Λίγοι ξέρουν ότι ο Πάκο Χέμεθ και οι παίκτες του μαγειρεύουν σε κοινωνικό κέντρο.
Ένα εκπληκτικό μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του βρετανικού Coppa 90 μεταφέρει τον τρομερό δεσμό της Ράγιο Βαγιεκάνο με την κοινωνία που εκπροσωπεί.
Η Ράγιο παραμένει μία από τις λίγες ομάδες που διατηρεί τόσο μεγάλη τη σύνδεση με τα ιδανικά και τις αρχές της κοινότητας την οποία εκπροσωπεί, αν και οι προσπάθειες εκσυγχρονισμού της τελευταία, καθώς και τα ανοίγματα του ιδιοκτήτη έχουν βρει αντίθετο τον κόσμο. Δεν αντιπροσωπεύει μια πόλη, όπως άλλες ομάδες στην Ισπανία, αλλά μια γειτονιά.
Οι παίκτες γυρίζουν στο Βαγιέκας για να γνωρίζουν τη συνοικία. O ίδιος ο αρχηγός, ο Ρομπέρτο Τρασόρας αναφέρεται στην σημασία της κοινωνίας στη λειτουργία της ομάδας. «Έχω παίξει σε ομάδες όπως η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά η Ράγιο μου έχει δώσει περισσότερα. Όχι μόνο στο αθλητικό κομμάτι, αλλά σε προσωπικό επίπεδο με βοηθάει να είμαι πιο κοντά στους ανθρώπους και να καταλαβαίνω τα προβλήματά τους», τονίζει.
Ο σύλλογος δεν προσπαθούν να πείσει έναν πιτσιρικά να γίνει Ράγιο για τους τίτλους, πρέπει να ξέρει τις αξίες που αντιπροσωπεύει. Λίγοι ξέρουν ότι ο Πάκο Χέμεθ και οι παίκτες του μαγειρεύουν σε κοινωνικό κέντρο. Οι φανατικοί τους, οι Μπουκανέρος, έχουν χιούμορ και πρωτοτυπία, ωστόσο περνούν σημαντικά κοινωνικά μηνύματα, ενώ τελευταία αντιδρούν στον τρόπο μοντερνοποίησης του συλλόγου.
Αυτά και πολλά ακόμα που φανερώνουν την μοναδική ταυτότητα των «Φρανχιρόχος» εμπεριέχονται στο εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Coppa 90 με τίτλο: Ράγιο Βαγιεκάνο: Το καμάρι της εργατικής τάξης, που ακολουθεί στη Gallery…
This is Rayo Vallecano: The Pride of a Working Class Neighbourhood