουν στους ασθενείς τους».

Η Ντανιέλα Φροσολίνι ταλαιπωρούνταν πάρα πολλά χρόνια από ιγμορίτιδες. Οι γιατροί της έδιναν μόνιμα παυσίπονα. Μέχρι τη στιγμή που ανακάλυψε από μόνη της τις ευεργετικές ιδιότητες της κάνναβης:

«Δοκίμασα όλα τα φάρμακα του κόσμου, με αποτέλεσμα να γίνω ζόμπι. Είχα συχνά παραισθήσεις τη νύχτα, μέχρι τη στιγμή που ανακάλυψα ότι μπορούσα να χρησιμοποιήσω κάνναβη. Ο πόνος μου μειώθηκε στο ελάχιστο. Σχεδόν εξαφανίστηκε. Το μόνο πρόβλημα είναι η υψηλή τιμή της».

Η θεραπεία κοστίζει στην Φροσολίνι περίπου 300 ευρώ το μήνα. Τόσο κοστίζουν τα 25 ml λαδιού κάνναβης. Την εθνική παραγωγή ανέλαβε λοιπόν ο στρατός στη γειτονική μας Ιταλία, όχι μόνο για να ανακουφίσει τον πόνο χιλιάδων ασθενών, αλλά και για να μειώσει το κόστος της φαρμακευτικής κάνναβης.

euronews