Τα έργα της προκάλεσαν επανάσταση στην βρετανική και παγκόσμια αρχιτεκτονική.
Η διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Ζάχα Χαντίντ, της οποίας τα έργα έγιναν διάσημα σε ολόκληρο τον κόσμο, πέθανε σε ηλικία 65 ετών. Ο θάνατός της προήλθε έπειτα από καρδιακή προσβολή.
Τα έργα της προκάλεσαν επανάσταση στην βρετανική και παγκόσμια αρχιτεκτονική.
Η Ζάχα Χαντίντ γεννήθηκε στο Ιράκ και υπήρξε γνωστή για τα πρωτοποριακά της έργα τέχνης, τα οποία μπορεί κανείς να συναντήσει σε ολόκληρο τον κόσμο.
Υπήρξε η πρώτη γυναίκα που αναγνωρίστηκε με το βραβείο Pritzker -τη σημαντικότερη αρχιτεκτονική διάκριση.
Ανάμεσα στα έργα της είναι το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Σινσινάτι, το κεντρικό κτίριο του εργοστασίου της BMW, το Olympics Aquatics Center στο Λονδίνο, το Πολιτισμικό Κέντρο Χέινταρ Αλίγεφ στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, η Όπερα της Γκυανγκτσού, το MAXXI -Μουσείο Τεχνών του 21ου Αιώνα στη Ρώμη. Διάσημος και ο καναπές Μοραινε (2000), η Crystall Chair (2005) και ο πολυέλαιος Vortexx (2005).
Η Dame Ζάχα Χαντίντ γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βαγδάτη. Σπούδασε μαθηματικά στο αμερικανικό κολέγιο της Βηρυτού και αρχιτεκτονική στο Λονδίνο.
Αρχικά συνεργάστηκε με τους καθηγητές αρχιτεκτονικής, τον Έλληνα Ηλία Ζέγγελη και τον Ολλανδό Ρεμ Κουλχάας στο Γραφείο Μητροπολιτικής Αρχιτεκτονικής. Το 1980 ανοίγει δικό της γραφείο αρχιτεκτονικής.
Σε ανακοίνωσή του, το αρχιτεκτονικό της γραφείο επιβεβαίωσε την είδηση του θανάτου της Ζάχα Χαντίντ και ανέφερε ότι πέθανε σε νοσοκομείο του Μαϊάμι από καρδιακή προσβολή, όπου νοσηλευόταν με βρογχίτιδα.
H Χαντίντ επρόκειτο αρχικά να αναλάβει την κατασκευή του Ολυμπιακού Σταδίου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, το 2020 αλλά το σχέδιό της κρίθηκε πολύ ακριβό και εγκαταλείφθηκε.