Την στιγμή που η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει την κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η φιλοσοφία της υλοποίησης του κυβερνητικού έργου δεν επηρεάζεται. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μπορεί να μην δέχτηκε να αναλάβει την προμήθεια των self tests, το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας όμως δεν δίστασε να προκηρύξει φωτογραφικό διαγωνισμό για την προμήθεια 10εκ. τεμαχίων, σε συνέχεια των ανακοινώσεων του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου στις 19 Μαρτίου.
Το έγγραφο της προκήρυξης αναρτήθηκε στις 24.3.2021 και ώρα 23:30 το βράδυ, ο διαγωνισμός θα διαρκέσει τρεις ημέρες συμπεριλαμβανομένης της αργίας της 25ης Μαρτίου και θα λήξει την Κυριακή 28 Μαρτίου. Η δε προμήθεια του υλικού θα πρέπει να γίνει το αργότερο επτά ημέρες μετά την υπογραφή της σύμβασης.
Λίγες ώρες νωρίτερα διαβάζαμε δημοσιεύματα που ανέφεραν πως η Siemens έγινε η πρώτη και μοναδική ευρωπαϊκή εταιρεία που πήρε άδεια παραγωγής και διανομής των self tests προ ημερών, όχι από κάποιο Ευρωπαϊκό φορέα αλλά από τις Γερμανικές αρχές. Δεν έχει πάρει πιστοποίηση σύμφωνα με την οδηγία 98/79/ΕΚ όπως αναφέρει η γνωμοδότηση που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) στις 17 Μαρτίου και μαζί με ένα Αμερικάνικο test είναι τα μόνα που κυκλοφορούν στην αγορά σύμφωνα με τον πρόεδρο του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Αττικής, κ. Ανδρέα Γαλανόπουλο.
Επιστρέφουμε στα του διαγωνισμού του Υπουργείου Προστασίας του πολίτη. Ακολουθεί το Παράρτημα Α’ της προκήρυξης, που ολόκληρη μπορείτε να διαβάστε εδώ.Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ζητά προσφορές «με την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει τιμής» για την προμήθεια 10.000.000 ταχέων διαγνωστικών τεστ με τη διαδικασία του self-testing. Στην προκήρυξη αναφέρεται πως η υποχρέωση παράδοσης της ποσότητας των 10 εκατομμυρίων τεστ προβλέπεται εντός επτά ημερών, με τις προϋποθέσεις να καθίστανται προφανώς απαγορευτικές για πολλούς υποψηφίους, αφήνοντας ελάχιστους -αν όχι πολύ συγκεκριμένους διεκδικητές- εντός «διαγωνισμού».
Κι ενώ κανείς θα αναρωτηθεί πως γίνεται να κυκλοφορήσει test στην Ελληνική αγορά που να μην έχει έγκριση από τον EMA ή/και τις αντίστοιχες εγχώριες αρχές, στις τεχνικές προδιαγραφές διαβάζουμε πως απαιτείται να προσκομίζεται αποδεικτικό καταχώρησης του προϊόντος για κατ΄ εξαίρεση αυτοδιαγνωστική χρήση στην λίστα BfArM (Γερμανικός Φορέας) ή σε αντίστοιχη λίστα αρμόδιου φορέα άλλου κράτους ΕΕ.
Όπως σημειώνουμε και παραπάνω, η Siemens είναι η μοναδική εταιρία που έχει πάρει έγκριση για κυκλοφορία self test στην Ευρώπη, με έγκριση όμως μόνο από τις Γερμανικές αρχές και δη τον BfArM.
Ο ECDC σημειώνει κατά την γνωμοδότηση του για τα self tests:
- Τα self test θα μπορούσαν να ενισχύσουν τον έλεγχο της νόσου με την έγκαιρη αναγνώριση και απομόνωση περιπτώσεων. Ωστόσο, η μετάθεση της ευθύνης των ελέγχων από τους υγειονομικούς φορείς στους ιδιώτες μπορεί να οδηγήσει σε ελλιπή καταγραφή των κρουσμάτων και να δυσχεράνει την ιχνηλάτηση και την απομόνωση των ύποπτων περιστατικών».
Οι μεσοτοιχίες για άλλη μια φορά κάνουν θαύματα.
Μια προκήρυξη αναρτάται στις 23:30 το βράδυ, παραμονή αργίας. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν μια εργάσιμη ημέρα να μελετήσουν και να αξιολογήσουν την προκήρυξη, να επικοινωνήσουν για λεπτομέρειες και καταθέσουν πρόταση. Απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρχει έγκριση από Γερμανικό φορέα ή φορέα άλλου κράτους της ΕΕ και όχι των ΗΠΑ, από όπου προέρχεται το μοναδικό self test που ανταγωνίζεται της Siemens.
Η δουλειά θα γίνει νομότυπα και με στήριξη των ΜΜΕ, παρά τις αντιρρήσεις των φαρμακοποιών και του ECDC.
Τα 40εκ€ που αντιστοιχούν σε 10εκ self tests και ίσως αρκούσαν για ετήσια μισθοδοσία πάνω 1.000 γιατρών θα πάνε στην Siemens.
Τα επόμενα 40εκ€ του επόμενου διαγωνισμού θα πάνε πάλι στην Γερμανική εταιρία, ενώ θα μπορούσαν να πάνε στην ετήσια μισθοδοσία 1.500 νοσηλευτών κ.ο.κ..
Κι όλα αυτά γιατί Siemens και Μητσοτάκης αποκλείεται να μην κάνουν “δουλειές” σε πρώτη ευκαιρία…