Επικαιρότητα

Πλούτος μόνο για λίγους

By N.

March 22, 2016

Μεγάλο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών στη Γερμανία δείχνει έκθεση της κεντρικής τράπεζας που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την έκθεση της Bundesbank, ο μισός πληθυσμός της χώρας έχει σήμερα στην κατοχή του ελάχιστο ή καθόλου πλούτο, παρότι η οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Η έκθεση αποκαλύπτει ότι το πιο φτωχό 50% του γερμανικού πληθυσμού καρπούται μόλις το 2,5% του συνολικού πλούτου της χώρας.

Στην απέναντι όχθη, το πλουσιότερο 10% των Γερμανών κατέχει περίπου το 60% του πλούτου.

Το άνοιγμα της ψαλίδας είναι αποτέλεσμα μιας σειράς παραγόντων, κυρίως της στασιμότητας των μισθών οι οποίοι -με το πρόσχημα της βελτίωσης της παραγωγικότητας- ελάχιστα αυξήθηκαν από τις αρχές του 2000.

Στο αυξανόμενο χάσμα συντέλεσαν ακόμη η συνεχής περικοπή των επιδομάτων που προσφέρει στους πιο αδύναμους το γερμανικό κράτος πρόνοιας και αποτελούσαν για χρόνια μια μορφή αναδιανομής του πλούτου, αλλά και η… έλλειψη ιδιοκατοίκησης.

Σύμφωνα με την Buba, η συνεχής αύξηση των τιμών των ακινήτων τα τελευταία δέκα χρόνια δημιούργησε πλούτο για τους ιδιοκτήτες.

Συγκεκριμένα, μεταξύ 2010 και 2014, τα νοικοκυριά που είχαν ιδιόκτητη κατοικία είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται κατά 33.000 ευρώ.

Αντίθετα, όσοι ζουν στο νοίκι -δηλαδή ένα μεγάλο μέρος της γερμανικής κοινωνίας- είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται λιγότερο από 1.000 ευρώ.

Δουλειές για… πρόσφυγες

Ακόμη μια ομάδα που καρπώνεται ελάχιστο μερίδιο από τον πλούτο της Γερμανίας -και διαρκώς αυξάνεται- είναι οι πρόσφυγες.

Οι περισσότεροι πρόσφυγες μπαίνουν στη γερμανική αγορά εργασίας ως χαμηλόμισθο βοηθητικό προσωπικό, αφού οι θέσεις με υψηλότερες απαιτήσεις προϋποθέτουν εξειδίκευση.

Οπως σημειώνει το Ινστιτούτο Ερευνας για την Αγορά Εργασίας της Νυρεμβέργης, το 70% των προσφύγων δεν διαθέτουν κάποιο πτυχίο επαγγελματικής κατάρτισης.

Ετσι όσοι φτάνουν στη χώρα αναζητούν συνήθως θέσεις εργασίας στην εστίαση, σε εταιρείες ασφάλειας, καθαριότητας ή αποθήκες προϊόντων.

Αυτές οι βοηθητικές εργασίες είναι και σωματικά και ψυχικά βαριές, οι αμοιβές τους είναι χαμηλές ενώ ο κίνδυνος ανεργίας υψηλός.

Πρόκειται για δουλειές που οι Γερμανοί δύσκολα αναλαμβάνουν πια.

efsyn.gr