Μετάφραση: Άννα-Μαρία Αρβανιτίδου
Η ψυχαναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά συμπεριλήφθηκε πρόσφατα στην κατηγορία των ψυχικών διαταραχών στον κατάλογο της Διεθνούς Ταξινόμησης των Νόσων (ICD) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Ορίζεται ως «ένα επίμονο σχέδιο αποτυχίας να ελέγξει κάποιος τις σεξουαλικές του επιθυμίες ή οι έντονες και επαναλαμβανόμενες σεξουαλικές παρορμήσεις του τον οδηγούν σε αυτήν την επαναλαμβανόμενη σεξουαλική συμπεριφορά.»
Προς το παρόν, δεν έχει προσδιοριστεί ακριβώς για το αν είναι διαταραχή ή εθισμός κι έτσι οι έρευνες παραμένουν ανοιχτές. Από τη στιγμή που το σεξ οδηγεί στην ευχαρίστηση θα μπορούσε να δημιουργήσει μια καταναγκαστική κι εθιστική συμπεριφορά όπως συμβαίνει με τα ναρκωτικά, το αλκοόλ ή τον καπνό. Άλλωστε ο πειρασμός είναι για όλους και είναι εκεί. Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να ελέγξουν τις σεξουαλικές τους παρορμήσεις κι άλλοι που δεν μπορούν. Άλλοι που ελέγχουν το σεξ περισσότερο κι άλλοι λιγότερο κι αυτό αφορά τους πάντες. Αλλά από πού ξεκινάει η κατάρρευση και η διαταραχή; Όταν η σεξουαλική ευχαρίστηση δεν είναι πλέον το κίνητρο που θα οδηγήσει στην επαναλαμβανόμενη πράξη αλλά το αν το αποφύγει θα προκαλέσει υπερβολική δυσαρέσκεια. Όταν δηλαδή το να μην καταναλώνεις παράγει ταλαιπωρία, αγωνία κι άγχος. Όταν η ζωή αρχίζει να επηρεάζεται επειδή ο στόχος της κατανάλωσης γίνεται προτεραιότητα.
Ένας άνθρωπος εθισμένος στο σεξ μπορεί να αρχίζει να «βαριέται» με τον σύντροφό του ή να αυνανίζεται πιο συχνά ακόμα και να αφιερώνει περισσότερο χρόνο και χρήματα σε πορνογραφικές ταινίες και περιοδικά κάθε μέρα. Μπορεί να αρχίσει να παραμελεί την εργασία του και να ‘’κλειδώνει’’ τον εαυτό του σε σκέψεις αδιαφορώντας για τα παιδιά του ή για το καθιερωμένο δείπνο με την οικογένειά του. Να καθυστερεί να εργαστεί ή να ξοδεύει τον χρόνο του βλέποντας πορνό στο γραφείο. Μπορεί ακόμη να ξοδέψει όλα του τα χρήματα σε ιερόδουλες ή σε πορνογραφικές ταινίες εγκαταλείποντας εντελώς τις υποχρεώσεις του. Αν και δεν μας αρέσει να κολλάμε την ετικέτα του ασθενή, σίγουρα οι επαγγελματίες της ψυχικής υγείας θα πρέπει κάπως να τους ορίσουν γιατί αφενός είναι επικίνδυνο κι αφετέρου ταλαιπωρεί την οικογένειά του και το περιβάλλον του.
Ένας άνθρωπος εθισμένος στο σεξ μπορεί να καταστρέψει τη ζωή του
Αυτή η παθολογική κατάσταση επηρεάζει περίπου το 6% του δυτικού πληθυσμού και είναι συχνότερη στους άντρες ως άμεσοι καταναλωτές όπως κι εκείνοι που έχουν ήδη άλλους εθισμούς, όπως τα τυχερά παιχνίδια γιατί φαίνεται να είναι περισσότερο ευάλωτοι. Ακόμη συναντάται σε άνδρες που επιζητούν υποχρεωτικά τις υπηρεσίες ‘’εργατών του σεξ’’ υπό την επήρεια ναρκωτικών και ειδικά της κοκαΐνης. Ας το παραδεχτούμε: Το να δείξεις υποστήριξη στο ταίρι σου όταν είναι εθισμένος στον τζόγο ή στα ναρκωτικά είναι πολύ δύσκολο. Το να αποδέχεσαι όμως τις σεξουαλικές του ορμές και να του παρέχεις μόνιμα αυτή την ‘’υπηρεσία’’ ξεπερνά τα όρια υποστήριξης γιατί επηρεάζει την ίδια σου την αντίληψη για τον εαυτό σου.
Υπάρχουν γυναίκες που επεμβαίνουν και τροποποιούν το σώμα τους, προσθέτουν όγκο στο μαστό τους, κάνουν διάφορα τατουάζ προκειμένου να γίνουν πιο ελκυστικές. Υπάρχουν άνδρες που υποφέρουν από ανικανότητα επειδή δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τον/την σύντροφό τους. Μερικές φορές κάνουν διάφορες απεγνωσμένες προσπάθειες να προσφέρουν ερωτικά παιχνίδια τα οποία στο τέλος το μόνο που καταφέρνουν είναι να κάνουν το ζευγάρι να μην αισθάνεται άνετα. Αυτή η ανασφάλεια, εν συντομία, είναι έντονα οδυνηρή και προκαλεί θλίψη, θυμό και μίσος.
Η κατανόηση και η συγχώρεση προς έναν άνθρωπο εθισμένο στο σεξ μπορεί να θεωρηθεί ως μια πράξη ηρωική, που όμως δεν είναι όλοι διατεθειμένοι να αναλάβουν. Η σημασία της αναγνώρισης αυτού του προβλήματος ως «διαταραχή της υγείας» ορίζει την πιθανότητα ότι όσοι έχουν αφεθεί να απολαύσουν το σεξ και έχουν υποφέρει, ζητήσουν βοήθεια. Το να αναγνωρίσει κάποιος την ασθένειά του τον απαλλάσσει από τις ευθύνες των πράξεών του όπως συμβαίνει και με άλλες ψυχικές ασθένειες ή σωματικές όσο και από το να απέχει από τη θεραπεία του όπως για παράδειγμα οι υπέρβαροι ή οι υπερτασικοί. Σαφώς, όμως, δεν μπορεί να δοθεί ελαφρυντικό από δικαστές ή ιατροδικαστές ότι αν ο πάσχων ξεφύγει από τα όρια του και φτάσει στο έγκλημα ότι όλα έγιναν εξαιτίας της νόσου του. Δεν υπάρχει φυσική αιτία που εμποδίζει το άτομο να είναι τελικά υπεύθυνο για τη συμπεριφορά του.
Το να πούμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι εθισμένοι θα είναι σαν να λέμε ότι νοσούν κι αυτοί που αυνανίζονται ή που βλέπουν πορνό. Όποιος αναζητά σεξ με μοναδικό σκοπό την απόλαυση δεν είναι εθισμένος. Το αν είναι ή δεν είναι κακό δεν είναι αντικείμενο μελέτης της ιατρικής.
elpais