Ρεπορτάζ της Γιώτας Τέσση
Ενώπιον της τουρκικής δικαιοσύνης εμφανίστηκε χθες η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, İdil Eser, η οποία μαζί με τον πρόεδρο του παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στη γειτονική χώρα, Taner Kılıç, και άλλους 9 υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούνται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.
Οι 11 συνελήφθησαν τον περασμένο Ιούλιο στη διάρκεια σεμιναρίου για τη διαδικτυακή ασφάλεια στο νησί Μπουγιούκαντα της Κωνσταντινούπολης και το 17σέλιδο κατηγορητήριο τους προσάπτει ότι βοήθησαν κουρδικές και αριστερές «ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις» και ότι είχαν επαφές με μέλη της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται ότι οργάνωσε την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.
Κατηγορούνται, επίσης, ότι προσπαθούσαν να προκαλέσουν «χάος» υποκινώντας αντικυβερνητικές διαδηλώσεις παρόμοιες με εκείνες της άνοιξης του 2013, οι οποίες είχαν προκαλέσει κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση του τότε πρωθυπουργού Ερντογάν.
Η Eser απέρριψε τις κατηγορίες περί τρομοκρατίας λέγοντας ότι δεν μετανιώνει για τίποτα.
«Δεν καταλαβαίνω πώς συνδέομαι με τρεις διαφορετικές τρομοκρατικές οργανώσεις έχοντας παρακολουθήσει ένα σεμινάριο. Δεν έχω να μετανιώσω για τίποτα. Απλώς έκανα το έργο μου ως υπερασπίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε.
«Φαινομενικά είναι μια δίκη για υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων που παραβρέθηκαν σε σεμινάριο σε ένα νησί της Κωνσταντινούπολης. Στην πραγματικότητα είναι το δικαστικό σύστημα της Τουρκίας και οι τουρκικές αρχές που βρίσκονται σε δίκη», δήλωσε στο δικαστήριο ο John Dalhuisen, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη.
Άλλη μία κατηγορούμενη, η Ozlem Dalkiran, μέλος της Συνέλευσης Πολιτών (ευρωπαϊκής οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων), υποστήριξε: «Δεν έχω ιδέα γιατί είμαστε εδώ».
Ο εισαγγελέας ανέφερε τους συνδέσμους της Αμνηστίας με φυλακισμένους απεργούς πείνας και ισχυρίστηκε ότι ορισμένοι από τους κατηγορούμενους είχαν επαφή με ανθρώπους που είχαν κατεβάσει την κρυπτογραφημένη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων.
Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτηρίζει εντελώς αβάσιμες τις κατηγορίες, που μπορεί να επισύρουν έως και 15 χρόνια φυλάκισης, και χαρακτηρίζει τη δίκη «παρωδία».
Πολιτικά κατευθυνόμενες διώξεις, με ουσιαστικό στόχο να φιμωθούν οι φωνές που ασκούν κριτική μέσα στην Τουρκία
John Dalhuisen, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη
Αργά χθες βράδυ το δικαστήριο έδωσε εντολή να αποφυλακιστούν προσωρινά υπό όρους και καταβάλλοντας χρηματική εγγύηση οκτώ κατηγορούμενοι (ανάμεσά τους η İdil Eser), ενώ η επόμενη δικάσιμος ορίστηκε για τις 22 Νοεμβρίου.
Αντίθετα, το δικαστήριο διέταξε να παραμείνει υπό κράτηση ο Taner Kılıç, ο πρόεδρος του τουρκικού παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ο οποίος αντιμετωπίζει άλλη μια δίωξη για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση», η οποία θα αρχίσει να εκδικάζεται σήμερα στη Σμύρνη.
Ο Kılıç παρακολούθησε τη χθεσινή διαδικασία μέσω βιντεοδιάσκεψης από τη φυλακή της Σμύρνης όπου κρατείται.
Διεθνείς αντιδράσεις
Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε ότι το Βερολίνο θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στη δίκη – ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι και ο Γερμανός πολίτης Peter Frank Steudtner (αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος).
«Η Τουρκία συνεχίζει να λέει ότι το δικαστικό σώμα είναι ανεξάρτητο. Το σεβόμαστε και ελπίζουμε ότι η δίκη θα στείλει ένα ενθαρρυντικό μήνυμα για το κράτος δικαίου και την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας, συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης του Peter Steudtner», πρόσθεσε.
Ωστόσο, η υπόθεση έχει επιδεινώσει τις ήδη ταραγμένες σχέσεις της Τουρκίας με τη Γερμανία.
Λίγο μετά τις συλλήψεις το Βερολίνο άρχισε να επανεξετάζει τις αιτήσεις της Άγκυρας να αγοράσει όπλα από τη Γερμανία, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η 12χρονη προσπάθεια ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να σταματήσει.
Η Σουηδία κάλεσε τον πρεσβευτή της Τουρκίας και του επέδωσε διαμαρτυρία για τη δίωξη σε βάρος του Σουηδού πολίτη Ali Gharavi, τονίζοντας πως της προκαλούν «ανησυχία» οι κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν.
Τη «βαθιά ανησυχία» του για τη δίκη ανέφερε πως εξέφρασε στον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.
Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε και το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ζητώντας «την απελευθέρωση το ταχύτερο δυνατόν των ακτιβιστών που παραμένουν υπό κράτηση».