Η Ουγγαρία ψηφίζει ακροδεξιάΜε την ευρωπαϊκή κοινότητα να παρακολουθεί με ανησυχία, περίπου 8,3 εκατ. Ούγγροι ψηφοφόροι καλούνται να αποφασίσουν αν δέχονται ή απορρίπτουν το μερίδιο που αντιστοιχεί στη χώρα τους στην αναλογική μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο.
Η συντριπτική πλειοψηφία των Ούγγρων αναμένεται να απορρίψει τις ποσοστώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανακατανομή των προσφύγων, ενισχύοντας τον Βίκτορ Όρμπαν στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό αλλά και διεθνώς, ενόψει των νέων μαχών στις οποίες αναμένεται να εμπλακεί με τις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το 80% του λαού θα ταχθεί εναντίον των ποσοστώσεων της Ε.Ε., ενώ η συμμετοχή μπορεί να μην ξεπεράσει το 50% που απαιτείται, ώστε το δημοψήφισμα να θεωρηθεί έγκυρο.
«Θέλετε η Ευρωπαϊκή Ένωση να θεσπίσει την υποχρεωτική μετεγκατάσταση των μη-ουγγρικής καταγωγής πολιτών στην Ουγγαρία, χωρίς την έγκριση του Κοινοβουλίου της Ουγγαρίας;» είναι το κάθε άλλο παρά ουδέτερο ερώτημα.
Η Ουγγαρία δεν έχει προτείνει μέχρι σήμερα καμιά θέση υποδοχής και, αν το «όχι» κερδίσει στο δημοψήφισμα, θα θεωρήσει πως έχει απαλλαγεί από οποιαδήποτε υποχρέωση να συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή προσπάθεια.
Ο ακροδεξιός πρωθυπουργός βρίσκεται στην εξουσία από το 2010, είναι από τους πιο ανυποχώρητους αντιπάλους της πολιτικής της ΕΕ στο προσφυγικό, και τον τελευταίο χρόνο έκλεισε τα νότια σύνορα της Ουγγαρίας υψώνοντας φράκτες με αγκαθωτά συρματοπλέγματα και αναπτύσσοντας χιλιάδες στρατιώτες και αστυνομικούς.
Ξενοφοβικό κάλεσμα
Όμως, η κυβέρνηση της Ουγγαρίας δεν εξαντλεί το ξενοφοβικό της δηλητήριο στην ξέφρενη παραγωγή συρματοπλεγμάτων για την «προστασία» από τους τους πρόσφυγες.
Σε ανοικτή επιστολή στην Μαγιάρ Ίντεκ ο Όρμπαν εξήγγειλε ακόμη πως ο στόχος του τους επόμενους μήνες θα είναι να εμποδίσει τις Βρυξέλλες να επιβάλουν την μετεγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων.
Ο ίδιος κάλεσε για νιοστή φορά τους πολίτες της χώρας του να στείλουν στην Ε.Ε. το μήνυμα ότι οι πολιτικές της όσον αφορά τη μετανάστευση είναι εσφαλμένες και απειλούν την ασφάλεια της Ευρώπης.
Οι Ούγγροι έχουν «το καθήκον» να βοηθήσουν την κυβέρνηση να πολεμήσει κατά των αποφάσεων της «ελίτ των Βρυξελλών». «Μπορούμε να στείλουμε το μήνυμα ότι επαφίεται μόνο σε εμάς, τους ευρωπαίους πολίτες, είτε να αναγκάσουμε την Ένωση να λογικευτεί ή να την αφήσουμε να αυτοκαταστραφεί», σημείωσε.
Σε ένα νέο ρατσιστικό κρεσέντο έγραψε ότι «η ανεξέλεγκτη μαζική μετανάστευση συνιστά μια πραγματική απειλή. Θέτει σε κίνδυνο τον ειρηνικό τρόπο ζωής των Ευρωπαίων και την ασφάλεια».
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας
Την ώρα που η Βουδαπέστη επιμένει ότι η πολιτική όσον αφορά τη μετανάστευση πρέπει να χαράσσεται από τα εθνικά κράτη, οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι ενσταλάζει τον φόβο στους πολίτες, ανακινεί την ξενοφοβία και κακομεταχειρίζεται πρόσφυγες στα σύνορα.
Πλήθος ανθρώπων συμμετείχε σε διαδηλώσεις τις δύο προηγούμενες ημέρες εναντίον του δημοψηφίσματος στη Βουδαπέστη.
Η αντιπολίτευση και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν οργανώσει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενόψει της ψηφοφορίας.
«Αυτό το δημοψήφισμα είναι μια επίκληση στον φόβο και το μίσος» κατήγγειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο οικονομολόγος Ταμάς Μπόερ που συμμετείχε σε μια συγκέντρωση χθες.
Σουλτς: Επικίνδυνο παιχνίδι
Την προσοχή για το «επικίνδυνο παιγνίδι» της Ουγγαρίας, επέστησε σήμερα ο Μάρτιν Σουλτς σημειώνοντας ότι «η Ουγγαρία δεν οφείλει να υποδεχθεί, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ανακατανομής, παρά μόνο περίπου 2.000 πρόσφυγες».
Σε άρθρο του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γράφει ότι Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν παίζει «με μια θεμελιώδη αρχή της ΕΕ: αμφισβητεί το βάσιμο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, στην οποία η ίδια η Ουγγαρία έχει συνεισφέρει».
Ακόμη κάλεσε τους ηγέτες άλλων χωρών να απευθυνθούν στον Ορμπάν και «να πουν στον συνάδελφό τους: δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος», εκτιμά ο ευρωπαίος αξιωματούχος.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπενθύμισε αυτή την εβδομάδα πως το δημοψήφισμα αυτό δεν θα έχει κανέναν νομικό αντίκτυπο στις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί.
Ωστόσο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους για ένα νέο πλήγμα στη νομιμότητα των σχεδίων της Ε.Ε. και στην ενότητα των μελών της, που έχει ηδη ταλαιπωρηθεί από διαδοχικά σοκ, μεταξύ των οποίων η χειρότερη μεταναστευτική κρίση από το 1945 και η απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν τον συνασπισμό των 28.