Η πυξίδα της αυτοοργάνωσης θα κάνει το ταξίδι των προσφύγων προς την επιβίωση ένα ταξίδι της ανθρωπότητας προς την ελευθερία!
του Βαγγέλη Τσίρμπα
Οι καταλήψεις είναι απόπειρες διεκδίκησης του δημόσιου χώρου, μακριά από το ανούσιο δίπολο κρατικού-ιδιωτικού. Αυτά τα αυτοοργανωμένα εγχειρήματα, αν και συχνά παρουσιάζονται ως ακραία και περιθωριακά από την προπαγάνδα των μέσων είναι πραγματικές εκδηλώσεις ενός δημοκρατικού φαντασιακού, με όρους πολιτικής στόχευσης και λειτουργικού πλαισίου.
Πέρα από τη θεωρητική τους στόχευση, οι καταλήψεις επίσης εξυπηρετούν πρακτικές ανάγκες. Τέτοια παραδείγματα είναι οι στεγαστικές καταλήψεις που εμφανίζονται στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έρχονται στη χώρα. Μια από αυτές είναι η Νοταρά 26, η οποία βρίσκεται στην πολιτικά φορτισμένη περιοχή των Εξαρχείων.
Στο πλαίσιο του διεθνούς πρότζεκτ Utopia500 είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με μια αλληλέγγυα από τη Νοταρά 26, η οποία μοιράστηκε μαζί μας ενδιαφέροντα γεγονότα και ιστορίες σχετικά με την κατάληψη.
– Πόσοι μετανάστες και πρόσφυγες ζουν στην κατάληψη;
Αυτή τη στιγμή στη Νοταρά 26 μένουν 108 άτομα, που αποτελούνται στην πλειονότητά τους από οικογένειες, άτομα που ανήκουν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, αιτούντες/αιτούσες ασύλου κτλ. Ο χρόνος διαμονής είναι ευέλικτος και διαμορφώνεται ανάλογα με τις συνθήκες. Για παράδειγμα, τους πρώτους μήνες ζωής του εγχειρήματος, οι περισσότεροι/ες μετανάστες/στριες διέμεναν στην κατάληψη μέσο όρο 2-3 μέρες, ώστε να ξεκουραστούν, να εφοδιαστούν τα αναγκαία από την αποθήκη της Νοταρά και να συνεχίσουν το ταξίδι για τα σύνορα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλοί/ες αιτούντες/ούσες ασύλου που μένουν 1+ μήνα ήδη. Μέσα σε περίπου 4 μήνες λειτουργίας η Κατάληψη Στέγης Προσφύγων/Μεταναστών Νοταρά 26 έχει φιλοξενήσει πάνω από 3000 άτομα και συνεχίζει βαδίζοντας πάντοτε το δρόμο της έμπρακτης αλληλεγγύης και της αυτοοργάνωσης.
– Πώς λειτουργεί η κατάληψη σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο; Πώς αντιλαμβάνεστε και πώς κάνετε πράξη την αυτοοργάνωση καθημερινά;
Έχοντας ως βάση την αντι-ιεραρχία, την αυτοοργάνωση και την αλληλεγγύη στην πράξη, έχουμε επιλέξει το μόνο αποφασιστικό όργανο του εγχειρήματος να είναι η συνέλευση μας (κάθε Τρίτη και Παρασκευή στις 20.00) όπου αλληλέγγυοι και μετανάστες συζητάμε και αποφασίζουμε από κοινού. Η συνέλευση ήταν, είναι και θα είναι ανοιχτή σε όσους και όσες θέλουν να συμμετάσχουν. Σε πρακτικό επίπεδο οι βάρδιες για τη λειτουργία του κτιρίου είναι 3ωρες εκτός από τη βραδινή βάρδια που είναι 6 ώρες. Σχετικά με το φαγητό, τα γεύματα τα έχουν αναλάβει δομές κουζίνας από όλη την Αθήνα δημιουργώντας ένα πετυχημένο και λειτουργικό δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ τους (κουζίνα Nosotros, El Chef, συλλογική κουζίνα Κατάληψης Ανάληψης, Κουζίνα του Αυτόνομου Στεκιού και άλλες). Τον πρώτο καιρό, όπου τη Νοταρά προσέγγιζαν κυρίως μετανάστες με μέσο όρο διαμονής 2-3 ημέρες, η συμμετοχή τους ήταν αρκετά δύσκολη. Αυτή τη στιγμή όμως, μπορούμε να πούμε ότι μετανάστες και αλληλέγγυοι καθαρίζουμε μαζί, τρώμε μαζί, τακτοποιούμε την αποθήκη μαζί κτλ. Βάρδιες δεν γράφουν στον πίνακα μόνο αλληλέγγυοι, αλλά και οι ίδιοι οι διαμένοντες. Επίσης στο κτίριο λειτουργεί ιατρείο από αλληλέγγυους γιατρούς, νοσηλευτές/τριες και παρόλες τις δυσκολίες, προσπαθούν με βάρδιες της ομάδας να καλύπτουν όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Τέλος, πολλά απ’ τα παραπάνω, ακόμα και η ίδια η συνέλευση πολλές φορές δε θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς την καθημερινή και αναγκαία συμμετοχή των αλληλέγγυων μεταφραστών. Ενάντια στην εκμετάλλευση και στη φιλανθρωπία, στη Νοταρά 26 αλληλέγγυοι και πρόσφυγες/μετανάστες διαμορφώνουμε το κοινό μας μέλλον καθημερινά με όρους ισότητας.
– Με ποιές άλλες πρωτοβουλίες βρίσκεστε σε συντονισμό και πώς θεωρείτε πως είναι οι κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις της δράσης σας;*
Από την πρώτη συνέλευση της Νοταρά 26, προσπαθούμε να διατηρούμε ένα δίκτυο επικοινωνίας με πολλές δομές για πρόσφυγες σε όλη την Ελλάδα. Από τη Λέσβο, την Κω, την Κάλυμνο, τη Χίο έως και την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη κα. Επίσης κοινωνικοί χώροι, καταλήψεις, συνεργατικά καφενεία διαθέτουν κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης της Νοταρά (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη κτλ). Κατανοώντας τη σημαντικότητα του δικτύου αλλά και με πρόθεση πολλαπλασιασμού αντίστοιχων εγχειρημάτων, η Κατάληψη Στέγης Προσφύγων/Μεταναστών Νοταρά 26 μαζί με την Αυτοοργανωμένη Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες και Μετανάστες και την Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Μπραχαμίου μετά από κάλεσμα στις 16/12 διατηρεί ανοιχτή συνέλευση στο Πολυτεχνείο. Η ΝΟ 26 έχοντας κατακτήσει τη θέσης της στο κοινωνικό πεδίο και αντιπαρατιθέμενη καθημερινά στις πολιτικές συνθήκες συντηρητικοποίησης και εκμετάλλευσης των μεταναστών/στριών συμμετέχει σε συγκεντρώσεις/ διαμαρτυρίες ενάντια στην Ευρώπη-φρούριο, διεκδικώντας ανοιχτά σύνορα, ελεύθερη μετακίνηση, νομιμοποίηση όλων των μεταναστών, ιθαγένεια και άσυλο σε όποιον το επιθυμεί. Αποκορύφωμα ήταν η συμμετοχή μας στην κινητοποίηση ενάντια στο φράχτη του Έβρου τον περασμένο Οκτώβρη αλλά και στην πορεία για την παγκόσμια ημέρα πρόσφυγα στο κέντρο της Αθήνας.
Η Νοταρά θα συνεχίζει να διαμορφώνει ρήγματα ελευθερίας στον υπάρχον ολοκληρωτισμό. Κανένας και καμία δεν είναι μόνοι. Εδαφικοποιώντας την αλληλεγγύη καθημερινά, κάνοντας την πρόταση έμπρακτο παράδειγμα αυτοοργάνωσης. Ώστε να γίνει το ταξίδι των προσφύγων προς την επιβίωση, ένα ταξίδι της ανθρωπότητας προς την ελευθερία.