Άρθρο των Carmen Paun και Susannah Luthi για το POLITICO εξετάζει τι περιμένει τους πιστούς ανά τον κόσμο κατά τον εορτασμό σημαντικών εορτών στον δεύτερο χρόνο της πανδημίας.
- Μετάφραση: Δώρα Βλάσση
Η ΠΙΣΤΗ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ: ΓΙΟΡΤΕΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΝΕΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Ενώ τα κρούσματα κορονοϊού είναι σε έξαρση για ακόμη μία φορά σε όλο τον κόσμο, οι αξιωματούχοι σε θέματα δημόσιας υγείας προσπαθούν να εξισορροπήσουν το περιθώριο που θα δώσουν στους ανθρώπους για τον εορτασμό θρησκευτικών γιορτών κατά τον δεύτερο χρόνο της πανδημίας με τις ανησυχίες περί περισσότερων εξάρσεων που ενδεχομένως πυροδοτήσουν οι συγκεντρώσεις ατόμων.
Η Susannah Luthi, δημοσιογράφος του POLITICO σε θέματα υγείας, γράφει:
Χρόνια πριν, πέρασα την περίοδο του Ραμαζανιού στο Κάιρο, όπου οι ανιαρές ημέρες νηστείας, τα πλήθη στον δρόμο κατά το ιφτάρ (κυριολεκτικά σημαίνει πρωινό, παρότι τρώγεται μετά τη δύση του ηλίου) και οι ολονύχτιοι εορτασμοί πλημμύριζαν απ’ άκρη σε άκρη την τεράστια αυτή μητρόπολη με μια αλησμόνητη ένταση. Τώρα, ούσα Καθολική, με θλίβει επίσης η διατάραξη μίας ακόμη Πασχαλινής περιόδου. Έτσι, ήθελα να εξετάσω πώς αντιμετωπίζουν οι θρησκευτικές κοινωνίες έναν δεύτερο χρόνο περιορισμών σε βαθιά ριζωμένες παραδόσεις, τώρα που το εβραϊκό και το χριστιανικό Πάσχα και το Ραμαζάνι πλησιάζουν ξανά.
Κατά κάποιο τρόπο, η πανδημία έχει χειροτερέψει ένα χρόνο αργότερα. Έχουμε εμβόλια, αλλά παραμένουν θολή ελπίδα για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους εν μέσω μιας αργής παγκόσμιας επαναλειτουργίας – περιλαμβανομένων αρκετών ανθρώπων σε χώρες όπου οι θρησκευτικοί εορτασμοί είναι ιδιαίτερα βαθιά συνυφασμένοι με τον κοινωνικό ιστό.
Οι Εβραίοι γιορτάζουν το Πάσχα τους αυτό το Σαββατοκύριακο. Η Μεγάλη Εβδομάδα που γιορτάζεται από πολλούς χριστιανούς κορυφώνεται την Κυριακή του Πάσχα. Ο μουσουλμανικός ιερός μήνας του Ραμαζανιού ξεκινάει στις 13 Απριλίου κι έχει ιδιαίτερα κοινοτικό χαρακτήρα: οι ημέρες νηστείας διακόπτονται από εορτασμούς κατά τη δύση του ηλίου και παραδόσεις ειδικές ανά χώρα – που κυμαίνονται από παιδιά που τραγουδούν για γλυκά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έως ιδιωτικές συζητήσεις αποκλειστικά για γυναίκες όπου ζωγραφίζουν με χέννα στο Πακιστάν και αθλητικά παιχνίδια για άνδρες στο Ιράκ.
Εν των μεταξύ, η ινδουιστική γιορτή χρωμάτων του Χόλι μόλις ολοκληρώθηκε στην Ινδία – αυστηρά, σύμφωνα με το οικογενειακό νήμα συζήτησης στην εφαρμογή WhatsApp ενός συνάδελφου στο POLITICO. Ένα μήνυμα από την Καλκούτα περιγράφει ανθρώπους που κοιτάζουν με θλίψη φωτογραφίες από προηγούμενα χρόνια που «έπαιζαν Χόλι» ένα άλλο από τη Βομβάη ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι συζητούν για ακόμη ένα λοκντάουν λόγω της έξαρσης κρουσμάτων – χωρίς καθόλου εορτασμούς.
Βάσει των ανωτέρω, η Maria Van Kerkhove, επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη νόσο Covid-19, παρότρυνε τον κόσμο να γιορτάσει διαδικτυακά και να αποφύγει τις συναναστροφές σε εσωτερικούς χώρους.
«Θα φτάσουμε σε ένα σημείο που αυτή η πανδημία θα τελειώσει – αυτό το υπόσχομαι. Πρέπει, όμως, να δουλέψουμε σκληρά τώρα προκειμένου να μειωθεί η μετάδοση, ειδικά τώρα που διαθέτουμε τα εμβόλια στο κοινό», είπε την προηγούμενη εβδομάδα.
Όμως, ύστερα από μήνες κόπωσης εξαιτίας της πανδημίας και αυξανόμενων ποσοστών μόλυνσης στις περισσότερες περιοχές του κόσμου, χώρες τόσο ετερόκλιτες όσο η Σαουδική Αραβία και ο Ισημερινός προσπαθούν να βρουν τη δική τους ξεχωριστή ενέργεια εξισορρόπησης για τη δεύτερη αυτή εορταστική περίοδο.
Για πρώτη φορά σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός χρόνου, η Σαουδική Αραβία έθεσε ξανά σε λειτουργία τον σιδηρόδρομο υψηλής ταχύτητας αυτή την εβδομάδα και σχεδιάζει έως και 54 ταξίδια ημερησίως κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού. Στην άλλη πλευρά του κόσμου, οι πολίτες του Ισημερινού οδεύουν προς το Πάσχα υπό νέους περιορισμούς καθώς τα νοσοκομεία κατακλύζονται από ασθενείς. Τα ταξίδια μέσω οδικού δικτύου είναι περιορισμένα. Η πώληση αλκοόλ απαγορεύεται. Οι παραλίες είναι κλειστές για το κοινό.
Η Αίγυπτος, με πληθυσμό 100 εκατομμύρια, θα επιτρέψει άτομα μέσα στα τζαμιά για ημερήσια προσευχή και συγκεντρώσεις για παραδοσιακές βραδινές προσευχές της κοινότητας. Όμως, οι τεράστιες συγκεντρώσεις στον δρόμο για το ιφτάρ απαγορεύονται – και οι αξιωματούχοι αναμένουν αύξηση [κρουσμάτων] μετά το Ραμαζάνι. Το πλούσιο κράτος των ΗΑΕ, που είναι δεύτερο στην κατάταξη σε κατά κεφαλή χορηγούμενα εμβόλια μετά το Ισραήλ, θα ξανανοίξει τα τζαμιά φέτος. Εντούτοις, θα τηρήσει αυστηρές προφυλάξεις, οι οποίες περιλαμβάνουν τον περιορισμό του ιφτάρ αποκλειστικά σε μέλη της ίδιας οικογένειας και την απαγόρευση διανομής γευμάτων ιφτάρ επί τόπου από εστιατόρια.
Στη Ρώμη, ο Πάπας Φραγκίσκος δεν θα γιορτάσει ως συνήθως τη Μεγάλη Εβδομάδα και τις Λειτουργίες του Πάσχα στη συνωστισμένη πλατεία του Αγίου Πέτρου, αλλά σε μία σχεδόν άδεια Βασιλική.
Η Αντίγουα, στη Γουατεμάλα, ακύρωσε τη διάσημη πομπή της Semana Santa (Μεγάλη Εβδομάδα) στην οποία ο κόσμος σκεπάζει τους δρόμους με περίτεχνα λουλουδάτα χαλιά. Εν τω μεταξύ, οι εκκλησίες παραμένουν ανοιχτές στο Ρίο ντε Τζανέιρο, το οποίο έκλεισε τις παραλίες για να περιορίσει τον συντριπτικά μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και θανάτων που καθηλώνει τη Βραζιλία.