Aπό αναγνώστρια της ιστοσελίδας.
Την προηγούμενη Παρασκευή, στη Σουηδία, δύο καταφύγια που προορίζονταν για την εγκατάσταση μελλοντικών προσφύγων τυλίχθηκαν στις φλόγες, συνεχίζοντας την πρόσφατη σειρά εμπρησμών που στρέφονται εναντίον των αιτούντων άσυλο.
Στο τελευταίο περιστατικό, θερινή κατασκήνωση για παιδιά στη σουηδική πόλη Eskilstuna, που βρίσκεται περίπου 112 χιλιόμετρα δυτικά της Στοκχόλμης, τυλίχθηκε στις φλόγες. Το στρατόπεδο είχε προγραμματιστεί να φιλοξενήσει τους αιτούντες άσυλο.
Η πυροσβεστική υπηρεσία έλαβε μια κλήση γύρω στις 23:00 τοπική ώρα την Παρασκευή, αλλά η κύρια δομή του στρατοπέδου είχε ήδη καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς τη στιγμή που έφτασαν στο σημείο. Δεν υπήρχαν άνθρωποι μέσα στο κτίριο εκείνη τη στιγμή, και κανείς δεν τραυματίστηκε στο περιστατικό.
Περίπου την ίδια ώρα, άλλη μια φωτιά ξεκίνησε, σε ένα κέντρο προσφύγων στην πόλη Munkedal στη νοτιοδυτική Σουηδία, η οποία είχε ήδη υποστεί ζημιές από πυρκαγιά την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, αντιμετωπίστηκε γρήγορα και κανείς δεν τραυματίστηκε, καθώς η περιοχή είχε αποκλειστεί μετά από το προηγούμενο περιστατικό.
Οι δύο πυρκαγιές στα προγραμματισμένα καταφύγια των προσφύγων είναι μόνο οι πιο πρόσφατες σε μια σειρά από παρόμοιες επιθέσεις.
Επτά εμπρησμοί σε κτίρια σχεδιασμένα να φιλοξενήσουν τους αιτούντες άσυλο έχουν λάβει χώρα μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένου ενός παλιού δημοτικού σχολείου, νότια του Γκέτεμποργκ, ενός πρώην γηροκομείου στην περιοχη Oderljunga, και τριών ακόμη κτιρίων που πυρπολήθηκαν στις πόλεις του Ljungby, Väsby και Arlöv.
Ο συνολικός αριθμός των επιθέσεων έχει φτάσει στους 20 από την αρχή του 2015.
Εξαιτίας του πρόσφατου κύματος εμπρησμών, οι αρχές έχουν εντείνει τα μέτρα ασφαλείας στα κέντρα προσφύγων και αποφάσισαν να κρατήσουν μυστικές τις ακριβείς θέσεις των πιθανών καταφύγιων.
Η Σουηδία, μια χώρα 9,8 εκατομμυρίων ανθρώπων με παραδοσιακά ανοικτή και φιλόξενη πολιτική έναντι των προσφύγων, έχει ήδη υποδεχτεί 100.000 αιτούντες άσυλο φέτος, με 90.000 να αναμένεται να αφιχθούν στη χώρα πριν από το τέλος του έτους. Ένα άλλο κύμα μεταξύ 100.000 και 170.000 προσφύγων έχει προβλεφθεί για το 2016. Η Σουηδία έχει δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες το 2015 από ό,τι οποιαδήποτε άλλη χρονιά στην ιστορία της.
Η συνεχιζόμενη μαζική εισροή προσφύγων έχει οδηγήσει σε αυξανόμενη υποστήριξη της ακροδεξιάς της χώρας. Τα ποσοστά του ακροδεξιού κόμματος, Σουηδοί Δημοκράτες, εκτοξεύτηκαν στο 18-25% σε τελευταίες δημοσκοπήσεις (διατηρεί 49 θέσεις στο κοινοβούλιο με ποσοστό 13% στις εκλογές του 2014), προκαλώντας ανησυχίες στη σουηδική κοινωνία, φοβούμενη ότι η κατάσταση θα μπορούσε να εκτροχιαστεί.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση (συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων) έκανε μια συμφωνία με την αντιπολίτευση για εφαρμογή αυστηρότερων κανόνων ασύλου. Η συμφωνία περιλαμβάνει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης με τη θέσπιση προσωρινών και όχι μόνιμων αδειών παραμονής. Οικογένειες με παιδιά και ασυνόδευτοι ανήλικοι που φθάνουν στη χώρα θα εξαιρούνται. Η ανακοίνωση ήρθε αφού η Γερμανία δημοσιοποίησε ότι σχεδιάζει να εισαγάγει αυστηρότερους νόμους ασύλου.
«Η Σουηδία δεν μπορεί να λάβει ένα τέτοιο δυσανάλογα μεγάλο βάρος», δήλωσε ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι θα ζητήσει από την ΕΕ βοήθεια στη μετεγκατάσταση ορισμένων από τους αιτούντες άσυλο και σε άλλα κράτη μέλη, για να μοιραστεί το βάρος. Οι αρχές υποστηρίζουν ότι υπάρχει ανάγκη για πρόσθετη χρηματοδότηση προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.
“Το έργο που επιτελείται είναι φανταστικό, αλλά την ίδια στιγμή εκφράζει αυτό που γνωρίζουμε. Πλησιάζουμε το όριο της ικανότητας υποδοχής προσφύγων. Δεν είναι μόνο η Ελλάδα και η Ιταλία που θα πρέπει να είναι μέρος αυτού του συστήματος αναδιανομής, αλλά και η Σουηδία”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν.
Ωστόσο, δεν σχολίασε φήμες που θέλουν την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα πέντε συντηρητικά κόμματα να σκέφτονται την εισαγωγή των συνοριακών ελέγχων για την αναχαίτιση της εισροής.
Το Αριστερό Κόμμα, το οποίο αποτελούσε μέρος των προηγούμενων συνομιλιών, έμεινε έξω από τη διακομματική συμφωνία.
“Η κυβέρνηση επέλεξε να κλείσει την πόρτα στο Αριστερό Κόμμα στις διαπραγματεύσεις. Έχουν επιλέξει να προσχωρήσουν στην περιοριστική γραμμή των Συντηρητικών”, δήλωσε εκπρόσωπος του κόμματος.
Ωστόσο, το πρόβλημα έχει ήδη προχωρήσει πέρα από μια απλή πολιτική συζήτηση, καθότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν την Πέμπτη σε μια επίθεση με ρατσιστικά κίνητρα σε ένα σχολείο βόρεια του Γκέτεμποργκ, που έχει μαθητές κυρίως ξένους. Ο 21 ετών άνδρας, που μπήκε στο σχολείο μασκοφορεμένος, επιτέθηκε με σπαθί εναντίον δασκάλου και μαθητών. Οι αστυνομικοί για τον σταματήσουν τον πυροβόλησαν, και στη συνέχεια κατέληξε και ο ίδιος στο νοσοκομείο από τα τραύματά του.
«Όλα τα στοιχεία συγκεντρωμένα μαζί σχηματίζουν το προφίλ ενός ανθρώπου που διέπραξε έγκλημα με ρατσιστικά κίνητρα», έγραφε η ανακοίνωση της αστυνομίας.
Πολλά άλλα σχολεία στη Σουηδία, αναφέρεται ότι δέχτηκαν απειλές μία ημέρα μετά το περιστατικό.
Στις αρχές Αυγούστου, άλλο ένα γεγονός ήρθε να ταράξει την ήρεμη ζωή της Στοκχόλμης.
Διαφημίσεις, τοποθετήθηκαν πάνω από τις κυλιόμενες σκάλες στο σταθμό του μετρό με το εξής σύνθημα: «Συγγνώμη για το χάος εδώ στη Σουηδία. Έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα με την εξαναγκαστική επαιτεία. Διεθνείς συμμορίες εκμεταλλεύονται την απελπισία των ανθρώπων. Η κυβέρνηση δεν κάνει ό,τι χρειάζεται. Εμείς όμως θα κάνουμε. Είμαστε η αντιπολίτευση και υποσχόμαστε πραγματική αλλαγή. Είμαστε οι Σουηδοί Δημοκράτες! Καλώς ήρθατε και πάλι σε μια καλύτερη Σουηδία το 2018!», αναφερόμενοι στη χρονιά της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης.
Γραμμένο στα Αγγλικά και συνοδευόμενο από φωτογραφίες ανθρώπων που κοιμούνται στους δρόμους, οι διαφημίσεις απευθύνονταν σε τουρίστες και επισκέπτες της πόλης. Η καμπάνια δέχτηκε επικρίσεις για την ύπαρξη ρατσιστικών συνθημάτων καθώς και τη δαιμονοποίηση των ζητιάνων και αστέγων. Δύο άτομα συνελήφθησαν στην προσπάθειά τους να σκίσουν τις διαφημίσεις.
Παράλληλα, με αυτή την καμπάνια, το ακροδεξιό κόμμα, Σουηδοί Δημοκράτες, εισηγήθηκε την διενέργεια δημοψηφίσματος για την αναχαίτιση την εισροής μεταναστών.
Περπατώντας στη Στοκχόλμη φέτος το καλοκαίρι, θα παρατηρήσει κανείς κάτι ασυνήθιστο. Η πόλη έχει νέους επισκέπτες, οι οποίοι αλλάζουν το χαρακτήρα της πόλης. Κάθονται έξω από τα καταστήματα καφέ και στις γωνίες του δρόμου, έξω από υπόγειες εξόδους και στάσεις λεωφορείων. Φιλικοί προς τους ανθρώπους, λέγοντας ‘’hej hej’’, κρατούν ένα κυπελο με μία ή δύο σουηδικές κορώνες, ζητώντας βοήθεια. Οι περιουσίες τους συχνά διατηρούνται σε μεγάλους σωρούς στο δρόμο. Πολλοί αναρωτιούνται: γιατί αυτή η ανοχή; Πού είναι η αστυνομία; Ποιος θα διατηρήσει την τάξη;
Πολλοί από τους ζητιάνους είναι μέλη της κοινότητας των Ρομά – μία από τις μεγαλύτερες ομάδες μειονότητας της ΕΕ – που φτάνουν από την ΕΕ στο πλαίσιο του δικαιώματος της ελεύθερης κυκλοφορίας. Πολλοί ζουν σε σκηνές ή τροχόσπιτα ζητιανεύοντας έξω από τα καταστήματα και τους σταθμούς του μετρό.
Η Σουηδία και η Ρουμανία έχουν δηλώσει ότι θα συνεργαστούν για την καταπολέμηση της φτώχειας στο εσωτερικό της κοινότητας των Ρομά, μετά από συνομιλίες μεταξύ των υπουργών των δύο χωρών στη σουηδική πρωτεύουσα νωρίτερα τον Ιανουάριο. Η σουηδική κυβέρνηση προτρέπει τον κόσμο να βοηθήσει οργανώσεις στη Ρουμανία και να αποφεύγει να ενθαρρύνει αυτό το φαινόμενο.
Όσον αφορά τον πλούτο και την ισότητα, η Σουηδία απολαμβάνει τις πρώτες θέσεις κατάταξης στον κόσμο. Αλλά όταν πρόκειται για την ανταλλαγή της ευημερίας της για την υποδοχή μεταναστών, δεν το διαχειρίζεται σωστά. Το 2013, ο ΟΟΣΑ δημοσίευσε ότι το ποσοστό ανεργίας για τους μετανάστες, σε σχέση με τους ντόπιους είναι 3 φορές πιο υψηλό, το πιο τρομακτικό ποσοστό στις ανεπτυγμένες χώρες, με εξαίρεση τη Νορβηγία.
Υπάρχουν πολλές εξηγήσεις για αυτό. Τα Σουηδικά είναι μια δύσκολη γλώσσα. Επιπλέον, λόγω της ισχυρής νομοθεσίας για την προστασία των εργαζομένων, τα αφεντικά είναι επιφυλακτικά στην πρόσληψη αλλοδαπού προσωπικού. Δεν είναι τυχαίο που όποτε υπάρχουν αναταραχές σε χώρες με υψηλή προστασία των εργαζομένων, όπως η Σουηδία και η Γαλλία, εντοπίζονται συνήθως σε εθνοτικές μειονότητες που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους.
Αν μια χώρα δέχεται μετανάστες γρηγορότερα από ό,τι μπορεί να τους ενσωματώσει στη συνέχεια, δημιουργούνται προβλήματα κυρίως ρατσιστικής έξαρσης. Η Σουηδία είναι φιλική στην υποδοχή μεταναστών, αλλά καθόλου αποτελεσματική στην ενσωμάτωσή τους στον εργασιακό χώρο.
Αυτή είναι η συνταγή για μια πολιτική και κοινωνική καταστροφή, δημιουργώντας μια κενή θέση η οποία θα καλυφθεί από φασιστικά μορφώματα, είτε αυτό λέγεται Σουηδοί Δημοκράτες, είτε Χρυσή Αυγή, είτε Εθνικό Μέτωπο. Εάν τα κύρια πολιτικά κόμματα καθώς και η κοινωνία αδυνατεί να μιλήσει ειλικρινώς για τέτοια ζητήματα, όπως η μετανάστευση και το προσφυγικό, θα οδηγηθούμε σύντομα σε ένα ξεπούλημα, μία παράδοση άνευ όρων προς τον εχθρό. Η κοινωνία δεν είναι στατική, η σύνθεσή της αλλάζει με ταχείς ρυθμούς. Η μόνη λύση ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό είναι να αλλάξουμε και εμείς.