Πενταετές «πάγωμα» ενοικίων αποφάσισε το κρατίδιο του Βερολίνου, ώστε να δώσει τέλος στην ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών, που την τελευταία δεκαετία έχουν υπερδιπλασιαστεί. Η απόφαση της κυβέρνησης προκάλεσε κύμα αντιδράσεων από ορισμένους, που ισχυρίζονται ότι τα μέτρα πρόκειται να ενισχύσουν το πρόβλημα της ανεπάρκειας κατοικιών. Ταυτόχρονα, ισχυρό πλήγμα δέχθηκαν οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης ακινήτων της γερμανικής πρωτεύουσας, που είδαν τη Δευτέρα τις μετοχές τους να καταρρέουν.
Βάσει της συμφωνίας που αναμένεται να υποβληθεί για έγκριση στο Κοινοβούλιο μέχρι το τέλος του μήνα, τα ενοίκια θα παραμείνουν σταθερά για πέντε χρόνια με αναδρομική ισχύ από τον Ιούνιο του 2019. Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να αυξήσουν τα ενοίκια μόνο μετά το 2023 έως 1,3%, ανάλογα με το επίπεδο του πληθωρισμού, όπως αναφέρει το Bloomberg. Υπό προϋποθέσεις, οι μισθωτές θα δικαιούνται να απαιτήσουν αναπροσαρμογή του ενοικίου, ενώ οι ιδιοκτήτες των σπιτιών θα μπορούν να αυξήσουν ελαφρώς τα ενοίκια, στην περίπτωση που έχουν δαπανήσει περισσότερο για ανακαίνιση.
Τα σπίτια προς ενοικίαση θα κατατάσσονται σε 12 κατηγορίες με ανώτατα όρια εκμίσθωσης από 3,92 ευρώ έως 9,80 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της γερμανικής Handelsblatt. Στην κατηγοριοποίηση καθοριστικό ρόλο θα παίζει το έτος κατασκευής του κτιρίου, καθώς και ο αριθμός των μπάνιων ή εάν προσφέρεται κεντρική θέρμανση.
Μετά την απόφαση περί «παγώματος» ενοικίων οι μετοχές της Deutsche Wohnen, της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης ακινήτων στο Βερολίνο με περίπου 112.000 διαμερίσματα εκεί, υποχώρησαν έως και 4,6% χθες. Η εταιρεία έχει χάσει περίπου το ένα πέμπτο της κεφαλαιοποίησής της από τον Ιούνιο, όταν ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά τα σχέδια περί «παγώματος» ενοικίων, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg. Απώλειες είχε και η Vonovia, ο μεγαλύτερος εκμισθωτής διαμερισμάτων σε ολόκληρη τη χώρα, της οποίας η μετοχή υποχώρησε χθες έως και 1,9%.
Ο νέος νόμος «θα εντείνει το πρόβλημα της έλλειψης διαμε-ρισμάτων στο Βερολίνο», όπως υποστηρίζει η Νίνα Χένκελ, εκπρόσωπος της Vonovia, σύμφωνα με το Bloomberg. Την ίδια άποψη φέρει και ο δήμαρχος του Αμβούργου, Πέτερ Τσέντσερ, ο οποίος εξήγησε στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι ο μοναδικός τρόπος για να μην αυξηθούν περαιτέρω τα ενοίκια είναι να κατασκευαστούν περισσότερα κτίρια, ώστε να κορεστεί η ζήτηση. Περίπου 40.000 άτομα μεταναστεύουν ετησίως στο Βερολίνο, όπου 85% των κατοίκων προτιμούν να ενοικιάζουν, παρά να αγοράζουν διαμερίσματα, σύμφωνα με το Reuters. Οπως προσέθεσε ο Τσέντσερ, οι εξαναγκαστικές πωλήσεις και το «πάγωμα» των ενοικίων απλώς θα αποθαρρύνουν τους επενδυτές από το να επενδύσουν στην ανέγερση νέων κατοικιών. «Η απάντηση δεν είναι το “πάγωμα” των ενοικίων, αλλά η εστίαση στην κατασκευή κτιρίων», όπως δήλωσε στο Bloomberg η γερμανική κατασκευαστική FG-Bau.
Πάντως, μητροπόλεις που επίσης βρίσκονται αντιμέτωπες με τη ραγδαία αύξηση των ενοικίων, παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη γερμανική πρωτεύουσα και εξετάζουν το ενδεχόμενο να θέσουν σε εφαρμογή αντίστοιχα μέτρα «παγώματος» ενοικίων. Για παράδειγμα, στο Μόναχο ασκείται πίεση για «πάγωμα» των ενοικίων για τα επόμενα έξι χρόνια, ενώ στην Πορτογαλία και στη Νέα Υόρκη έχουν ήδη επιβληθεί περιορισμοί στους ιδιοκτήτες. «Μπαίνουμε σε ανεξερεύνητη περιοχή. Άλλοι το συζητούν, αλλά εμείς το πραγματοποιούμε», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Μίχαελ Μούλερ, δήμαρχος του κρατιδίου του Βερολίνου.
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr