Από τον Γιάννη Μπάκο
Στις 28 Οκτωβρίου 1985 ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ανακηρύσσεται Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης.
Η αλλαγή της ηγεσίας του ΚΚΣΕ θεωρείται και η αρχή του τέλους του ψυχρού πολέμου, ενός ανελέητου ανταγωνισμού σε γεωπολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο ανάμεσα στο Δυτικό μπλοκ, με ηγέτιδα δύναμη τις ΗΠΑ και στο Ανατολικό μπλοκ με ηγέτιδα δύναμη την ΕΣΣΔ, από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι την πτώση της ΕΣΣΔ.
Όταν το 1987 ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ έγινε Γενικός Γραμματέας του ΚΚΣΕ , η σοβιετική οικονομία βρίσκονταν ήδη σε φάση αποτελμάτωσης και επιπλέον αντιμετώπιζε οξεία προβλήματα εξ αιτίας της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, που αποτελούσε και το κύριο εξαγωγικό προϊόν.
Ο Γκορμπατσόφ ξεκίνησε πρόγραμμα αναμόρφωσης της οικονομίας, προκειμένου να αντιμετωπίσει την δυσχερή κατάσταση, με τα μέτρα που πήρε σε πρώτη φάση να είναι αναποτελεσματικά, με συνέπεια να κριθεί απαραίτητη από τη νέα ηγεσία η υλοποίηση πιο δραστικών δομικών αλλαγών.
Τον Ιούνιο του 1987 ο Γκορμπατσόφ γνωστοποίησε την Περεστρόικα, ένα πρόγραμμα οικονομικών αλλαγών, που προέβλεπε μεταξύ των άλλων την χαλάρωση του συστήματος των ποσοστώσεων στην παραγωγή, την ιδιοκτησία επιχειρήσεων από ιδιώτες καθώς και την δυνατότητα ξένων επενδύσεων. Κύριος στόχος ήταν η στροφή της οικονομίας από την παραγωγή πολεμικού υλικού και άλλες δεσμεύσεις που επέβαλε η ψυχροπολεμική αντιπαράθεση σε πιο παραγωγικούς ειρηνικούς τομείς.
Οι δυτικές ηγεσίες αντιμετώπισαν αρχικά τον Γκορμπατσόφ με σκεπτικισμό, όμως γρήγορα απέδειξε ότι ήταν αφοσιωμένος στην αναμόρφωση της σοβιετικής οικονομίας, χαλαρώνοντας τον στρατιωτικό ανταγωνισμό με την Δύση.
Η αντιπαράθεση ανάμεσα στα δύο μπλοκ μειώθηκε ραγδαία από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 και μετά, με αποκορύφωμα της τάσης αυτής ήταν υπογραφή της συνθήκης για τον έλεγχο των οπλοστασίων που υπέγραψαν Μπους και Γκορμπατσόφ το 1989 στην Μόσχα.
Η αλλαγή της πολιτικής του Γκορμπατσόφ και η διείσδυση της φιλοσοφίας της “Περεστρόικα” σε ολόκληρη της κοινωνία των Σοβιετικών δημοκρατιών, επηρέασε και τις τέχνες, με την μουσική να ηγείται μέσω των Punk σχημάτων που δημιουργήθηκαν ανά την κοινοπολιτεία.
Ένα από τα γνωστότερα σχήματα που μίλησε για την “Περεστρόικα” ήταν και οι J.M.K.E., ένα συγκρότημα από το Ταλίν της Εσθονίας που κυκλοφόρησε το 1987 το κομμάτι “Tere Perestroika”, σατιρίζοντας τις εξαγγελίες του Γκορμπατσόφ και αμφισβητώντας τα κίνητρα του.