~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Η Joanna Bourke, συγγραφέας του βιβλίου “Fear: A cultural History” (στα ελληνικά από τις εκδόσεις Σαββάλα), μας δίνει το ψυχολογικό-κοινωνικό υπόβαθρο ενός περιστατικού κοινωνικής υστερίας.
Υπεύθυνος δεν ήταν κάποιος μεγαλοφυής «ιερέας» του θεάτρου και του κινηματογράφου, όπως ο Όρσον Ουέλς, αλλά ένας πραγματικός ιερέας, ο 38χρονος πατήρ Ronald Knox, ο οποίος ήταν ο «λιγότερο πολιτικοποιημένος άνθρωπος» και ζούσε «πανευτυχής στο παραδοσιακό αγγλικό περιβάλλον».
Κι όμως, ο Νοξ, στις 16 Ιανουαρίου 1926, κατάφερε άθελα του να τρομοκρατήσει ολόκληρη την Αγγλία (καθώς και την Ιρλανδία και την Σκωτία).
~
Βρισκόμαστε στην εποχή που αποκαλούμε Μεσοπόλεμο. Μόλις είχε τελειώσει ο Μεγάλος Πόλεμος (τότε δεν ονομαζόταν Πρώτος).
Πριν λίγα χρόνια είχε γίνει η Οκτωβριανή Επανάσταση.
Η ανεργία ήταν στα ύψη, ενώ τα σοσιαλιστικά και αναρχικά κινήματα μεσουρανούσαν. Το 1924 η εξουσία είχε περάσει για πρώτη φορά στα χέρια του εργατικού κόμματος, με πρωθυπουργό τον Ράμζι ΜακΝτόναλντ.
Έτσι δεν ήταν καθόλου δύσκολο για τους ακροατές που έπιναν ήσυχοι το τσάι τους να πιστέψουν ότι οι χειρότεροι φόβοι τους είχαν γίνει πραγματικότητα: Οι Κόκκινοι έπαιρναν τον έλεγχο!
~~{}~~
Στις 7:40, το βράδυ του Σαββάτου, μεταδόθηκε από το BBC το σατιρικό θεατρικό έργο του Νοξ: «Broadcasting from the Barricades».
Όπως και στην περίπτωση του Ουέλς το έργο ξεκινούσε με την προειδοποίηση ότι πρόκειται για χιουμοριστικό και φανταστικό έργο.
~
Ακούστε κι εσείς όσα άκουσαν οι ακροατές εκείνο το βράδυ:
Ένα δελτίο ειδήσεων, όπου ο Νοξ αναφέρει ένα μαινόμενο πλήθος ανέργων (ενώ ακούγονται θόρυβοι καταστροφής).
Μια μικρή διάλεξη για τη λογοτεχνία του 18ου αιώνα, την οποία κάνει ψευδίζοντας κάποιος Ντόνκισον.
Τα αποτελέσματα των αγώνων κρίκετ, καθώς και η είδηση για έναν γενναίο βαρκάρη που έσωσε ένα παιδί.
Απευθείας μετάδοση από την πλατεία Τραφάλγκαρ, όπου γίνεται μια διαδήλωση ανέργων. Ο ηγέτης της διαδήλωσης είναι ο κύριος Πόπλμπερι, ο γραμματέας του ΕΚΟΘ, του Εθνικού κινήματος για την Κατάργηση της Ουράς στα Θέατρα (!), ο οποίος προτρέπει το πλήθος να λεηλατήσει την Εθνική Πινακοθήκη.
Μια μικρή διακοπή, όπου ο εκφωνητής δίνει διάφορα στοιχεία για την Εθνική Πινακοθήκη (πότε χτίστηκε, από ποιόν, ποιους πίνακες στεγάζει κλπ).
Νέο δελτίο ειδήσεων όπου οι ακροατές πληροφορούνται ότι πράγματι ο όχλος λεηλατεί την Πινακοθήκη.
Μουσικό διάλειμμα από την ορχήστρα του ξενοδοχείου Σαβόι.
Δελτίο καιρού και ανακοίνωση ότι οι άνεργοι ξεχύνονταν μέσα από την Αψίδα του Ναυαρχείου και με απειλητικές διαθέσεις πλησιάζουν τα κυβερνητικά κτίρια.
Μια συνοπτική ιστορία της Αψίδας.
~~{}~~
Νέο δελτίο: Τα εξαγριωμένα πλήθη πετάνε άδεια μπουκάλια στις πάπιες του πάρκου Σεντ Τζέιμς (ας σώσει κάποιος τις πάπιες!)
Οι ακροατές πληροφορούνται ότι ακολουθεί διάλεξη του σερ Γκουτς, αλλά αμέσως μετά ο εκφωνητής ανακοινώνει ότι η διάλεξη ματαιώνεται, αφού ο σερ Γκουτς ψήνεται ζωντανός από τον όχλο, στην πλατεία Τραφάλγκαρ. Δίνεται ένα μικρό βιογραφικό του σερ.
Μουσικό διάλειμμα από την ορχήστρα του ξενοδοχείου Σαβόι.
Διάφορες ειδήσεις πολιτιστικού περιεχομένου, όπως η άφιξη μιας διάσημης ηθοποιού στο Σαουθάμπτον.
Ανακοίνωση ότι το πλήθος των ανέργων, υπό τις διαταγές του γραμματέα του ΕΚΟΘ, κατεδαφίζει το Κοινοβούλιο με ολμοβόλα.
Λίγες πληροφορίες για το Κοινοβούλιο: «Η ανέγερση των σημερινών κτιρίων του Κοινοβουλίου άρχισε το 1840. Τα σχέδια ήταν του σερ Μπάρι. […] Η εσωτερική διακόσμηση, οι τοιχογραφίες και τα γλυπτά προκαλούν το θαυμασμό[…]»
Ανακοίνωση ότι καταστράφηκε ο πύργος του Μπιγκ Μπεν.
Ανακοίνωση ότι οι βιαιοπραγίες συνεχίζονται. Ο υπουργός Μεταφορών κρεμάστηκε από έναν φανοστάτη. Αμέσως μετά έρχεται η διάψευση: Ο υπουργός δεν κρεμάστηκε από φανοστάτη, αλλά από ένα στύλο του τραμ.
Μουσικό διάλειμμα από την ορχήστρα του ξενοδοχείου Σαβόι.
Ξαφνική διακοπή της μουσικής και ανακοίνωση ότι το πλήθος ανατίναξε το Σαβόι.
Ανακοίνωση ότι το πλήθος κατευθύνεται προς το στούντιο του BBC.
~
Τελευταία λόγια του εκφωνητή: «Μια στιγμή παρακαλώ… Μόλις έμαθα ότι ο κύριος Πόπλμπερι, γραμματέας του ΕΚΟΘ, με πολλούς από το πλήθος, βρίσκονται στο κτίριο… Με πληροφορούν ότι είναι ήδη στην αίθουσα αναμονής και διαβάζουν το Radio Times…. Καληνύχτα σε όλους. Ο Θεός σώζει το βασιλέα. Καληνύχτα.»
~~{}~~
Όσο απίστευτο και να σας φαίνεται πανικός επικράτησε σε ολόκληρη την Αγγλία (ας μην ξεχνάμε ότι ήταν το BBC). Οι πολίτες έτρεχαν στα τοπικά αστυνομικά τμήματα τρομοκρατημένοι και ρωτούσαν σε πόση ώρα θα φτάσει σε εκείνους το «κύμα του εμφύλιου πολέμου».
Το ξενοδοχείο Σαβόι είχε εκατοντάδες κλήσεις από την Αγγλία, την Ιρλανδία και τη Σκωτία. Οι ακροατές του Νοξ ήθελαν να μάθουν αν οι συγγενείς ή φίλοι τους που διέμεναν εκεί ήταν ζωντανοί.
Στο Νιουκάστλ ο διοικητής της κομητείας αναρωτιόταν ποια μέτρα έπρεπε να πάρει για να διασφαλίσει τους πολίτες από την επερχόμενη αναρχία.
Η εφημερίδα Irish Telegraph ανέφερε ότι πολλοί Ιρλανδοί τηλεφωνούσαν τρομοκρατημένοι στα γραφεία της για να επιβεβαιώσουν την ανατίναξη του Κοινοβουλίου. Όπως και στην Αμερική, μετά από 12 χρόνια, στον “Πόλεμο των Κόσμων” του Όρσον Ουέλς, πολύς κόσμος λιποθύμησε και οι εκκλησίες γέμισαν πιστούς.
Ο πανικός κράτησε 24 ώρες. Ο πατήρ Νοξ ζήτησε δημοσίως συγγνώμη.
Το BBC δήλωσε: «Πως είναι δυνατόν να πιστέψουν ότι σε μια τέτοια εθνική κρίση θα κάναμε μουσικά διαλείμματα;»
Εντούτοις υποσχέθηκε «να μην παίζει με το μέσο επίπεδο νοημοσύνης του κοινού του».
~
Ο Νοξ δεν ξαναμίλησε στο ραδιόφωνο μέχρι το 1930.
~
Καληνύχτα σας. Ο Θεός σώζει τον πρωθυπουργό.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Γελωτοποιός https://sanejoker.info/