Από τον Γιάννη Μπάκο
Στις 22 Οκτωβρίου του 1937 γεννιέται στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ο Μάνος Λοΐζος, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες.
Γιος του Κύπριου στην καταγωγή Ανδρέα Λοΐζου και της Ροδίτισσας Δέσποινας Μανάκη, ο Μάνος ξεκίνησε να μελετά βιολί από τα επτά του χρόνια, παρακολουθώντας μαθήματα στο Ωδείο της Αλεξάνδρειας, κατέληξε όμως στην αγαπημένη του κιθάρα.
Μετά την αποφοίτησή του από το Αβερώφειο Γυμνάσιο της Αλεξάνδρειας το 1955 ήλθε στην Αθήνα και γράφτηκε αρχικά στη Φαρμακευτική Σχολή και στη συνέχεια στην Ανωτάτη Εμπορική. Στις αρχές του 1960 έκανε την μεγάλη στροφή στη ζωή του, όταν αποφάσισε να εγκαταλείψει τις σπουδές του και να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη μουσική.
Το 1962 έρχεται σε επαφή με τον Μίμη Πλέσσα, ο οποίος μεσολαβεί στην “Philips” για την ηχογράφηση του πρώτου του τραγουδιού, το οποίο είναι το «Τραγούδι του δρόμου», η ελληνική απόδοση του Νίκου Γκάτσου σε ποίημα του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, με ερμηνευτή τον Γιώργο Μούτσιο.
Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας μπήκε πολλές φορές στο στόχαστρο των αρχών για τις αριστερές πολιτικές του πεποιθήσεις, καθώς ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, αγωνιζόμενος για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης. Μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 συνελήφθη και πέρασε 10 μέρες στα κρατητήρια στης Ασφάλειας.
Στην μεταπολίτευση συμμετέχει στις μεγάλες λαϊκές συναυλίες της εποχής και στο τέλος του 1974 κυκλοφορεί το δίσκο «Τα Τραγούδια του Δρόμου», με όλα εκείνα τα τραγούδια του που είτε είχαν απαγορευτεί τα προηγούμενα χρόνια, είτε δεν τους είχε επιτραπεί η ηχογράφηση από τη λογοκρισία της επταετίας.
Ο Μάνος Λοΐζος υπήρξε ένας από τους βασικούς εκφραστές του πολιτικού τραγουδιού της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας, με τα τραγούδια του λιτά και έντεχνα, να συνδέονται άμεσα με τις λαϊκές μάζες.
Ένα από αυτά τα τραγούδια και ο “Μέρμηγκας” που γράφτηκε το 1972 και κυκλοφόρησε το 1974.
Έφυγε από την ζωή στις 17 Σεπτεμβρίου 1982 στην Μόσχα όπου και είχε ταξιδέψει για να νοσηλευτεί μετά από σειρά προβλημάτων υγείας.