Το Βρετανικό δικαστήριο Old Bailey αποφάσισε σήμερα την μη έκδοση στις ΗΠΑ του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για παραβίαση της νομοθεσίας περί κατασκοπείας. Η δικαστής Βανέσα Μπαρέιτσερ επισήμανε ότι αρνήθηκε την έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ καθώς υπάρχουν φόβοι αυτοκτονίας.
Η πολυαναμενόμενη ανακοίνωση της απόφασης του βρετανικού δικαστηρίου, επί της έκδοσης ή μη του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ έγινε σήμερα το πρωί, σε μια άδεια από κοινό αίθουσα, στο δικαστήριο Ολντ Μπέιλυ του Λονδίνου. Με τον ίδιο τον ιδρυτή των Wikileaks στον γυάλινο κλωβό, με σκούρο κοστούμι και γκρι μάσκα, και τη δικαστή Βανέσα Μπαράιτσερ στην δερμάτινη καρέκλα της, ψηλότερα από όλους, να αναλύει το σκεπτικό της.
Η απόφαση
Οι αμερικανικές αρχές έχουν σχηματίσει δικογραφία σε βάρος του Αυστραλού που περιλαμβάνει 18 κατηγορίες για “ συνωμοσία” με την Τσέλσι Μάνινγκ, πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού, με σκοπό την παρείσφρηση σε υπολογιστές της κυβέρνησης των ΗΠΑ και για παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας περί κρατικών απορρήτων.
Η ομάδα των συνηγόρων του Ασάνζ ανέφερε στα τελικά επιχειρήματα που υπέβαλε γραπτώς στη δικαστή Βανέσα Μπαρέιτσερ ότι η δίωξη του εντολέα της έχει πολιτικά κίνητρα και κινήθηκε κατά τη διάρκεια μιας “ μοναδικής” περιόδου “ στην ιστορία των ΗΠΑ”, δηλαδή επί των ημερών του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Παράλληλα εκτίμησαν ότι τυχόν έκδοσή του στις ΗΠΑ θα αποτελέσει απειλή για το έργο των δημοσιογράφων.
Μπορεί η Βανέσα Μπαράιτσερ να θεωρεί ότι οι όροι με τους οποίους διεξάγεται η δημοσιογραφία πρέπει να επιβάλλονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, αλλά για ανθρωπιστικούς λόγους, λόγω της βεβαρυμμένης ψυχικής του υγείας και των αυτοκτονικών τάσεων, τις οποίες βεβαίωσαν Βρετανοί γιατροί αποφάσισε να μην επιτρέψει την έκδοση του Τζούλιαν Ασανζ στις ΗΠΑ.
Το σκεπτικό της απόφασης νομιμοποιεί τη χρήση του νόμου περί Κατασκοπείας (Espionage Act), ενός υπεραιωνόβιου νόμου των ΗΠΑ, εναντίον των δημοσιογράφων και εκδοτών. Και μάλιστα, ενώ ο συγκεκριμένος νόμος δεν έχει καταφέρει να στείλει στη φυλακή κανέναν δημοσιογράφο (Αμερικανό υπήκοο) ως τώρα, σε αμερικανικό έδαφος, – δηλαδή όποτε έγινε προσπάθεια «σκόνταψε» στη συνταγματικότητά του, ως προς τα θέματα ελευθερίας του Τύπου και του Λόγου – σήμερα νομιμοποιείται να το κάνει, δια της αποφάσεως μιας Βρετανής δικαστού εις βάρος δημοσιογράφου και εκδότη μη πολίτη των ΗΠΑ.
Η δημοσιογραφία, κατά το σκεπτικό της δικαστού Μπαράιτσερ, εντάσσεται στα εγκλήματα κατά του κράτους, από την στιγμή που το κράτος δεν επιθυμεί τη δημοσιοποίηση κάποιων στοιχείων, κάποιων διαβαθμισμένων εγγράφων του, όσων μπορούν να φέρουν στο φως τα εγκλήματά του.
Αντιδράσεις στην απόφαση
Η αντίδραση των ΗΠΑ
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εξέφρασε τη «μεγάλη απογοήτευσή» του από την άρνηση της βρετανικής δικαιοσύνης για την έκδοση του ιδρυτή των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ, ενώ ενημέρωσε το δικαστήριο πως θα εφεσιβάλει την απόφαση:
“Αν και είμαστε πολύ απογοητευμένοι από την τελική απόφαση του δικαστηρίου, είμαστε ικανοποιημένοι ότι οι ΗΠΑ υπερίσχυσαν σε κάθε νομικό επιχείρημα που προβλήθηκε. Συγκεκριμένα, το δικαστήριο απέρριψε όλα τα επιχειρήματα του κ. Ασάνζ σχετικά με πολιτικά κίνητρα, πολιτική δίωξη, δίκαιη δίκη και ελευθερία του λόγου. Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ”.
Στέλα Μόρις, σύντροφος του Ασάνζ:
«Η σημερινή νίκη είναι το πρώτο βήμα προς τη δικαιοσύνη στην υπόθεση αυτή. Είμαστε ευχαριστημένοι που το δικαστήριο αναγνώρισε τη σοβαρότητα και την απανθρωπιά αυτού που έχει υποστεί και αυτού που αντιμετωπίζει. Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για το γεγονός ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αποφασίσει να εφεσιβάλει αυτή την απόφαση. Συνεχίζει να θέλει να τιμωρήσει τον Τζούλιαν και να τον εξαφανίσει στην πιο βαθιά και σκοτεινή τρύπα του συστήματος των αμερικανικών φυλακών για το υπόλοιπο της ζωής του.
«Καλώ τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να το σταματήσει αυτό τώρα: Κε Πρόεδρε, ρίξε αυτούς τους τοίχους φυλακής, άφησε τα μικρά μας αγόρια να έχουν τον πατέρα τους. Ελευθέρωσε τον Τζούλιαν, ελευθέρωσε τον Τύπο, ελευθέρωσέ μας όλους».
Ρεμπέκα Βίνσεντ, διευθύντρια διεθνών εκστρατειών των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα:
«Καλωσορίζουμε αυτή την απόφαση ότι δεν θα εκδοθεί στις ΗΠΑ εξαιτίας των σοβαρών ζητημάτων ψυχικής υγείας του. Όμως ανησυχούμε πολύ για την ουσία της απόφασης. Διαφωνούμε με την εκτίμηση της δικαστή πως η υπόθεση αυτή δεν έχει πολιτικά κίνητρα, πως δεν αφορά την ελευθερία του λόγου. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως ο κ. Ασάνζ έγινε στόχος για τη συμβολή του στη δημοσιογραφία και, μέχρι να αντιμετωπισθούν τα υποκείμενα ζητήματα, άλλοι δημοσιογράφοι, πηγές και εκδότες παραμένουν σε κίνδυνο. Έτσι θα συνεχίσουμε να συνηγορούμε για τα ευρύτερα ζητήματα που διακυβεύονται, μολονότι καλωσορίζουμε το γεγονός ότι ο κ. Ασάνζ δεν θα εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες».
Κριστίν Ασάνζ, μητέρα του Τζούλιαν Ασάνζ:
«Ικετεύω τον πρόεδρο Τραμπ και τον εκλεγμένο πρόεδρο Μπάιντεν να δώσουν εντολή (στους αμερικανούς εισαγγελείς) να σταματήσουν. Η δεκαετής διαδικασία ήταν η τιμωρία. Έχει υποφέρει αρκετά».
Το Μεξικό προσφέρει άσυλο στον Ασάνζ
Το Μεξικό είναι έτοιμο να προσφέρει πολιτικό άσυλο στον Τζούλιαν Ασάνζ και στηρίζει την απόφαση της βρετανικής δικαιοσύνης να αρνηθεί την έκδοση του ιδρυτή του WikiLeaks στις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.
«Ο Ασάνζ είναι δημοσιογράφος και του αξίζει μια ευκαιρία. Τάσσομαι υπέρ να του αποδοθεί χάρη. Θα του προσφέρουμε προστασία», επισήμανε ο Μεξικανός πρόεδρος, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσής του προς τους δημοσιογράφους.
- Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, The Guardian και The Press Project