Ενεργό εμπλοκή στο project δημιουργίας νέας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας με καύσιμο φυσικό αέριο, που έλαβε πρόσφατα άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ, έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βασίλης Μηλιώνης, άλλοτε επικεφαλής της εταιρείας Hellas Power, της εταιρείας που, μαζί με την Energa, είχε βρεθεί στο επίκεντρο του σκανδάλου και της μεγάλης κατάρρευσης της πρώτης φάσης της απελευθέρωσης της λιανικής ρεύματος.
Υπενθυμίζουμε πως τον Νοέμβριο του 2019, το πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων ανέτρεψε την πρωτόδικη ετυμηγορία για τις υποθέσεις Energa-Hellas Power, αφού η έδρα αθώωσε πέντε κατηγορούμενους, κρίνοντας ένοχους τους υπόλοιπους έξι, με ποινές δραστικά μειωμένες από εκείνες που είχε επιβάλει το πρωτοβάθμιο δικαστήριο. Ανάμεσα τους και ο επιχειρηματίας Βασίλης Μηλιώνης που πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 10 ετών.
Επίσης, το δικαστήριο αποφάσισε να αποδεσμεύσουν το σύνολο των κατασχεθέντων για τους πέντε που κρίθηκαν αθώοι. Ειδικότερα, για τον Βασίλη Μηλιώνη αποφασίστηκε να αποδεσμευτούν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί του σε Ελλάδα και Κύπρο. Οι δικηγόροι του υποστηρίζουν ότι οι καταθέσεις του σε αυτούς τους περίπου 10 προσωπικούς λογαριασμούς δεν ξεπερνούν τις μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
Έναν χρόνο πριν την ετυμηγορία του δικαστηρίου, τον Σεπτέμβριο του 2018, το Documento αποκάλυψε πως ο Γρηγόρης Αλέξανδρος Δημητριάδης – ανιψιός και σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη είχε σχέσεις με τον Βασίλη Μηλιώνη.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε και ο Αριστείδης Φλώρος στην κατάθεσή του, ο Βασίλης Μηλιώνης είχε στενές σχέσεις με τον Γρηγόρη Αλέξανδρο Δημητριάδη αφού, όπως είπε: «Μου ζήτησε (σ.σ. ο Δημητριάδης) να επικοινωνήσω με τον Βασίλειο Μηλιώνη, με σκοπό τη διερεύνηση πιθανής μελλοντικής μας συνεργασίας στον χώρο της ενέργειας. Η επαφή αυτή έγινε το Μάιο του 2009, όταν εγώ δεν γνώριζα τον Βασίλειο Μηλιώνη και όπως πληροφορήθηκα από τον κ. Δημητριάδη υπάρχει στενή οικογενειακή σχέση μεταξύ των οικογενειών Μηλιώνη και Μητσοτάκη».
Η άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δόθηκε στην εταιρεία «Λάρισα Θερμοηλεκτρική Μ.Α.Ε.» για σταθμό συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο, ισχύος 870 MW. Η μονάδα συνδυασμένου κύκλου θα αποτελείται από μια αεροστροβιλική μονάδα ισχύος περίπου 593 MW και μια ατμοστροβιλική μονάδα ισχύος 277 MW, ενώ, η καθαρή ισχύος (Προς το Σύστημα) φτάνει τα 845 MW.
Σύμφωνα με την σχετική απόφαση της ΡΑΕ, ο σταθμός πρόκειται να εγκατασταθεί στη ΒΙ. ΠΕ. Λάρισας. Μοναδικός μέτοχος της εταιρείας ανάπτυξης του έργου είναι η νεοϊδρυθείσα Κυπριακή εταιρεία Clavenia Limited με έδρα την Λευκωσία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυπριακή εταιρεία είναι ισραηλινών συμφερόντων και ανήκει σε επιχειρηματία που έχει ήδη εμπλοκή στον τομέα της παραγωγής ενέργειας στο Ισραήλ, ο οποίος μάλιστα έχει συνεργαστεί όσον αφορά τον εξοπλισμό, με την Siemens.
Ο Βασίλης Μηλιώνης είναι σύμβουλος στο project ενώ κατείχε αρχικά, με τη σύσταση της εταιρείας «Λάρισα Θερμοηλεκτρική», τη θέση του προέδρου, για να δώσει τη θέση του στις 14 Μαΐου που συγκροτήθηκε νέο Δ.Σ. στον Ισραηλινό Rotem Ben Horin.
Πηγές της εταιρείας βεβαιώνουν ότι πρόθεση της εταιρείας είναι να κατασκευάσει τη μονάδα, παρά τον ισχυρό ανταγωνισμό και το ενδιαφέρον που έχουν δείξει για projects ηλεκτροπαραγωγής, μεγάλα εγχώρια επιχειρηματικά ονόματα.
Ο Β. Μηλιώνης και οι Ισραηλινοί επενδυτές, μάλιστα, πριν την αίτηση για νέα άδεια, φέρονται να έκαναν συζητήσεις για την εξαγορά της άδειας που έχει στην περιοχή της Λάρισας ο όμιλος Καράντζη, για μονάδα 660 Μεγαβάτ. Οι συζητήσεις δεν κατέληξαν σε συμφωνία και έτσι προχώρησαν στην αίτηση προς της ΡΑΕ.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ για τις εξελίξεις στην ενέργεια στο Energypress