Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης απευθύνθηκε, σήμερα το πρωί, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, ενημερώνοντας για τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε καταγγελίες φοιτητριών του ΑΠΘ ότι δέχθηκαν σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητή. Παράλληλα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, πρώην καθηγητής του οποίου καταγγέλλεται από πρώην φοιτήτριες για συστηματικές σεξουαλικές παρενοχλήσεις, καταδικάζει τα φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης στον ακαδημαϊκό, αλλά και σε κάθε άλλο χώρο, ενώ καλεί τις πανεπιστημιακές αρχές να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.
Υπενθυμίζεται ότι οι καταγγελίες μετά τη συγκλονιστική μαρτυρία της Σοφίας Μπεκατώρου που έβαλε ξανά στη δημόσια συζήτηση τη μάστιγα της σεξουαλικής κακοποίησης γυναικών ξεπερνούν πλέον τα όρια του αθλητισμού, καθώς μετά από άλλες αθλήτριες και πρώην φοιτήτριες του Ιστορικού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καταγγέλλουν συστηματικές παρενοχλήσεις από έναν καθηγητή, που δίδασκε μέχρι το 2015 στο τμήμα.
«Με αφορμή τη συγκλονιστική εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου, μήπως έφτασε η ώρα εμείς οι μεγαλοκοπέλες, πρωην φοιτήτριες του Ιστορικού, να εξομολογηθούμε για έναν πολύ γνωστό πρώην καθηγητή του τμήματος (του 4ου ορόφου ΝΦ και όχι της νεοελληνικής ιστορίας) που μας καλούσε στο γραφείο του δήθεν για να μιλήσουμε για τον βαθμό, αλλά ποτέ δεν περιμέναμε τι θα ακολουθούσε; Αλλά μετά, όταν αρχίσαμε να το συζητάμε, διαπιστώσαμε πως ήμασταν πολλές; Μήπως ήρθε η ώρα λοιπόν;» ανέφερε ανάρτηση σε σελίδα σε σελίδα σπουδαστών και αποφοίτων της σχολής, σύμφωνα με την «Παράλλαξη».
Όπως προσθέτει το δημοσίευμα, την ανάρτησή της ακολούθησε σειρά ανάλογων δημοσιεύσεων, «Ο λόγος που άφησα κάποτε τη σχολή και γύρισα χρόνια μετά” έγραψε μια κυρία.Δυστυχώς, είχα μπει στη σχολή ανίδεη, με τη νοοτροπία του σχολείου ακόμη, νομίζοντας ότι είμαι σε απόλυτα προστατευμένο περιβάλλον κ μου κάθησε βαριά τότε, αηδίασα και απέρριψα όλη τη σχολή αλλά μετά από χρόνια κατάλαβα ότι δεν αξίζει ένας αχαρακτήριστος για να στερηθώ τις σπουδές μου».
Η «Παράλλαξη» δημοσιεύει και τη μαρτυρία φοιτήτριας, τα στοιχεία της οποίας είναι στη διάθεσή της και για ευνόητους λόγους δεν δημοσιεύονται.
Οι καταγγελίες αυτές προκάλεσαν τις αντιδράσεις από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου, αλλά και το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου. Ο Πρύτανης σε δήλωσή του έκανε γνωστό ότι έθεσε υπόψιν του εισαγγελέα τις καταγγελίες.
«Ενημέρωσα σήμερα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για τα δημοσιεύματα που είδαν το Σαββατοκύριακο το φως της δημοσιότητας, σχετικά με καταγγελίες φοιτητριών ότι δέχθηκαν σεξουαλική παρενόχληση από διδάσκοντες στο Αριστοτέλειο. Ζήτησα επισήμως την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, προκειμένου κάθε τέτοια υπόθεση που αφορά στο Πανεπιστήμιο να διερευνηθεί σε βάθος και οι υπαίτιοι να λογοδοτήσουν στον νόμο και να τιμωρηθούν» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Πρύτανης.
Εξηγώντας τον λόγο που απευθύνθηκε στη δικαιοσύνη, ο πρύτανης διευκρίνισε ότι δεν έχει γίνει κάποια -ανώνυμη ή επώνυμη- καταγγελία στα αρμόδια όργανα του Πανεπιστημίου, συνεπώς η δικαιοσύνη θα πρέπει να επιληφθεί και να εξετάσει, αν τα δημοσιεύματα έχουν πραγματική βάση.
«Ως πατέρας, ακαδημαϊκός δάσκαλος και ως πρύτανης που εκπροσωπώ το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, δηλώνω κατηγορηματικά ότι μέχρι τη στιγμή της δημοσιοποίησης των καταγγελιών δεν είχε περιέλθει σε γνώση της παρούσας διοίκησης του Πανεπιστημίου καμία καταγγελία. Είναι αυτονόητο ότι αν έχουν τελεστεί τέτοιου είδους πράξεις είναι αποτρόπαιες και χρήζουν διερεύνησης σε βάθος, προκειμένου να λάμψει η αλήθεια και να αφυπνιστούν συνειδήσεις. Με βάση όλα αυτά, η Δικαιοσύνη είναι η αρμόδια αρχή να παρέμβει και να διερευνήσει τις καταγγελίες, έτσι ώστε στο πλαίσιο του κράτους να προστατευτούν τα δικαιώματα των καταγγελλόντων, των καταγγελλομένων, και όλων των μελών του διδακτικού προσωπικού, που από τη στιγμή που δεν κατονομάζεται κανένας αυτομάτως είναι όλοι εν δυνάμει ύποπτοι», τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου.
Κάλεσε, επίσης «κάθε φοιτητή και φοιτήτρια και κάθε μέλος της πανεπιστημιακής μας κοινότητας, κάθε διδάσκοντα, ή εργαζόμενο που έχει να συνεισφέρει οτιδήποτε στην έρευνα, να το πράξει», δεσμευόμενος ότι «κάθε καταγγελία θα ερευνάται σε βάθος, με ευαισθησία και προσήλωση στον στόχο να μην υπάρχουν τέτοια φαινόμενα μέσα στο Πανεπιστήμιο», καθώς «το Αριστοτέλειο παρέχει το δίχτυ ασφαλείας για κάθε μέλος της κοινότητάς του που με τόλμη θα θελήσει να σπάσει τον κύκλο της σιωπής».
Παράλληλα, σε ανακοίνωση του το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ δηλώνει ότι καταδικάζει απερίφραστα τη σεξουαλική παρενόχληση στον ακαδημαϊκό χώρο και σε κάθε χώρο, είτε αυτή ασκείται σε φοιτήτριες/φοιτητές είτε σε εργαζόμενες/ους.
«Καλούμε τις πανεπιστημιακές αρχές να φροντίσουν για τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου αντιμετώπισης ανάλογων περιπτώσεων και στο Πανεπιστήμιό μας, στο οποίο θα μπορούν να προσφεύγουν όσες/όσοι, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, έχουν πέσει ή θα πέσουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης. Οφείλουμε να ενθαρρύνουμε όλες και όλους, ώστε να μη φοβούνται να καταγγείλουν επώνυμα περιπτώσεις παρενόχλησης, να μη νιώθουν ενοχές για ό,τι τους συνέβη (ή για την κακοποίηση που έχουν υποστεί)» προσθέτει επίσης το Ιστορικό – Αρχαιολογικό.
«Όσο μένουν ακατάγγελτες και ατιμώρητες τέτοιες πράξεις το πρόβλημα διαιωνίζεται» καταλήγει.