Η τύχη έσωσε οικογένεια στα Χανιά, όταν σφαίρα εξοστρακίστηκε και “καρφώθηκε” στο μπαλκόνι της, την ώρα της αλλαγής του χρόνου.
Για πολλοστή φορά οι μπαλωθιές γίνονται αντικείμενο συζήτησης στην Κρήτη. Όπως συνέβη και χθες το βράδυ την ώρα της αλλαγής του χρόνου σε περιοχή των Χανίων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του zarpanews.gr, κάποιοι ανεγκέφαλοι, αδιαφορώντας για την ανθρώπινη ζωή, θέλησαν να “τηρήσουν” το έθιμο της “υποδοχής” του νέου έτους με μπαλωθιές, πυροβολώντας αλόγιστα δεξιά και αριστερά.
Ως αποτέλεσμα αυτού, μια σφαίρα καρφώθηκε στο μπαλκόνι σπιτιού όπου εκείνη την ώρα βρίσκονταν οικογένεια με ανήλικα παιδιά. Η σφαίρα εξοστρακίστηκε, καθώς φαίνεται και στις σχετικές φωτογράφος και από θαύμα δεν θρηνήσαμε κάποιο θύμα όπως δήλωσε στο zarpanews.gr, ο πατέρας της οικογένειας.
Κρήτη και οπλοκατοχή
Το ζήτημα της οπλοκατοχής στην Κρήτη απασχολεί χρόνια τις αρχές, που για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας διστάζουν να σπάσουν το απόστημα.
Οι κατά καιρούς πληροφορίες για παραδόσεις φορτίων με παράνομα όπλα από φορτηγά πλοία σε απόκρημνα σημεία στα νότια παράλια της Κρήτης δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα. Πρόκειται για περιοχές που δεν «βλέπουν» σε κάποιον παραλιακό δρόμο. Η πρόσβαση στις παραλίες γίνεται από κακοτράχαλους κάθετους δρόμους.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες των ελληνικών Αρχών, τα πλοία σβήνουν το σύστημα επικοινωνίας τους (AIS) και έτσι δεν εκπέμπουν σήμα για την πορεία τους. Πλησιάζουν τις ακτές, ξεφορτώνουν το παράνομο φορτίο σε φουσκωτά και αναχωρούν ξανά για τα διεθνή ύδατα. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η «δουλειά» αυτή γίνεται από δύο έως τέσσερις φορές το χρόνο, με τα κυκλώματα να ξεφορτώνουν περίπου 200-500 όπλα κάθε φορά, μαζί με χιλιάδες σφαίρες.
Αυτός εκτιμάται ότι είναι ένας από τους βασικούς τρόπους «ανατροφοδότησης» του νησιού με όπλα και πυρομαχικά, ενώ δεν αποκλείεται ένα μέρος αυτού του οπλισμού να καταλήγει και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Συνολικά στο νησί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αρχών, υπάρχουν ένα εκατομμύριο όπλα.
Τον περασμένο Μάρτιο με δηλώσεις του στο Έθνος, ο Ρεθυμνιώτης εγκληματολόγος και συγγραφέας, Γιώργος Παπακωνσταντής, ο οποίος έχει διατελέσει υποδιευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου, εξηγεί:
«Υπάρχει ανταγωνισμός για το ποιος έχει το καλύτερο όπλο. Η επίδειξη γίνεται στα γλέντια, όπου ο ένας βλέπει το όπλο του άλλου. Εκεί γεννιέται η επιθυμία για αγορά όλο και πιο καινούργιων όπλων. Η Κρήτη έχει κυριολεκτικά γεμίσει. Υπάρχει ένας πυρήνας Κρητικών που τα κουβαλάει πάνω του και τα χρησιμοποιεί σε εκδηλώσεις. Όποιος έχει μεγαλύτερη δύναμη πυρός, έχει και μεγαλύτερη εξουσία στο περιβάλλον του και στις δουλειές του. Μέσα από τη βία επιβάλλεται στους άλλους. Ένας μεγαλύτερος πυρήνας, σχεδόν το σύνολο της κοινωνίας, ανέχεται τα όπλα και δεν καταδικάζει τη χρήση τους».