Νέα “μάχη” -τη δεύτερη κατά σειρά- αναμένεται να δώσει σήμερα η Ηριάννα, η 29χρονη μεταδιδακτορική φοιτήτρια, η οποία βρέθηκε στη φυλακή για συμμετοχή στην οργάνωση “Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς”, με μοναδικό στοιχείο ένα μερικό αποτύπωμα, το οποίο επιστήμονες χαρακτήρισαν άκυρο δείγμα.
Πάνω από 270 βιοεπιστήμονες υπογράφουν υπέρ της αποφυλάκισης της Ηριάννας
Η συζήτηση της αίτησης αναστολής επί της ποινής έχει προσδιοριστεί ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών, με στόχο την αποφυλάκιση της Ηριάννας. Στόχος της υπεράσπισης είναι να καταδείξει πως η καταδίκη της 29χρονης σε ποινή κάθειρξης 13 ετών, χωρίς ελαφρυντικά και χωρίς αναστολή, θα οδηγήσει σε υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη. Η ακαδημαϊκή της καριέρα έχει “παγώσει” επ’ αόριστον και δεν αποκλείεται να έχει άσχημη κατάληξη, αφού ήδη έχει υποχρεωθεί να αφήσει στη μέση το διδακτορικό της στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών.
Ο συνήγορος της 29χρονης, Θεόδωρος Μαντάς, σε δήλωσή του στο NEWS 24/7 αναφέρθηκε στον καινούργιο αγώνα που καλείται να δώσει, λέγοντας: “Με την υπόθεση να έχει πλέον ωριμάσει και με την ισχυρή μειοψηφία των Δικαστών στην προηγούμενη αίτηση αποφυλάκισης, που τάχθηκαν υπέρ του αιτήματός μας έχουμε θετική προσδοκία ότι με την καινούργια προσπάθεια θα τελειώσει ο κύκλος της εσφαλμένης δικαστικής εκτίμησης. Διατηρούμε στο ακέραιο την αισιοδοξία μας ότι τα θεσμικά όργανα της Δικαιοσύνης θα αποκαταστήσουν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός κράτους Δικαίου και η Ηριάννα επιτέλους θα αποφυλακισθεί”.
Όπως είναι γνωστό, τον περασμένο Ιούλιο συζητήθηκε η πρώτη αίτηση για την αναστολή της εκτέλεσης της ποινής της 29χρονης, έως την έκδοση της απόφασης του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου ουσίας, του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο για την υπερασπιστική γραμμή όσο και για την ουσία της υπόθεσης είναι πως η απόφαση ελήφθη, όχι ομόφωνα αλλά κατά πλειοψηφία -και μάλιστα οριακή.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της επίμαχης απόφασης, στο σύνολό τους οι δικαστές έκριναν πως η Ηριάννα πληροί της προϋποθέσεις του άρθρου 497 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, δηλαδή μεταξύ άλλων ότι δεν είναι φυγόποινη ή φυγόδικη και δεν έχει παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους, που της έχουν επιβληθεί. Η διαφορετική κρίση των δικαστών, όπως κατά πληροφορίες καταγράφεται, έρχεται αναφορικά με την ύπαρξη ή μη βλάβης ως προς την 29χρονη. Ειδικότερα, η πλειοψηφία της έδρας εμμένει στα “ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πράξεων” που αποδίδονται στην Ηριάννα και από τα οποία προκύπτει ότι “είναι πολύ πιθανόν να διαπραχθούν ομοειδή εγκλήματα”, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Μάλιστα, οι τρεις δικαστικοί λειτουργοί καταλήγουν στο ότι “δεν προκύπτει υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη για την αιτούσα”.
Αντίθετη ακριβώς είναι η θέση της μειοψήφιας του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών. Οι δύο δικαστές επικεντρώνονται αυστηρά στις προϋποθέσεις του άρθρου 497 ΚΠΔ, όπως ορίζει ο νόμος και προσθέτουν πως η εκτέλεση της ποινής για την Ηριάννα είναι βλαπτική, καθώς “θα της στερήσει την επαγγελματική και επιστημονική πρόοδο σε μία ηλικία που είναι καθοριστική προς τούτο”.