Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι ήδη ζουν σε συνθήκες πείνας
Η βαθιά οικονομική κρίση αλλά και ο παρατεταμένος εμφύλιος πόλεμος που ταλανίζει το Νότιο Σουδάν έγιναν η αιτία δύο επαρχίες της χώρας να κηρυχθούν σε κατάσταση λιμού.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι ήδη ζουν σε συνθήκες πείνας, ενώ το πρόβλημα επιτείνεται διαρκώς και απειλεί ακόμη ένα εκατομμύριο ανθρώπους.
Οι παρατηρητές του Οργανισμού στη χώρα επιρρίπτουν ευθύνες και στην κυβέρνηση του προέδρου Σάλβα Κίιρ, διότι όπως τονίζουν εξαιτίας του εμφυλίου εμποδίζει την παροχή βοήθειας και τροφίμων σε πολλές περιοχές.
Επιπλέον, σύμφωνα με επικεφαλής του FAO (Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας) στη χώρα, Σερζ Τισό, ο τριετής εμφύλιος έχει γίενι η αιτία να σταματήσει η αγροτική παραγωγή στη χώρα, που υπό κανονικές συνθήκες είναι γόνιμη και παραγωγική, και οι πολίτες ζουν «με ό,τι φυτό μπορούν να βρουν ή με ό,τι ψάρι μπορέσουν να ψαρέψουν».
Επίσης, ο μισός πληθυσμός της χώρας, περίπου 5,5 εκατ. άνθρωποι αναμένεται ότι θα βρεθούν σε συνθήκες επισιτιστικής ανασφάλειας και θα κινδυνέψουν με θάνατο εξαιτίας της πείνας, ενώ ήδη τα τρία τέταρτα των νοικοκυριών δεν μπορουν να εξασφαλίσουν επαρκή τροφή.
Ο κίνδυνος για τα παιδιά είναι μεγαλύτερος και, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παιδιά στη χώρα, Τζέρεμι Χόπκινς, αν δεν φτάσει άμεσα η τροφή σ’ αυτά, τα περισσότερα θα πεθάνουν.
Ήδη 250.000 παιδιά είναι υποσιτισμένα.
Το Νότιο Σουδάν είχε αντιμετωπίσει ξανά μεγάλο λιμό το 1998, στη διάρκεια του πολέμου της ανεξαρτησίας του από το Σουδάν, όταν ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν κυμάνθηκε από 70.000 έως μερικές εκατοντάδες χιλιάδες.
Ωστόσο, ο ΟΗΕ τώρα επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση της χώρας.
«Αυτός ο λίμος είναι ανθρώπινο έργο», είπε η Τζόις Λούμα, επικεφαλής του Διεθνούς Επισιτιστικού Προγράμματος στο Νότιο Σουδάν.
«Η ανθρωπιστική βοήθεια υπάρχει και θα φτάσει σε όσους την έχουν ανάγκη αρκεί να μας το επιτρέψουν».
Άλλος εκπρόσωπος του ΟΗΕ, που μίλησε υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, τονίζει ότι η κυβέρνηση θέτει είτε νομικά εμπόδια είτε πρακτικά στην παροχή της βοήθειας.
Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, οι συγκρούσεις που έχουν κλιμακωθεί από το 2016 στην επαρχία της Κεντρικής Εκουατόρια, με δολοφονίες με εθνικιστικά κίνητρα και τον εκτοπισμό 500.000 ανθρώπων, δεν επιτρέπουν την καλλιέργεια της γης. Επιπλέον ο πληθωρισμός στη χώρα τρέχει με 800% αυξάνοντας την αδυναμία των πολιτών να προμηθευτούν τρόφιμα, η τιμή των οποίων τους τελευταίους μήνες έχει δεκαπλασιαστεί.
Ο ΟΗΕ επισημαίνει ότι το πιο τραγικό είναι πως το Νότιο Σουδάν είναι χώρα πολύ γόνιμη, με καλό κλίμα και με τεράστιες δυνατότητες να παράξει αγροτικά προϊόντα.
efsyn.gr