Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γιώργου Αλεξάκη για το NEWS247, οι φορολογούμενοι που δήλωσαν οικογενειακά εισοδήματα, το 2021, έως 10.000 ευρώ μπαίνουν στο “μικροσκόπιο” της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 2%, που αποτελούν βασική προϋπόθεση για την διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους, οδηγούν “εκ των ων ουκ άνευ” το οικονομικό επιτελείο σε τροχιά διαρκούς μάχης κατά της φοροδιαφυγής. Ήδη, όπως φάνηκε και στην ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων, στην κορυφή της ατζέντας της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών υπό τον Κωστή Χατζηδάκη τέθηκε η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η αντιμετώπιση φαινομένων απόκρυψης εισοδημάτων και φοροκλοπής.
Στο πλαίσιο αυτό, οι φορολογούμενοι που δήλωσαν οικογενειακά εισοδήματα, το 2021, έως 10.000 ευρώ μπαίνουν στο “μικροσκόπιο” της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Μάλιστα με ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και σειρά ελέγχων σε δαπάνες, περιουσιακά στοιχεία κτλ θα γίνει προσπάθεια να τεκμηριωθεί, εάν όντως τα περίπου 3,8 εκατομμύρια φορολογούμενοι, που το 2021 είχαν οικογενειακά εισοδήματα κάτω από τον “πήχη” των 10.000 ευρώ, αποτελούν μέρος της “κάτω” βάσης της οικονομικής πυραμίδας της χώρας.
Σημειώνεται, ότι με βάση την επεξεργασία των στοιχείων για τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2021, που έκανε η ΑΑΔΕ επτά στους δέκα επαγγελματίες-αυτοαπασχολούμενους όπως και έξι στα δέκα νοικοκυριά στην Ελλάδα εμφανίζονται στην Εφορία με εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ. Επίσης το 36,6% των φορολογουμένων έχουν εισοδήματα μέχρι 5.000 ευρώ. Μάλιστα, στην κατηγορία αυτή ανήκουν και οι οικογένειες με παιδιά. Επίσης, ένα μόλις 24,8% των φορολογουμένων εμφανίζουν εισοδήματα 10.000 έως 20.000 ευρώ, ενώ υψηλότερα εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ οικογενειακό έχει μόλις το 18,3%.
Επίσης, με βάση τις σχετικές επεξεργασίες οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν το προηγούμενο έτος συνολικό φορολογητέο εισόδημα 4,3 δις. ευρώ.
Χαρακτηριστικά, όπως αποκάλυψε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Γιώργος Πιτσιλής με “έξυπνες” διασταυρώσεις θα καταγραφεί εάν στις περιπτώσεις φορολογουμένων με χαμηλά εισοδήματα “κρύβονται” θύλακες φοροδιαφυγής.
Έτσι, στο στόχαστρο των ελεγκτών της ΑΑΔΕ μπαίνουν:
- το ύψος των δαπανών για αγορές αγαθών, παροχή υπηρεσιών, λογαριασμούς ρεύματος, τηλεφωνίας κ.α)
- τα ποσά των τόκων των καταθέσεων και των repos και ο φόρος που παρακρατήθηκε
- τα στοιχεία για τους τραπεζικούς λογαριασμούς που αθροιστικά εμφάνισαν κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ.
- τα μερίσματα που καταβλήθηκαν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα με βάση τα στοιχεία από τα Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε. (ΕΧΑΕ).
- τα χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν από φυσικά πρόσωπα σε πιστωτικά ιδρύματα, εταιρείες παροχής πιστώσεων και εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης (financial leasing) για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων (στεγαστικά, καταναλωτικά κ.λπ.), περιλαμβανομένων και των δεδουλευμένων και καταβληθέντων τόκων, τόκων υπερημερίας κ.λπ.
- οι πληρωμές ασφαλιστικών συμβολαίων ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας
- τα νοσήλια σε ιδιωτικά θεραπευτήρια
- τα δίδακτρα για ιδιωτικά σχολεία.