Από την Ήρα Φελουκατζή
Την εικόνα της ενότητας μιας κυβέρνησης που έχει ετερόκλητο χαρακτήρα, με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων της Δεξιάς, των Σοσιαλιστών και της κοινωνίας των πολιτών, επιδιώκει να προβάλει ο Γάλλος πρόεδρος.
Αλλά οι έλεγχοί του για εξακρίβωση της «εντιμότητας» των υπουργών, οι νουθεσίες, η εγκύκλιος με οδηγίες για «χρηστή διοίκηση» δεν φαίνονται να τον προστατεύουν από κακοφωνίες και σκάνδαλα.
Τα πρώτα σύννεφα επισκιάζουν τον πολιτικό ορίζοντα του Εμανουέλ Μακρόν, που αναγκάζεται να πάρει θέση και να κρατήσει λεπτές ισορροπίες στην κυβέρνησή του.
Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει σε έκθεσή της ότι τα αυστηρά αντιτρομοκρατικά μέτρα που επέβαλε η γαλλική κυβέρνηση έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις χρησιμοποιήθηκαν για τον περιορισμό νόμιμων διαδηλώσεων.
Οι αρχές έχουν εκδώσει 155 διατάγματα τα οποία απαγορεύουν τις δημόσιες συγκεντρώσεις και 639 αποφάσεις για την απαγόρευση συμμετοχής συγκεκριμένων προσώπων σε διαδηλώσεις.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε την «εκτροπή» που αναφέρει η έκθεση και δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μακρόν «επιθυμεί να μη γίνει μόνιμη η κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μετά την επίθεση στο Μάντσεστερ, οι πληροφορίες που έλαβε τον οδήγησαν σε παράταση των μέτρων ασφάλειας».
Ο Μακρόν έχει περιέλθει σε δύσκολη θέση με τις αποκαλύψεις των ΜΜΕ για κορυφαίες προσωπικότητες του κυβερνητικού επιτελείου.
Ο υπουργός Εδαφικής Συνοχής των Περιφερειών, Ρισάρ Φεράν, που ηγήθηκε της προεκλογικής εκστρατείας του «En Marche!», αντιμετωπίζει κατηγορίες για σύγκρουση συμφερόντων.
Φέρεται ότι ευνόησε σε διαγωνισμό την κατασκευαστική εταιρεία της συντρόφου του και διατήρησε αμειβόμενη θέση σε ασφαλιστικό οργανισμό για αρκετό καιρό αφότου είχε παραιτηθεί.
Επίσης κατηγορείται για ευνοιοκρατία, γιατί προσέλαβε τον γιο του, το 2014, καθώς και φίλο μιας συναδέλφου του, ως κοινοβουλευτικούς βοηθούς του. Οι εισαγγελικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν διαπίστωσαν παραβίαση της νομοθεσίας και δεν θα διατάξουν έρευνα. Ο Φεράν αρνείται τις κατηγορίες.
Η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μαριέλ ντε Σαρνέζ, περιλαμβάνεται σε λίστα 19 ευρωβουλευτών για τους οποίους ξεκίνησε εισαγγελική έρευνα, μετά από καταγγελίες του Εθνικού Μετώπου για «εικονικές θέσεις απασχόλησης στο Ευρωκοινοβούλιο». Διέψευσε τις καταγγελίες της Ακροδεξιάς και προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για συκοφαντική δυσφήμηση.
Η αντιπολίτευση ζητάει την παραίτηση του Φεράν. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Harris, το 70% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι ο Φεράν θα πρέπει να παραιτηθεί και 62% εκτιμούν ότι το ίδιο θα πρέπει να κάνει και η Ντε Σαρνέζ.
Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε ότι ο Φεράν μπορεί να παραμείνει στην κυβέρνηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μόνο αν υπάρξει δικαστική έρευνα θα τεθεί θέμα παραίτησης. Ο Μακρόν ζήτησε από τους υπουργούς να δείχνουν «αλληλεγγύη», «υπευθυνότητα» και δήλωσε ότι «ο Τύπος πρέπει να κάνει τη δουλειά του, αλλά η Δικαιοσύνη πρέπει να μείνει ανεξάρτητη. Καθένας στον ρόλο του».