Ελλάδα

ΠΟΕΔΗΝ: Να είναι εργατικό ατύχημα ο θάνατος υγειονομικών από COVID

By N.

May 15, 2021

Οι εργαζόμενοι στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα για ακόμη μία φορά πορεία διαμαρτυρίας που κατέληξε στο υπουργείο Υγείας.

Ένα από τα σημαντικότερα αιτήματά τους είναι να θεωρείται ο θάνατος των υγειονομικών από κορονοϊό ως εργατικό ατύχημα. Όπως λένε είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση για τις οικογένειες που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους στη μάχη της πανδημίας. Εάν ο θάνατος από κορονοϊό περάσει ως εργατικό ατύχημα τότε οι οικογένειες των υγειονομικών θα δικαιούνται να λάβουν αποζημίωση και να κάνουν χρήση δικαιωμάτων που θα τους στηρίξουν οικονομικά.

«Μέχρι τώρα έχουν πεθάνει περισσότεροι από 25 συνάδελφοι. Πολλοί αγωνίζονται για τη ζωή τους στην Εντατική και πολλοί άλλοι έχουν επιβιώσει. Είναι απαραίτητο αυτοί οι θάνατοι να θεωρηθούν εργατικά ατυχήματα. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με νομοθετική ρύθμιση» λέει στο euronews, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Μόνιμο αίτημα των εργαζομένων στην υγεία είναι η ένταξη τους επαγγέλματος στα βαρέα και ανθυγιεινά καθώς και η αύξηση των κρατικών δαπανών για την δημόσια υγεία.

Επίσης, σύγχυση και μεγάλο μπέρδεμα επικρατεί με τον προληπτικό έλεγχο των υγειονομικών, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ. Όπως αναφέρει ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόσφατα και με αφορμή τη διασπορά του ιού στο Νοσοκομείο «Μεταξά», ο υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας δήλωσε πως οι υγειονομικοί που δεν εμβολιάστηκαν θα κάνουν δύο προληπτικά rapid tests την εβδομάδα, ωστόσο αυτό δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Μάλιστα, εκδόθηκε ΚΥΑ που ορίζει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα κάνουν κάθε εβδομάδα αυτοδιαγνωστικό έλεγχο. Οι διοικήσεις των νοσοκομείων -θεωρώντας ότι και οι υγειονομικοί συμπεριλαμβάνονται- για να εξοικονομήσουν χρήματα στους προϋπολογισμούς από αντιδραστήρια και rapid tests, προσπάθησαν να επιβάλουν το self test, παρότι δεν έχει την ίδια αξιοπιστία.

Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, είναι να επικρατεί αλαλούμ στα νοσοκομεία και κανείς να μην γνωρίζει τι πρέπει να κάνει, καθώς δεν γίνεται προληπτικός έλεγχος των υγειονομικών. «Εάν σε εμάς για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα υπάρχει τέτοια αντιμετώπιση, φανταστείτε στην κοινωνία. Δεν μπορεί ο υγειονομικός να παρακολουθείται με αυτοδιαγνωστικό τεστ, χωρίς να καταγράφεται και να παρακολουθείται το αποτέλεσμά του από τις επιτροπές λοιμώξεων», συμπληρώνει.