Oι αναποφάσιστοι φαίνεται να είναι ο κυριότερος «αντίπαλος»
Oι αναποφάσιστοι φαίνεται να είναι ο κυριότερος «αντίπαλος» των ολλανδικών κομμάτων στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στις 15 Μαρτίου, αφού οι δημοσκοπήσεις τους δείχνουν… στο 75%!
Το ποσοστό αυτό φοβίζει περισσότερο τα «καθιερωμένα κόμματα», όπως τα χαρακτηρίζει στο σχετικό της αφιέρωμα η Deutsche Welle, ακόμη και σε σχέση με την δημοσκοπική δυναμική που εμφανίζει το ακροδεξιό λαϊκιστικό Κόμμα για την Ελευθερία του 53χρονου Γκερτ Βίλντερς (PVV), ο οποίος επιτίθεται κατά των ξένων, κατά του Ισλάμ και κατά της Ευρώπης.
Η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην χώρα λίγες μέρες πριν τις εκλογές περιγράφεται από την DW ως εξής: «Η Ολλανδία πάει από το καλό στο καλύτερο. Η οικονομία αναπτύσσεται, η ανεργία μειώνεται. Ακόμα και η εγκληματικότητα έχει περιοριστεί σε τέτοιο βαθμό που το δημόσιο πουλά στην αγορά ακινήτων κρατητήρια. Και σαν να μην έφθαναν αυτά… οι Ολλανδοί δηλώνουν στις δημοσκοπήσεις πολύ ευτυχισμένοι».
Το δημοσίευμα προσθέτει ότι ακόμη και τα υψηλά ποσοστά του Βίλντερς δεν θα έπρεπε να εμπνέουν ανησυχία, μιας και για να σχηματιστεί ένας σταθερός κυβερνητικός συνασπισμός απαιτείται συνεργασία τεσσάρων κομμάτων. «Και σχεδόν όλα έχουν αποκλείσει μια μετεκλογική συνεργασία με το Κόμμα για την Ελευθερία. Παρόλα αυτά όμως μια επιτυχία του Βίλντερς θα ήταν κακός οιωνός για την ΕΕ. Ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα των Ολλανδών λαϊκιστών θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο προτύπου για τους λαϊκιστές ανά την Ευρώπη.
»Το χειρότερο δυνατό σενάριο για τους φίλους της ΕΕ είναι φυσικά μια νίκη της Μαρίν Λεπέν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές. Όμως και στη Γερμανία τα καθιερωμένα κόμματα “τρέμουν” στο ενδεχόμενο επιτυχίας της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) στις ομοσπονδιακές εκλογές το Σεπτέμβριο».
Οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις πάντως δείχνουν πτώση των ακροδεξιών και ενίσχυση του φιλελεύθερου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε. Ταυτόχρονα, οι περισσότεροι Ολλανδοί προτιμούν κυβερνήσεις συνεργασίας με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση.
Στις εκλογές συμμετέχουν 28 κόμματα – φιλοζωικά, υπέρ των συνταξιούχων, υπέρ της χριστιανικής θρησκείας, υπέρ της μετανάστευσης ή υπέρ της επιχειρηματικότητας — με τον ιστορικό τέχνη Ρενέ Κουπέρους να κάνει λόγο για «συμπτώματα μιας διαιρεμένης κοινωνίας, η οποία διαλύεται εις τα εξ ων συνετέθη».
tvxs.gr