Από την Ειρήνη ΠρομπονάΜετά από 14 μήνες στην ακατάλληλη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού και κατόπιν πρωθυπουργικής παρέμβασης, μετά από αίτημα της οικογένειας Φύσσα, η δίκη μεταφέρθηκε στην αίθουσα τελετών του Εφετείου, προκειμένου να λυθεί σωρεία προβλημάτων που αφορούσαν την διαδικασία τεχνικά, αλλά και όσον αφορά την επιτάχυνση της δίκης.
Μετά το πεντάμηνο «πάγωμα» της δίκης, λόγω της αποχής των δικηγόρων και της άρνησης των δικηγορικών συλλόγων να δώσουν άδεια εξαίρεσης στους συνηγόρους, η αίθουσα του Εφετείου ήταν-και είναι- η καταλληλότερη αίθουσα για να εκδικαστεί απρόσκοπτα μια από τις σημαντικότερες και ιστορικές δίκες στην σύγχρονη Ιστορία της χώρας.
Απρόσκοπτα; Ε, όχι δα….
Τα προβλήματα ξεκίνησαν λίγο πριν τις 9 το πρωί κι ενώ η αντιφασιστική συγκέντρωση ξεκινούσε μπροστά από το Εφετείο. Οι αστυνομικοί παρέπεμπαν το κοινό, ακόμα και όσους δηλώσαμε ειδικότητα στην είσοδο της Δέγλερη όπου εκεί είχαν συγκεντρωθεί για να μπουν στην αίθουσα και να παρακολουθήσουν την δίκη υποστηρικτές της ΧΑ. Όπως μάθαμε στη συνέχεια δεν παρέπεμψαν μόνο κάποιους από εμάς, αλλά και την οικογένεια Φύσσα.
Στη συνέχεια τα προβλήματα μεταφέρθηκαν στον έλεγχο για να μπούμε στην αίθουσα. Οι λίστες των διαπιστευμένων δημοσιογράφων ήταν ελλιπείς ή μη επικαιροποιημένες ή είχαν δοθεί σε άλλη είσοδο. Εξαιρετική η προτροπή από τους αστυνομικούς πάντως, να έρθουν νέες λίστες με πρωτοβουλία δημοσιογράφων και φωτογράφων. Οι λίστες είναι ήδη έτοιμες, καλό θα ήταν να αναζητηθούν αρμοδίως.
Αν και παρακολουθώ την δίκη ανελλιπώς από τις 20 Απριλίου 2015 σήμερα ήμουν απούσα από τις λίστες, με αποτέλεσμα η μη καταγραφή μου να προκαλεί κώλυμα. Το εμπόδιο αυτό ξεπεράστηκε γρήγορα, αλλά αυτό δεν ήταν και η μοναδική έκπληξη που είχαμε ως δημοσιογράφοι.
Η πραγματικά εξαιρετική αίθουσα τελετών του Εφετείου είχε την άνεση να φιλοξενήσει τους πάντες. Κοινό, δημοσιογράφους, φωτορεπόρτερ, διάδικους, άπαντες.
Όντως;
Μόλις καθίσαμε στις θέσεις που είθισται να κάθονται οι δημοσιογράφοι-πίσω απ’ την πολιτική αγωγή- που είναι και το μοναδικό σημείο που έχει γραφείο για να ακουμπήσεις υπολογιστή και όλα τα εργαλεία της δουλειάς σου αστυνομικός που ήταν υπεύθυνος για την ασφάλεια του χώρου μας σήκωσε απ’ τις θέσεις μας λέγοντας μας πως πρέπει να πάμε πίσω, για λόγους ασφαλείας.
Όσες εξηγήσεις κι αν δώσαμε παρέμεινε αμετάπειστος. Ενημερώσαμε τόσο τους συνηγόρους όσο και τον γραμματέα της έδρας για το θέμα, καθώς στο σημείο που έπρεπε να καθίσουμε σύμφωνα με τις υποδείξεις είχε μόνο θέσεις συνεδριακού τύπου, αλλά καθόλου τα απαραίτητα για να εργαστούμε.
Όταν δε προσπαθήσαμε να επιστρέψουμε στις αρχικές μας θέσεις θέτοντας εκ νέου το αίτημα και λέγοντας πως η πρόεδρος θα αποφασίσει, καθώς ενημερώθηκε,συνάδελφος δέχτηκε απώθηση από αστυνομικό γιατί κατέβηκε ένα βήμα προς την απαγορευμένη ζώνη, το σκαλί στον διάδρομο δηλαδή, με αποτέλεσμα να υπάρξει ένταση μεταξύ ημών και του αστυνομικού που θεώρησε πως κάναμε «ντου» όπως χαρακτηριστικά είπε.
Εν τέλει δεν καθίσαμε ποτέ στις θέσεις που εξυπηρετούσαν, αλλά ένα ακόμη πρόβλημα τεχνικής φύσεως έκανε την εμφάνισή του. Δεν υπήρχε σύνδεση με internet, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να δουλέψουμε ενημερώνοντας τα μέσα που εργαζόμαστε διαρκώς.
Κι ύστερα ήρθε η ζέστη, η ηχητική εγκατάσταση-που στην πορεία διορθώθηκε ευτυχώς- και ο χαμηλός φωτισμός για να μας αποτελειώσει….ακροατές, δημοσιογράφοι, διάδικοι κάναμε αέρα με ο,τι βρίσκαμε πρόχειρο, αφού η θερμοκρασία είχε ανέβει και η ατμόσφαιρα στην αίθουσα ήταν αποπνικτική.
Δεκαπέντε μέρες πέρασαν μέχρι την τελευταία δικάσιμο της 24ης Ιουνίου που έγινε στον Κορυδαλλό, αλλά η αίθουσα του Εφετείου, παρ’ όλες τις συσκέψεις που μαθαίναμε πως γίνονται, δεν μπόρεσε να διαμορφωθεί κατάλληλα σε σχεδιασμό και να επιτελέσει τον σκοπό της, ώστε να υποδεχτεί μια δίκη απαιτήσεων σε όγκο, κάλυψη και δημοσιότητα. Εκτός κι αν το ζητούμενο είναι τελικά να μην υπάρχουν καθόλου δημοσιογράφοι που να εξασκούν το λειτούργημά τους κατά την διάρκεια της δίκης, η δίκη να επιστρέψει στον Κορυδαλλό και έτσι απομονωμένη να συνεχίσει μέχρι να τελειώσει κάποια στιγμή.
Να υπενθυμίσουμε εδώ πως ο μόνος τρόπος για να ενημερωθεί το κοινό για την διαδικασία είναι να βρίσκονται δημοσιογράφοι που καταγράφουν τα τεκταινόμενα, η δίκη ΔΕΝ μαγνητοσκοπείται, ΔΕΝ μεταδίδεται ζωντανά από τηλεοπτικά ή ραδιοφωνικά μέσα, ΔΕΝ ηχογραφείται.
Να συμπληρώσω εδώ πως η υπεράσπιση συχνά διαμαρτύρεται για τους φωτορεπόρτερ, αν και τηρούν την εντολή της προέδρου για το θέμα της φωτογράφισης μέχρι κεραίας, αλλά και για τους δημοσιογράφους που ενημερώνουν απ’ τα portal και τα social media άμεσα για την εξέλιξή της.
Πρόσφατα από το βήμα της Βουλής ο Ηλίας Κασιδιάρης σε επίκαιρη επερώτηση βουλευτών προς τον υπουργό Δικαιοσύνης για τις δηλώσεις Πολάκη, ανέφερε πως η συγκεκριμένη δίκη γίνεται για να χτυπηθεί η ΧΑ και να τρωθεί η…δύναμή της, δεν έχει συμβεί τίποτα, αδίκως προφυλακίστηκαν και κατηγορούνται οι βουλευτές της. Αυτό από μόνο του είναι ένας καλός λόγος για να επιμείνει ο δημοσιογράφος στην άρτια κάλυψη της δίκης. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο απ’ την ρήση του Ι.Ι. Μάγερ: «Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης».
Όσον αφορά τον σχεδιασμό της αίθουσας ως προς την ταξιθεσία συνέβη και το αδιανόητο. Το ακροατήριο προβλέπεται να κάθεται στην δεξιά πτέρυγα της αίθουσας, με την μεσαία να παραμένει κενή. Έτσι η Μάγδα Φύσσα και η οικογένεια του Παύλου Φύσα, οι φίλοι, οι συγγενείς των μαρτύρων και οποιοσδήποτε άλλος από το ακροατήριο να είναι υποχρεωμένος να κάθεται με τους υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής!
Οι χρυσαυγίτες είχαν καλύψει από νωρίς όλη την δεξιά πτέρυγα της αίθουσας με αποτέλεσμα να θεωρείται πλήρης η αίθουσα και να μην επιτρέπεται η περαιτέρω προσέλευση του κοινού η οποία ως επί το πλείστον προέρχονταν απ’ την αντιφασιστική/αντιρατσιστική συγκέντρωση έξω απ’ το Εφετείο.
Μάλιστα έγινε και παρατήρηση από τους παρευρισκόμενους αστυνομικούς που είχαν αναλάβει την επιτήρηση του χώρου στους συγγενείς του Παύλου Φύσσα και όσων κάθονταν εκεί πως δεν επιτρέπεται και πως έπρεπε να πάνε απέναντι με το κοινό, τους υποστηρικτές της ΧΑ δηλαδή, που δεν δίστασαν να καθυβρίσουν την μητέρα του Φύσσα εντός της αίθουσας σε μια από τις διακοπές της διαδικασίας. Οι προκλήσεις ήταν διαρκείς από πλευράς τους κι έτσι το ξέσπασμα από την οικογένεια του Παύλου δεν άργησε να ρθει. Εκφράσεις όπως «άντε γαμήσου», «κάντε την να σωπάσει» και άλλα παρόμοια ακούστηκαν απ’ την πλευρά του κοινού προς την Μάγδα Φύσσα.
Οι διαμαρτυρίες από την πολιτική αγωγή ήταν έντονες και την λύση έδωσε, άμεσα, η πρόεδρος του δικαστηρίου που ζήτησε να καταληφθούν όλα τα καθίσματα απο το ακροατήριο.
Άλλη μια καινοτομία στον αποτυχημένο-εκ του αποτελέσματος-σχεδιασμό ήταν και η είσοδος/έξοδος του κατηγορούμενου Γιώργου Ρουπακιά στην αίθουσα από τον διάδρομο ανάμεσα στους δημοσιογράφους και την οικογένεια Φύσσα που σήμερα δημιούργησε μεγάλη ένταση. Ο καθ’ ομολογία δολοφόνος του Παύλου Φύσσα επετέθη κατά την έξοδο φραστικά στην μητέρα και την οικογένεια του Παύλου λέγοντας «Γαμιέστε κουφάλες!» και αντιδρώντας στη φωτογράφηση, σήκωσε το χέρι του για να κατεβάσει την κάμερα της συναδέλφου φωτορεπόρτερ Τατιάνας Μπόλαρη που ετοιμαζόταν να φωτογραφίσει λέγοντας: «Τι κανείς μωρή καριόλα!»
Οι έντονες διαμαρτυρίες των φωτογράφων, μελών του ακροατηρίου, αλλά και της οικογένειας Φύσσα, είχαν ως αποτέλεσμα να φυγαδευτεί από τον χώρο τρέχοντας, ενώ αμέσως μετά και λόγω της τεταμένης ατμόσφαιρας υπήρξε λογομαχία και παραλίγο ξυλοδαρμός μεταξύ μέλους της οικογένειας Φύσσα και συνηγόρου υπεράσπισης.
Με ποια λογική και τι εξυπηρετεί όλο αυτό που περιγράφεται παραπάνω, ένας αποτυχημένος σχεδιασμός δηλαδή, είναι πραγματικά άξιον απορίας, αφού δεν ανταποκρίνεται-εκ του αποτελέσματος- στην κοινή λογική και στην απόφαση όλων των εμπλεκομένων στην διαδικασία, που θέλει την δίκη να διεξάγεται απρόσκοπτα, με ασφάλεια και πλήρη δημοσιογραφική κάλυψη.
Η 69η δικάσιμος της θα διεξαχθεί αύριο στην δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, όπως είχε εξ αρχής προγραμματιστεί.
Ελπίζουμε στις 30 Ιουνίου που η υπόθεση θα εκδικάζεται ξανά στο Εφετείο, τα αυτονόητα και εύκολο να διορθωθούν, να έχουν βρει τον σωστό σχεδιασμό τους, αλλιώς, εκτός από κουραστικά και χρονοβόρα, θα είναι και επικίνδυνα.
Πηγή:stokokkino.gr