Η ΤΤIP είναι μια συμφωνία που προωθείται μυστικά και αθόρυβα μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο αφού θα καθορίσει τη ζωή των πολιτών, την μείωση της κυριαρχίας των κρατών απέναντι στα οικονομικά λόμπι, ενώ αναμένεται να αποβεί καταστροφική για τους εργαζόμενους, το περιβάλλον και την υγεία. Γιατί; Γιατί πάνω από όλα και όλους βάζει το εμπόριο. Σήμερα η Greenpeace θα δώσει στη δημοσιότητα 248 σελίδες της συμφωνίας που διέρρευσαν κι – όπως σημειώνει η οργάνωση – αποδεικνύουν όλα τα παραπάνω.
Οι όποιες συζητήσεις για τη Διατλαντική Συμφωνία Συνεργασίας Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) έγιναν «κεκλεισμένων των θυρών» και οι πληροφορίες για το τι ακριβώς αυτή περιλαμβάνει παραμένουν κρυφές.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έκανε πριν λίγο καιρό το τελευταίο του ταξίδι στην Ευρώπη επιδιώκοντας ακριβώς να επισφραγίσει τις δυο θητείες του με την υπογραφή αυτής της συμφωνίας.
Η διαρροή
Μέσα σε αυτό το κλίμα η Greenpeace αναμένεται να δώσει σήμερα στις 12.00 στη δημοσιότητα 248 σελίδες από το κείμενο των διαπραγματεύσεων για την TTIP, που σύμφωνα με την οργάνωση αποδεικνύουν ότι οι όποιες υποψίες για τι αυτή πρόκειται να επιφέρει ήταν σωστές. Σύμφωνα με την οργάνωση για πρώτη φορά αποκαλύπτονται οι θέσεις των ΗΠΑ και οι εσκεμμένες προσπάθειες για να αλλάξει η δημοκρατική νομοθετική διαδικασία της ΕΕ.
Τα διαβαθμισμένα έγγραφα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από τα δύο τρίτα του συνολικού κειμένου της TTIP, όπως αυτό διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στον 13ο γύρο διαπραγματεύσεων στη Νέα Υόρκη. Καλύπτουν 13 κεφάλαια που κυμαίνονται από τις τηλεπικοινωνίες, την κανονιστική συνεργασία, τα φυτοφάρμακα, τα τρόφιμα, τη γεωργία και το εμπόριο.
Ο διευθυντής της Greenpeace της ΕΕ, Τζόρτζο Ρις, δήλωσε σχετικά: «Τα έγγραφα που διέρρευσαν επιβεβαιώνουν αυτό που έχουμε πει εδώ και πολύ καιρό: Η ΤΤΙΡ βάζει τις εταιρείες στο επίκεντρο της χάραξης πολιτικής σε βάρος του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Γνωρίζαμε ότι οι θέσεις της ΕΕ ήταν κακές, τώρα βλέπουμε ότι οι θέσεις των ΗΠΑ είναι ακόμη χειρότερες. Ένας συμβιβασμός μεταξύ των δυο θα ήταν απαράδεκτος».
Τα τέσσερα βασικά θέματα που προκαλούν ανησυχία σύμφωνα με την Greenpeace είναι:
- Κατάργηση της μακρόχρονης προστασίας του περιβάλλοντος:
Οι κανόνες που κατοχυρώνονται στη συμφωνία GATT του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), απουσιάζουν από το κείμενο. Αυτό το κανονιστικό κείμενο των 70 χρόνων επιτρέπει στα έθνη να περιορίζουν το εμπόριο «για την προστασία της ανθρώπινης, ζωικής και φυτικής ζωής και υγείας» αλλά και της προστασίας των «μη ανανεώσιμων φυσικών πόρων».
- Δεν υπάρχει καμία θέση για την προστασία του κλίματος:
Αν οι στόχοι της Συνόδου του Παρισιού για το κλίμα πρέπει να τηρούνται τότε το εμπόριο δεν πρέπει να εξαιρείται από τους κανόνες για τη μείωση των εκπομπών του CO2. Όμως στο κείμενο για την TTIP δεν μπορεί να βρεθεί καμιά αναφορά για την προστασία του κλίματος.
- Καμιά αναφορά στην Αρχή της Προφύλαξης:
Οι ΗΠΑ θέλουν να αντικαταστήσει η ΕΕ την αρχή της προφύλαξης με μια άλλη προσέγγιση αυτή της «διαχείρισης των κινδύνων». Η αρχή της προφύλαξης, η οποία κατοχυρώνεται στη Συνθήκη της ΕΕ, δεν αναφέρεται πουθενά στην TTIP.
- Ανοίγει η πόρτα στο εταιρικό lobbying:
Τα έγγραφα που διέρρευσαν δείχνουν ότι ΗΠΑ και ΕΕ είναι έτοιμες να παραχωρήσουν στις επιχειρήσεις πολύ μεγαλύτερη επιρροή και συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων.
«Τα αποτελέσματα της TTIP θα είναι καταστροφικά»
«Τα αποτελέσματα της ΤΤΙΡ θα φαίνονται αρχικά μικρά αλλά τελικά θα είναι καταστροφικά. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία θα διαμορφώνεται με βάση τις συνέπειές της στο εμπόριο και τις επενδύσεις και θα αγνοεί την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας» τονίζει ο Τζόρτζο Ρις.
* Η Greenpeace σημειώνει ότι τα εμπιστευτικά έγγραφα που έλαβε πιθανόν να έχουν υποστεί επεξεργασία προκειμένου να προσδιοριστεί η πηγή της διαρροής. Έτσι έγραψε το περιεχόμενο των εγγράφων από την αρχή αφαιρώντας τις τροποποιήσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον εντοπισμό της πηγής.
#TTIPleaks press briefing today Monday 2.30PM CET at Residence Palace in Brussels. Please DM to RSVP. #TTIP pic.twitter.com/
— Greenpeace EU (@GreenpeaceEU) May 2, 2016