Η ευρωπαϊκή συμφωνία που επετεύχθη πριν από μερικές ημέρες, υποτίθεται ότι θα σταθεροποιούσε την κατάσταση του ελληνικού χρέους, γράφει σε άρθρο του ο γνωστός βρετανός δημοσιογράφος του Channel 4, Πολ Μέισον. Ως αντάλλαγμα για λίγη δημοσιονομική αυτονομία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισε το χρέος της και έδωσε στους δανειστές το δικαίωμα άσκησης βέτο για οποιαδήποτε μέτρα μπορεί να επηρεάσουν την οικονομία, τις τράπεζες ή τον προϋπολογισμό.
«Αλλά η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ακόμη κρίσιμη. Πρώτα από όλα επειδή η Ελλάδα δεν λαμβάνει νέο δάνειο από τη συμφωνία. Επειδή έχει δεσμευθεί να έχει πλεόνασμα πρέπει να χρηματοδοτήσει το κράτος από τα φορολογικά έσοδα. Αυτά όμως έχουν παρουσιάσει μείωση 22% από τον περασμένο Δεκέμβριο. Κανονικά η κυβέρνηση θα μπορούσε να γεφυρώσει το κενό, εκδίδοντας έντοκα γραμμάτια δημοσίου, τα T-Bills, αλλά η ΕΚΤ έχει βάλει όριο 15 δισ. ευρώ και αυτό το έχουν ήδη φθάσει. Δεύτερον η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει άμεσα μέρος του χρέους της.
Δυόμισι δισ. ευρώ αυτόν τον μήνα, κυρίως προς το ΔΝΤ, 1,7 δισ. ευρώ τον Απρίλιο – Μάιο, έπειτα 3,5 δισ. στην ΕΚΤ και σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τον Ιούνιο. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι σίγουρα θα αποπληρωθεί το χρέος στο ΔΝΤ, αλλά ότι το χρέος προς την ΕΚΤ “είναι διαφορετικό” και θα προσπαθήσει να το επαναδιαπραγματευθεί στο πλαίσιο της μεγαλύτερης διαπραγμάτευσης τον Ιούνιο» γράφει ο Μέισον.
Και προσθέτει: «Τρίτον η πίεση προς την κυβέρνηση της ριζοσπαστικής αριστεράς από την εκλογική της βάση μεγαλώνει. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε πέντε νόμους το Σάββατο. Περιλαμβάνουν τη διαγραφή μικρών χρεών για 3,7 εκατομμύρια ανθρώπους, δόσεις για όσους οφείλουν μέχρι 50.000 ευρώ, κουπόνια φαγητού, δωρεάν ηλεκτρισμό και στέγαση για όσους ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
Επιπλέον την επαναλειτουργία της κρατικής τηλεόρασης και το κλείσιμο του αμφιλεγόμενου ορυχείου χρυσού στις Σκουριές, που έχει γίνει στόχος σφοδρών περιβαλλοντικών αντιδράσεων. Περιορισμένα επεισόδια ξέσπασαν στη φοιτητική περιοχή των Εξαρχείων την Πέμπτη το βράδυ. Αναφέρθηκε ότι σε μία τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ, ο κ. Τσίπρας απείλησε ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε αν δεχόταν πολλές πιέσεις».
Ωστόσο, όπως συνεχίζει ο Μέισον στο άρθρο του, μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αν και επιθυμούν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Βαρουφάκης να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στην Ευρώπη, δεν είναι έτοιμοι να πραγματοποιήσουν αυτή την απειλή. Η δημοτικότητα της κυβέρνησης αγγίζει το 80%. Αν πραγματοποιούνταν τώρα εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποσπούσε γύρω στο 40%.
«Ο κ. Βαρουφάκης πιστεύει ότι η ευρωζώνη θα ανεχτεί τη “δημιουργική αμφισημία” της συμφωνίας, ότι υπάρχει προοπτική για μία μακροπρόθεσμη συμφωνία τον Ιούνιο. Και ότι μπορεί να εξασφαλίσει τη ρευστότητα και του ελληνικού κράτους και των τραπεζών» αναφέρει. Σύμφωνα με τον βρετανό δημοσιογράφο, ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της ελληνικής κυβέρνησης. Αν μέχρι τον Ιούνιο η ΕΚΤ ακόμη κάνει κουμάντο στο ελληνικό χρέος τότε η Μέρκελ που αντιμετωπίζει εσωκομματικές αντιδράσεις, θα έχει πρόβλημα.
Η επιτροπή και το ΔΝΤ θα εξοργιστούν, οι δανειστές θα διαπληκτίζονται και η Ελλάδα, αν αυτό συμβεί, θα χρεοκοπήσει. Το αν, καταλήγει ο Μέισον, «η ελληνική κυβέρνηση θα έχει τον κόσμο μαζί της» από τη χρεοκοπία προς την έξοδο από το ευρώ είναι θέμα το πώς θα αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα: έκανε η κυβέρνηση ό,τι μπορούσε για να το αποφύγει το Grexit;