Την εβδομάδα που μας πέρασε δεν είδαμε τίποτα άλλο παρά κλιμάκωση της αστυνομικής βίας ως απάντηση σε όλα τα ερωτήματα που δεν μπορεί να απαντήσει η κυβέρνηση. Ή καλύτερα και για να είμαστε πιο ακριβείς, η αστυνομική βία είναι απάντηση στα ερωτήματα που δεν θέλει και δεν νιώθει πως οφείλει να απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
https://www.facebook.com/227524357433232/videos/428778914848009
Πήγαμε κι ήρθαμε απότομα τις τελευταίες ημέρες.
Για κάποιους, που πέσανε από τα σύννεφα, έμοιαζε με σεισμική δραστηριότητα, που κορυφώθηκε την Τρίτη το βράδυ με την εικόνα του αιμόφυρτου αστυνομικού στην άσφαλτο.
Χαλάνδρι, Νέα Σμύρνη, Πανόρμου, Νέα Σμύρνη, Νίκαια. Κοινός παρανομαστής η άγρια βια σε πολίτες, η αστυνομική αυθαιρεσία. Ξύλο σε κόσμο που μοίραζε φυλλάδια (τρικάκια) υπέρ του Δημήτρη Κουφοντίνα, ξύλο σε πολίτες που αναρωτήθηκαν για πρόστιμα σε συμπολίτες τους που έπιναν έναν καφέ σε ένα παγκάκι, ξύλο ακόμα και σε σταθμευμένο αυτοκίνητο. Κι όλα αυτά εν μέσω μια πρωτόγνωρης κατάστασης πέμπτου μήνα σε lockdown, άδεια για να κυκλοφορήσεις στον δρόμο και τρομοκρατία του προστίμου.
Ο πρωθυπουργός της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του επέλεξαν να πάρουν απόσταση από την κοινωνία. Δεν μίλησε στους πολίτες παρά μόνο όταν θύμα βίας ήταν αστυνομικός. “Εμείς σας προειδοποιήσαμε”, είπε στους διαδηλωτές. Μερίδα πολιτών απάντησε σιωπηρά “Κι εμείς σας απαντήσαμε”. Παιδιά και αποπαίδια κύριε Μητσοτάκη. Μπροστά σας έχετε ανθρώπους που δεν έχουν να χάσουν τίποτα και γι’ αυτό δεν φοβούνται τίποτα. Αυτός είναι διχασμός κι εσείς τον προκαλείτε.
Στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ είναι διάχυτη η εκδικητική διάθεση των αστυνομικών υπαλλήλων, καθώς υπάρχουν μαρτυρίες που κάνουν λόγο για φωνές από ξυλοδαρμούς που έρχονται από τα κελιά όπου παραμένουν οι άνδρες κρατούμενοι, ενώ οι απειλές είναι συνεχείς. Δεν αρκούσαν όσα είδαμε στα δεκάδες βίντεο που κυκλοφόρησαν την Τρίτη το βράδυ, δεν κατάφεραν ούτε να γ****σουν, ούτε να σκοτώσουν κανέναν όπως καλούσαν σαν τάγμα εφόδου. Σε τάγματα εφόδου άλλωστε έχουν εκπαιδευτεί οι περισσότεροι από αυτούς.
Κι από κοντά η στάση του φιλοκυβερνητικού Πρύτανη του ΑΠΘ Ν. Παπαϊωάννου, που ενώ ήταν ενήμερος πως η κατάληψη της πρυτανείας θα διαλυθεί στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης, κάλεσε τις αστυνομικές δυνάμεις να την διαλύσουν λίγες ώρες πριν, τα ξημερώματα, παραδίδοντας δηλαδή τους φοιτητές του στην αστυνομία.
Ζήσαμε στιγμές επταετίας με τους δύο Κωνσταντίνους της κυβέρνησης να ανταγωνίζονται σε ρόλο “καταδότη”, δίνοντας ονόματα και μιλώντας για πολιτικά φρονήματα. Ο μεν Κυρανάκης “έδωσε” στον αέρα τηλεοπτικής ενημερωτικής εκπομπής όνομα και πολιτικά φρονήματα του θύματος της Κυριακής, του νεαρού που φώναζε “Πονάω” ενώ τον ξυλοφόρτωναν οι αστυνομικοί, κάνοντας το προσφιλές στην δεξιά victim blaming. Ο δε Μπογδάνος αναρτά φωτογραφίες καθηγήτριας που συμμετείχε σε πορεία ως άλλος ντετέκτιβ, σε άλλο ένα κρεσέντο «σοβαρού» χρυσαυγιτισμού.
Η κ. Σπυράκη, Ευρωβουλευτής και μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος μας ενημέρωσε πως απαγορεύεται να βρίζει ο κόσμος από τα μπαλκόνια τους αστυνομικούς γιατί αυτό τους εξωθεί στην βία που τους είδαμε να ασκούν σε πολίτες, κυνηγώντας τους σε πυλωτές και παρτέρια.
Ο εκπρόσωπος των αστυνομικών υπαλλήλων Κέρκυρας Ν. Μποζίκης δηλώνει δημόσια σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως η εντολή που έχουν λάβει είναι τα πρόστιμα, αυτό προέχει.
Την ίδια στιγμή η χώρα βρίσκεται πολύ κοντά στο να έχει νεκρό απεργό πείνας για λόγους που αφορούν το κράτος δικαίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιφέρει ως άλλη Σαλώμη το κεφάλι του Δημήτρη Κουφοντίνα στο δεξιό του ακροατήριο αναμένοντας την αποθέωση.
Τα ΜΜΕ, με το Star να κερδίζει τον άτυπο διαγωνισμό της εβδομαδιαίας προπαγάνδας, παραποιούν βίντεο, λογοκρίνουν πολίτες και πολιτευτές που θέλουν να μιλήσουν για την αστυνομική βία, την ίδια ώρα που βαφτίζουν δικτάτορα τον Ερντογάν.
Μόλις πριν 3 ημέρες διάβαζα σε παλαιότερο τεύχος του Ταχυδρόμου από τις 29 Αυγούστου 1974, συνέντευξη του Στ. Παττακού στον Νίκο Κακαουνάκη. Μέσα σε όλα όσα λέει και θα τα αναδημοσιεύσουμε σε λίγες ημέρες, ο Παττακός απαντάει σε ερώτηση σχετικά με την αστυνομική αυθαιρεσία και τα βασανιστήρια:
«Εγώ κάλεσα πολλές φορές τον Ιωαννίδη, αυτόν τον ταξίαρχο. Του λέω: “Βρε Μίμη, σου γράφουν τόσα πράγματα στο εξωτερικό, που ομολογώ πως εγώ πολλές φορές σε λυπούμαι ή σε σιχαίνομαι. Έχεις πράγματι βασανίσει κόσμο;” – “Σε βεβαιώνω κύριε αντιπρόεδρε ότι ουδέποτε βλέπω κανέναν. Οπότε εφόσον δεν βλέπω κανέναν είναι αδύνατο να βασανίσω. Σε βεβαιώνω στον λόγο της τιμής μου πως ουδείς δέρεται, διότι δεν υπάρχει και κανείς λόγος να δείρουμε ή να βασανίσουμε, διότι μόνοι τους τα λένε.” Έχω εγώ δικαίωμα να μην πιστέψω έναν ταξίαρχο;»
Έχει δικαίωμα να μην πιστέψει τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης;
Δεν ξέρω σε πόσους θα έκανε εντύπωση αν ο παραπάνω διάλογος δινόταν από τα συστημικά ΜΜΕ ως πραγματικός ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σήμερα. Ο Ταχυδρόμος πάντως τότε δεν τον υιοθέτησε.
Η σιωπή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και του υπουργού προστασίας (?) του πολίτη ήταν και είναι εκκωφαντική. Τόσο εκκωφαντική που ακούστηκε πολύ μακριά, από άκρη σ’ άκρη σε όλη την επικράτεια. Μια συγνώμη το βράδυ της Κυριακής, οι 4 αστυνομικοί που ξυλοκοπούν τον νεαρό σε διαθεσιμότητα και τίποτα δεν θα είχε ακολουθήσει.
Λίγες εβδομάδες πριν, ο πρωθυπουργός επέλεξε την ίδια στάση και στην υπόθεση Λιγνάδη. Ένα μεγαλοπρεπές και επικοινωνιακά καλοστημένο Mea Culpa θα ήταν αρκετό για να κάνει επικοινωνιακό όπλο της τους χειρισμούς. Είναι δύσκολο πράγμα η συγνώμη, ειδικά αν χρειάζεται να την πεις χωρίς ειρωνείες και γέλια, όπως έκανε την Παρασκευή στη βουλή ο πρωθυπουργός.
Πόσες ελευθερίες μας θέλει να της παραχωρήσουμε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να προστατεύσει τα δικαιώματά μας; Πάντως, όσες περισσότερες παραχωρούμε, τόσο λιγότερα δικαιώματα έχουμε προς υπεράσπιση. Ίσως έτσι τους είναι ευκολότερο.
Βρισκόμαστε στον πέμπτο μήνα σκληρού lockdown, ενώ είμαστε η μόνη χώρα από όσα γνωρίζω που οι πολίτες κυκλοφορούν με έντυπα άδειας κυκλοφορίας ή sms. Οι ατομικές ελευθερίες που κερδήθηκαν με αγώνες και αίμα έχουν μπει στο στόχαστρο μιας κυβέρνησης που σύμφωνα με μελέτη της Οξφόρδης τοποθετείται σε επίπεδο δικτατορίας. Και ο κίνδυνος, όπως είπε και ο κ. Δημήτρης Χριστόπουλος, Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου, πρώην Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στην εκπομπή “Αντιθέσεις” του Γ. Σαχίνη, είναι πόσα από αυτά τα μέτρα θα παραμείνουν και μετά το πέρας της πανδημίας.
Η κοινωνία μοιάζει να ταρακουνήθηκε. Οι πλατείες γέμισαν και γεμίζουν πάλι σήμερα με κόσμο που διαδηλώνει με κεντρικό σύνθημα το “Πονάω” του Αλέξανδρου.
Ο διακόπτης γύρισε όμως; Θέλει δουλειά πολλή…