Από τον Γιάννη Μπάκο Σαν σήμερα, στις 8 Σεπτεμβρίου 1978, λαμβάνουν χώρα οι αιματηρές συγκρούσεις στην Τεχεράνη ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις του στρατού, που οδήγησαν στο θάνατο περίπου 3000 πολιτών.
Η μέρα έχει μείνει στην ιστορία ως “Black Friday” και αποτέλεσε την αρχή για την πτώση της μοναρχίας στο Ιράν. Οι θάνατοι των πολιτών και οι αντιδράσεις που έφεραν, θεωρούνται κομβικά γεγονότα στην Ιρανική επανάσταση και την πτώση του μονάρχη.
Όλα ξεκίνησαν όταν μετά τις πολυπληθείς διαδηλώσεις της άνοιξης του 1978 που ζητούσαν δημοκρατική κυβέρνηση, το παλάτι επέβαλλε στρατιωτικό νόμο, θέλοντας να περιορίσει τις συγκεντρώσεις και να συρρικνώσει το κίνημα. Στις 8 Σεπτέμβρη 1978, μια μόλις μέρα μετά την ανακοίνωση της επιβολής του στρατιωτικού νόμου, χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Jaleh στην Τεχεράνη για να προσευχηθούν.
Δυνάμεις του στρατού προσπάθησαν να διαλύσουν την συγκέντρωση, το πλήθος κινήθηκε ενάντια στις στρατιωτικές δυνάμεις και κατόπιν εντολής ο στρατός άνοιξε πυρ δολοφονώντας, σύμφωνα με εκτιμήσεις 3000 διαδηλωτές.
Αυτό ήταν ένα σημείο χωρίς επιστροφή για την Ιρανική επανάσταση, με τις διαδηλώσεις να κορυφώνονται μέχρι την παραίτηση του βασιλιά λίγους μήνες αργότερα, αφού πλέον το κίνημα είχε γιγαντωθεί, προχωρώντας σε απεργίες και δεκάδες συγκεντρώσεις.
Λίγους μήνες μετά τα γεγονότα τις 8ης Σεπτεμβρίου, ο Ιρανός μουσικός Hossein Alizadeh μελοποίησε το γραμμένο για αυτή την ημέρα ποίημα του Siavash Kasraie “Zhale Khoon Shod” που στα ελληνικά σημαίνει “Η πλατεία γέμισε με αίμα“, συνθέτοντας έτσι το τραγούδι της Ιρανικής επανάστασης.