Ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας – Πνευµονολογίας του ΕΚΠΑ και διευθυντής της µονάδας εντατικής θεραπείας του Ευαγγελισµού, ο οποίος από τον Ιούλιο απέχει από τις εργασίες της επιτροπής των ειδικών για την αντιµετώπιση του κορονοϊού, Σπύρος Ζακυνθινός μίλησε στο ραδιόφωνο “Στο Κόκκινο” και τον Νίκο Ξυδάκη για την κυβερνητική ρύθμιση που προβλέπει το ακαταδίωκτο των επιτροπών που διαχειρίζονται την πανδημία στη χώρα μας.
Ο κ Ζακυνθινός είναι ο μοναδικός επιστήμονας που παραιτήθηκε από την επιτροπή από τον Ιούλιο του 2020, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για εργαλειοποίηση των επιστημόνων.
Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης:
- «Η επιτροπή έχει πλήρως απαξιωθεί από την κυβέρνηση».
- «Είναι απαράδεκτο να μην μπορούν οι επιστήμονες της επιτροπής να καταθέτουν τις απόψεις τους»
- «Με την απόφαση αυτή, τα μέλη της επιτροπής εμφανίζονται να χρειάζονται την προστασία της κυβέρνησης, ενώ τους αφήνει ακάλυπτους στη συνείδηση του κόσμου»
- «Πράγματι, η Επιτροπή των γιατρών χρειάζεται προστασία από διάφορους ψεκασμένους, προκειμένου να μη σέρνονται οι επιστήμονες για βλακώδεις λόγους στα δικαστήρια, αλλά με την τροπολογία, η προσπάθεια που γίνεται είναι για να προστατευθεί η ίδια η κυβέρνηση».
- «Υποτίθεται η κυβέρνηση ότι ήθελε να προστατεύσει τους επιστήμονες από τους ψεκασμένους, αλλά στην ουσία τους εκθέτει στην κοινωνία». Εμφανίζονται οι γιατροί σαν να έχουν ανάγκη της προστασίας της κυβέρνησης, ενώ τους έχει κάνει κλωτσοσκούφι αφήνοντας τους ακάλυπτους στην συνείδηση του κόσμου».
- «Από την αρχή της πανδημίας είχαν μιλήσει για την ανάγκη πολλών και δωρεάν τεστ, είχαν εκφράσει προτάσεις για τον τουρισμό που μετά κάμφθηκαν, όπως και για τη συμμετοχή των μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων. Τίποτα από αυτά δεν εισακούστηκε».
- «Το λογικό θα ήταν ένα καθολικό lockdown, όπως του περσινού Μαρτίου για 2-3 εβδομάδες και μετά να υπήρχε ένα προοδευτικό και σταδιακό άνοιγμα. Τώρα που πάνε τα πράγματα χάλια, έχουμε την αντίφαση να ανοίγουν όλα, απόρροια των ελλείψεων υποδομών, τεστ, ιχνηλάτησης και αποτυχίας του ήπιου lockdown, που δεν απέδωσε.»
Τέλος, συνέστησε μεγάλη προσοχή, ιδιαίτερα προς τους νέους καθώς όπως είπε ο ιός πλήττει πλέον νεότερες ηλικίες και συνέστησε υψηλό αίσθημα ατομικής ευθύνης. «Εφόσον το κράτος δεν μας προστατεύει και δεν προσβλέπουμε στην κρατική ευθύνη, η ατομική ευθύνη είναι επιβεβλημένη» ανέφερε χαρακτηριστικά.