Ωμή παρέμβαση των ΜΑΤ γίνεται αυτήν την στιγμή στο κτήριο της Πρυτανείας του ΑΠΘ.
Νωρίτερα είχε ξεκινήσει μια παρέμβαση από φοιτητικές παρατάξεις που αντιδρούν στις διατάξεις του νόμου 4777/21 που αφορούν την ίδρυση Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, το όριο φοίτησης, τον ορισμό πειθαρχικών παραπτωμάτων και το νέο τρόπο υπολογισμού βάσεων εισαγωγής.
Σύμφωνα με μαρτυρίες και αναρτήσεις στα social media, οι αστυνομικές δυνάμεις, έχουν περικυκλώσει τους φοιτητές που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, ενώ δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν κυκλώσει και τον χώρο που βρισκόταν σε εξέλιξη η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών Μαθηματικού.
https://www.facebook.com/watch/?v=2908170756129298
Η παρέμβαση της αστυνομίας έγινε έπειτα από την ενημέρωση του πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, για την κινητοποίηση των Φοιτητών, που δήλωσε πως «Η προστασία της εργασίας συνιστά συνταγματική επιταγή, όπως και η ελευθερία στη διδασκαλία. Η προσήλωσή μας στη νομιμότητα και ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι δεδομένα και αδιαπραγμάτευτα».
Χρησιμοποιώντας μέχρι κεραίας την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης αλλά και της εργοδοσίας στους χώρους δουλειάς, ο πρύτανης είπε ότι «η απεργία είναι σεβαστή, όπως και κάθε ειρηνική διαμαρτυρία. Αυτά είναι κατακτήσεις της Δημοκρατίας και είναι απόλυτα σεβαστά και πλήρως κατοχυρωμένα εντός του Πανεπιστημίου, όπως και οπουδήποτε αλλού στη χώρα» για να συμπληρώσει με το κυβερνητικό επιχείρημα ότι «η βία και η απειλή χρήσης βίας, όπως και φθορά δημόσιας περιουσίας για την προώθηση οιωνδήποτε αιτημάτων και διεκδικήσεων, ακόμη και των πιο δίκαιων, δεν είναι και δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτές».
Εκείνο στο οποίο αμέλησε να σταθεί, είναι ότι το πανεπιστήμιο είναι κλειστό εδώ κι ένα χρόνο και ότι ένα από τα αιτήματα των φοιτητών είναι να συνεχιστεί η ομαλή λειτουργία του ΑΠΘ.
Αυτήν την ώρα γίνονται προσαγωγές φοιτητών και φοιτητριών του πανεπιστημίου, ενώ πριν προηγήθηκε εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων στον χώρο, η οποία σύμφωνα με μαρτυρίες, συνδυάστηκε με χρήση χημικών και κρότου λάμψης εντός του ΑΠΘ.
Μια πρώτη γεύση, λοιπόν, της νέας πραγματικότητας στα ελληνικά πανεπιστήμια.