Του Δημήτρη Κούλαλη
ΕΛΛΟΓΑ ΠΑΡΑΛΟΓΑ
Ο δημοσιογράφος- οικονομικός αναλυτής Μαρκ Ρος, στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ν.»* πριν την έκδοση του τελευταίου του βιβλίου στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, περιέγραψε, ίσως με τον πιο ευκρινή τρόπο, τη δομή της σύγχρονης -λες και παλιότερα ήταν διαφορετικά- αστικής δημοκρατίας.
Συγκεκριμένα, ερωτώμενος για το… φαινόμενο της «στενής» σχέσης μεταξύ των οικονομικών ελίτ και των πολιτικών, ανέφερε: “Οι άνθρωποι της πολιτικής, και τώρα και στο παρελθόν, αλλά και οι ρυθμιστικές και υψηλά ιστάμενες αρχές παραμένουν πολύ κοντά στην οικονομική κοινότητα. Υπάρχει ένα υπαρκτό πρόβλημα σύμπραξης της οικονομικής και της πολιτικής ελίτ, που δεν είναι υγιές για τη δημοκρατία”.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση…
Πριν λίγες μέρες, ο ίδιος και η σύζυγός του έκλεισαν ένα «χρυσό» συμβόλαιο με τον εκδοτικό οίκο «Penguin Random House» για την έκδοση των απομνημονευμάτων τους.
Με έναν πρόχειρο υπολογισμό των Financial Times, τα χρήματα που προσφέρθηκαν για τα απομνημονεύματα του ζεύγους Ομπάμα ξεπερνούν τα $60 εκατ..
Μένει να δειχθεί ποιο θα είναι το τελικό ποσό που θα εισπράξουν. Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα αποτελέσει ένα από τα ακριβότερα συμβόλαια για εκδοτικά δικαιώματα όλων των εποχών.
Για να κατανοήσουμε τα ποσοτικά μεγέθη, αρκεί να αναφερθεί ότι ο διάσημος Αμερικανός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Τζέιμς Πάτερσον , πριν μερικά χρόνια, σύναψε συμβόλαιο ύψους $150 εκατ. με τους εκδότες του, μόνο που εκείνο αφορούσε 17 βιβλία.
Ο προκάτοχος τού Μπαράκ Ομπάμα, ο σταυροφόρος της «απελευθέρωσης» και των αναπεπταμένων λαβάρων του μιλιταρισμού, ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος, έλαβε σχεδόν $10 εκατ. για τα δικά του απομνημονεύματα.
Ενώ ο «αριστερός», πρώην πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον είχε εισπράξει 5 εκατ. περισσότερα από τον τελευταίο για το αυτοβιογραφικό έργο του «Η ζωή μου».
Γιατί, όμως, τέτοια χρηματική απόκλιση;
Ίσως γιατί, ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος αποδείχτηκε ο καλύτερος διαχειριστής του κυρίαρχου μονεταριστικού-ιμπεριαλιστικού μοντέλου ανάπτυξης. Όσο να ‘ναι, κάποιες δουλειές, ακόμη και σε συνθήκες παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, συνεχίζουν να πληρώνουν αδρά.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα μέχρι στιγμής καταγεγραμμένα ιστορικά του αποτυπώματα, επί προεδρίας του:
- «Οι διευθύνοντες σύμβουλοι 100 αμερικανικών κολοσσών (…) παρέμειναν πάμπλουτοι ανεξάρτητα από την κρίση -ενώ- τα περιουσιακά τους στοιχεία για την κάλυψη των συντάξεών τους ανήλθαν συνολικά στα $4,93 δισ. – ποσό ίσο-με τα όσα έχει εξοικονομήσει για τη σύνταξή του το 41% στη χώρα» ( περιοδικό «Fortune», λίστα Fortune 500 [2016]). Όλα αυτά τη στιγμή που οι εργαζόμενοι των εν λόγω ομίλων (YUM Brands, Taco Bell, Pizza Hut, ΚFC κ.α.) «δεν προβλέπεται μέσω μηχανισμών της εταιρείας να λάβουν σύνταξη», όπως αναφέρεται στην έκθεση του Ινστιτούτου Σπουδών Πολιτικής και του Κέντρου Αποτελεσματικής Κυβέρνησης (ΗΠΑ).
- Οι συντάξιμες αποδοχές μιας χούφτας χρυσοκάνθαρων ήταν μεγαλύτερες, ακόμη, και από του ίδιου του κ. Ομπάμα: $16.975 /μήνα για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, $950.000/μήνα για τον Ντέιβιντ Κόουτ της Honeywell.
- Τα ατομικά εισοδήματα των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων παρέμειναν απολύτως στάσιμα το 2014 (από το 1980), ενώ, ταυτόχρονα, η αύξηση (το ίδιο χρονικό διάστημα, 1980-2014)για το ανώτερο 10% άγγιξε το 121%, το 205% για το ανώτερο 1% και το 636% για το 0,001%.
- Μολονότι, 43 εκατ. άνθρωποι, εκ των οποίων τα 14 εκατ. ήταν παιδιά, ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας, το 2010, η κυβέρνηση Ομπάμα σύναψε μια αμφιλεγόμενη συμφωνία $568 εκατ. με την κατασκευαστική μηχανολογική εταιρεία KBR για την παροχή στέγης, σίτισης, νερού κ.α. στα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ ·ενώ, λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση «Tallying the full cost of the financial crisis» του Βloomberg, δαπανήθηκαν $12,8 τρισ. από τον κρατικό κορβανά για την διάσωση του χρηματοπιστωτικού τομέα.
- Όταν 2 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας έως 60 ετών όφειλαν, το 2015, ακόμη τα φοιτητικά τους δάνεια, με το συνολικό ύψος των χρεών να ανέρχεται σε $43 δισ., η πολυεθνική Apple έχοντας καταγεγραμμένα σε offshore 214,9 δισ. δολάρια, δεν υποχρεούνταν να καταβάλει φόρο στο αμερικανικό κράτος ύψους $65,4 δισ..
- Τη στιγμή που αυξάνονταν συνεχώς οι περιπτώσεις ανθρώπων, πάμφτωχων, που επιχειρούσαν να μπουν φυλακή προκειμένου να εξασφαλίσουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ο «Observer» ανέφερε ότι η εταιρεία Facebook κατέβαλε σε φόρους $11,3 εκατ., ενώ ο κύκλος εργασιών της το 2015 έκλεισε στα $6,19 δισ..
- Παρότι, 565 χιλ. πολίτες ζούσαν ανέστιοι, ταυτοχρόνως, 285 χιλ. αμερικανικές εταιρείες συνέχιζαν να «στεγάζονται» σε μια πολυκατοικία στον αριθμό 1209 της οδού North Orange, στο Ντελαγουέρ.
- Στις αρχές του 2011, το Κογκρέσο προσφέρθηκε να συνδράμει τις εταιρείες κατασκευής πυρηνικών εργοστασίων με $56 δισ., την ώρα που σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ οι κάτοικοι κάρφωναν τα παράθυρα των σπιτιών τους, επειδή δεν είχαν θέρμανση, ώστε να προστατευτούν από το κρύο.
- Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι οι ομάδες συμφερόντων έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα φυσικά πρόσωπα, ανοίγοντας έτσι διάπλατα το δρόμο στα διάφορα lobby να προβαίνουν στην προβολή πολιτικών μηνυμάτων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
- Ενώ από το 2014, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι- Αφροαμερικανοί και, κυρίως, φτωχοί στην πλειονότητά τους- έπεσαν νεκροί από τα πυρά της αστυνομίας, ο σπεσιαλίστας στα δομημένα ομόλογα και καταδικασθέντας το 2013 Φαμπρίς Τουρέ, αφέθηκε ελεύθερος να κάνει διαλέξεις επί πληρωμή, ενώ στα μαλακά έπεσε και η υπόλοιπη «συμμορία» της Wall Street ,αφού υποχρεώθηκαν να καταβάλουν, συνολικά, το αστείο ποσό των $50 δισ., όταν ο εβδομαδιαίος τζίρος της Goldman Sachs είναι $5 δισ..
- Στοιχεία του Πενταγώνου αναφέρουν ότι δαπανήθηκαν για την καταπολέμηση του «εσωτερικού εχθρού» πάνω από 30 δισ. δολάρια/χρόνο, ενώ, μόνο το 2016, ο προϋπολογισμός για τις αμυντικές δαπάνες έφτασε τα 608 δισ. δολάρια.
Συμπερασματικά, παρά τα προπετάσματα καπνού, όπως το πολυδιαφημισμένο «Obamacare», προϊόν εξυπηρέτησης πάλι μονοπωλιακών συμφερόντων, μπορούμε να πούμε ότι, ναι, άξια κέρδισε το… αργυρώνητο συμβόλαιό του. Όπως άξια το κέρδισαν και οι προκάτοχοί του. Δημιούργημα του ίδιου δυσώδους, εκμεταλλευτικού συστήματος είναι ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ. Θυμηθείτε πόσο κόμπαζε προεκλογικά για το γεγονός ότι εκείνοι οι οποίοι απομυζούν τους πολίτες και, βυσσοδομώντας πάνω στο κοινωνικό σώμα, χτίζουν αμύθητες περιουσίες είναι εξυπνότεροι από τους άλλους, τους «θνητούς».
Από το ίδιο, άγιο δισκοπότηρο της απληστίας και της αλαζονείας ξεδιψούν. Είτε πλασάρονται με φιλολαϊκό προφίλ, είτε ως νέοι εκπρόσωποι του πολιτικού «γύψου».
Στο χέρι των λαών και μόνο είναι να απαλλαγούν απ’ την εξουσιαστική αναλγησία του καπιταλιστικού καισαρισμού, στέλνοντας δια παντός στο σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας τούς ταγούς του φιλοτομαρισμού και τους πολιτικούς του εκπροσώπους.
*(https://www.nostimonimar.gr/mark-ros-prepi-na-xanathesoume-tin-ikonomia-stin-ipiresia-tis-kinonias/)