Από τον Γιάννη Μπάκο
«Να παίξετε το «Take my hand, precious Lord» στην αποψινή συγκέντρωση, όσο πιο όμορφα μπορείτε…»
Στις 2 Νοεμβρίου 1983, η κατά τα άλλα συντηρητική κυβέρνηση Ρήγκαν, ψηφίζει νόμο που ορίζει την 20η Ιανουαρίου ως ομοσπονδιακή αργία, τιμώντας έτσι την μνήμη του σπουδαίου ακτιβιστή Μάρτιν Λούθερ Κινγκ του νεότερου.
Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ο νεότερος γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1929 στην Ατλάντα της Τζόρτζια, γόνος οικογένειας βαπτιστών ιεροκηρύκων. Από τα πρώτα χρόνια της ζωής του το οικογενειακό του περιβάλλον δεν κατόρθωσε να τον κρατήσει μακριά από τον τρόμο της λευκής μισαλλοδοξίας, με τον ίδιο να μιλάει εκτενώς για τις κουρτίνες που στοίχειωσαν τα παιδικά χρόνια του, εκείνες που χρησιμοποιούσαν στις τραπεζαρίες των τρένων για να χωρίσουν τους λευκούς από τους μαύρους, λέγοντας πως «Ήμουν πολύ μικρός όταν βίωσα την πρώτη μου εμπειρία πίσω από την κουρτίνα. Ένιωσα σαν να είχε πέσει μια κουρτίνα πάνω σε όλη μου τη ζωή».
Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Κολέγιο Μόρχαουζ της Ατλάντα, παρακολουθώντας ειδικό πρόγραμμα για ταλαντούχους μαθητές. Στο τελευταίο έτος των σπουδών του εγκατέλειψε δια παντός το ενδιαφέρον του για την ιατρική και τη νομική και επέλεξε τη σταδιοδρομία του κληρικού, ύστερα από επιμονή του πατέρα του. Ολοκλήρωσε, έτσι, τις σπουδές του παρακολουθώντας το Θεολογικό Σεμινάριο του Κρόζερ στο Τσέοτερ της Πενσιλβανίας, απ’ όπου αποφοίτησε το 1951 με δίπλωμα θεολογίας.
Υπήρξε ιερέας του δόγματος των Βαπτιστών, ειρηνιστής και οπαδός της δράσης μέσω της παθητικής αντίστασης, ηγέτης του Αφροαμερικανικού Κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων. Τεράστια επίδραση στην ήδη αφυπνισμένη σκέψη του άσκησε η φιλοσοφία της «πολιτικής ανυπακοής» και της «μη βίας» του Μαχάτμα Γκάντι.
Σημαντικότερη στιγμή της δράσης του υπήρξε η 28η Αυγούστου 1963, όταν ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ο νεότερος ηγήθηκε της «Πορείας στην Ουάσινγκτον», εκφωνώντας την ιστορική ομιλία του που ξεκινά με τη φράση «I have a dream…», στην οποία περιγράφει το όραμα του για ισότητα στην αμερικανική κοινωνία.
Περισσότεροι από 200.000 διαδηλωτές, λευκοί και μαύροι, με σημείο αφετηρίας το μνημείο του Άμπραχαμ Λίνκολν, διαδήλωσαν την αντίθεσή τους σε κάθε μορφή διάκρισης. Σε αυτήν την εκδήλωση διαμαρτυρίας ο Κινγκ εκφώνησε τον διάρκειας δεκαεπτά λεπτών λόγο του, που θεωρείται ένας από τους καλύτερους λόγους στην ιστορία της ρητορικής στις ΗΠΑ.
Η πορεία προς την Ουάσινγκτον και στο σύνολο της η εκστρατεία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ήταν απολύτως επιτυχημένη, αφού το 1964 ψηφίστηκε ο νόμος που τερμάτιζε κάθε διάκριση μεταξύ των ανθρώπων με βάση τη φυλή, το φύλο, τη θρησκεία ή την καταγωγή, παραχωρώντας δικαιώματα ψήφου και καταργώντας τις ξεχωριστές δημόσιες αίθουσες για λευκούς και μαύρους και τις διακρίσεις στα σχολεία, στα σωματεία και στην εύρεση εργασίας.
Σαν αποτέλεσμα της δράσης του, στις 14 Οκτωβρίου 1964 ο Κινγκ έμαθε ότι του απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για το 1963. Παραβρέθηκε στην τελετή που έγινε στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου του 1964 και παρέλαβε το βραβείο του, στο όνομα των χιλιάδων αγωνιστών του κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων. Το χρηματικό ποσό που παρέλαβε μαζί με το βραβείο το μοίρασε σε διάφορα κινήματα για τα πολιτικά δικαιώματα.
Τους μήνες που προηγήθηκαν της δολοφονίας του, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ αποφάσισε να δώσει έμφαση στη φτώχεια που μάστιζε κυρίως τους μαύρους και γι’ αυτό οργάνωσε την λεγόμενη Εκστρατεία των φτωχών. Ταξίδευε σε όλη την Αμερική προκειμένου να συγκεντρώσει έναν διαφυλετικό “στρατό” για να βαδίσουν διαμαρτυρόμενοι στην Ουάσιγκτον. Δολοφονήθηκε σε ηλικία 39 ετών, στο ξενοδοχείο που διέμενε στο Μέμφις, όπου είχε βρεθεί για να στηρίξει τους εργάτες καθαριότητας στο Τενεσί.
Το κομμάτι “Take My Hand, Precious Lord”, ήταν το αγαπημένο τραγούδι του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και αποτελεί ένα από τα κομμάτια θρύλους της γκόσπελ μουσικής. Γράφτηκε από τον Τόμας Ντόρσεϋ στις αρχές του 20ου αιώνα και λέγεται πως λίγο πριν ξεψυχήσει, ο Κινγκ είπε στον μουσικό Μπεν Μπραντς, που πάντα τον συνόδευε: «Να παίξετε το «Take my hand, precious Lord» στην αποψινή συγκέντρωση, όσο πιο όμορφα μπορείτε…»
Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο ένθετο του Νόστιμον Ήμαρ στον Δρόμο της Αριστεράς, την Παρασκευή 28.10.2016
Κάθε Σάββατο κυκλοφορεί στα περίπτερα το έντυπο Νόστιμον Ήμαρ ένθετο στον Δρόμο της Αριστεράς.