Οι προϋπολογισμοί των χωρών της Ευρωζώνης που θα τεθούν υπο την έγκριση της ΕΕ μπορεί να φέρουν την κυοφορούμενη σύγκρουση μεταξύ της Γερμανίας απο την μία πλευρά και της Γαλλίας και Ιταλίας απο την άλλη.
Φυσικά, η Ελλάδα δεν χρειάζεται να ανησυχεί καθώς ο προϋπολογισμός που παρουσίασε όχι μόνο είναι ισοσκελισμένος αλλά προβλέπει και ανάπτυξη 2,9%. Σε αντίθεση λοιπόν με τον ελληνικό προϋπολογισμός, ο γαλλικός προβλέπει ότι ο στόχος για δημοσιονομικό έλλειμμα, στο 3% του ΑΕΠ μετατίθεται για το 2017, ενώ στο τέλος του 2014, θα φθάσει το 4,4%, πολύ πιο ψηλά από το προβλεπόμενο 3,8%. Αυτό πρακτικά έρχεται σε αντίθεση με τις επιταγές του συμφώνου σταθερότητας γεγονός που σημαίνει ότι θα ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες για τα υπερβολικά ελλείμματα. Από τη πλευρά της η Γαλλία , θα ζητήσει να προχωρήσει κανονικά η έγκριση του προϋπολογισμού και στο αίτημα της αυτό θα έχει τη στήριξη του ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, αλλά και άλλων σοσιαλιστών ευρωπαίων ηγετών. Σίγουρα το θέμα θα φθάσει το Eurogrup και εκεί το ζητούμενο είναι αν τελικά η ΕΕ και κυρίως η γερμανική πλευρά θα δεχθεί τα επιχειρήματα των γάλλων ή αν θα επιμείνει στην κατα γράμμα εφαρμογή του συμφώνου σταθερότητας . Σε κάθε περίπτωση , πρόκειται για την πρώτη σοβαρή κόντρα με αφορμή τα δημόσια οικονομικά και το ερώτημα που υπάρχει είναι αν ήδη οι γάλλοι έχουν πετύχει κάποια μορφής συμφωνία με τους γερμανούς ή αν θα υπάρξει μετωπική σύγκρουση. Υπενθυμίζεται ότι ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς βρέθηκε στο Βερολίνο το τελευταίο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου και συναντήθηκε με την γερμανίδα καγκελάριο . Σχεδόν μία εβδομάδα μετά ανακοινώθηκε ο γαλλικός προϋπολογισμός ο οποίος δεν τηρούσε τις απαιτήσεις του συμφώνου σταθερότητας.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι σε πρώτη φάση , η επιτροπή του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αναμένεται να απορρίψει το σχέδιο προϋπολογισμού της Γαλλίας για το 2015 με το επιχείρημα ότι δεν ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το Παρίσι σχετικά με τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές στη βελγική πρωτεύουσα θα είναι η πρώτη φορά που η Κομισιόν θα κάνει χρήση των νέων εξουσιών, όπως το δικαίωμα να απορρίπτει τα σχέδια προϋπολογισμού χωρών της Ευρωζώνης, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στις δεσμεύσεις.
Η Κομισιόν αναμένεται να επικαλεστεί δύο επιχειρήματα, το πρώτο ότι η γαλλική κυβέρνηση μεταθέτει μονομερώς κατά δύο χρόνια την επαναφορά του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ. Η δέσμευση που έχει αναλάβει έναντι των εταίρων ήταν να μειώσει το έλλειμμα κάτω του 3% μέχρι το τέλος του 2015, ωστόσο ο στόχος αυτός μέσω του σχεδίου προϋπολογισμού του 2015 μετατίθεται για το τέλος του 2017. Επιπλέον η Κομισιόν εκτιμά ότι η Γαλλία δεν μειώνει όσο έχει δεσμευθεί ούτε το διαρθρωτικό της έλλειμμα.Το Παρίσι, απο την πλευρά του θα επιχειρήσει να ανατρέψει την εισήγηση της Κομισιόν. Το πρώτο επιχείρημα του είναι οι περικοπές που ανέρχονται σε 21 δισ. ευρώ τις οποίες αναμένεται να εφαρμόσει φέτος, ενώ το δεύτερο – το οποίο είναι και το πιο σημαντικό- αφορά την επίκληση εξαιρετικών περιστάσεων, όπως ο χαμηλός πληθωρισμός στην Ευρώπη, ο οποίος εμποδίζει την ανάκαμψη της οικονομίας.
Η πολιτική σύγκρουση -αν γίνει- εκτιμούν οι ίδιοι αναλυτές θα πραγματοποιηθεί στο Eurogroup, όπου εντός του Νοεμβρίου προβλέπεται ειδική συνεδρίαση για τα σχέδια προϋπολογισμού του 2015 όλων των χωρών της ευρωζώνης.