Από τον Γιάννη Μπάκο
«Από κείνους που τη Βάρκιζα δεν αναγνώρισαν ποτέ, γιατί κανένας Δεκέμβρης δεν τέλειωσε ποτέ…»
Το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008, γύρω στις 9μμ, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια, ο νεαρός Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος πέφτει νεκρός από τα πυρά του ειδικού φρουρού της Ελληνικής Αστυνομίας Επαμεινώνδα Κορκονέα. Ο θάνατος του 15χρονου Αλέξη ήταν ακαριαίος, καθώς σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση η σφαίρα διαπέρασε την καρδιά και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο. Στο σκεπτικό της ετυμηγορίας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας, το οποίο κήρυξε ένοχο ανθρωποκτονίας από πρόθεση, με άμεσο δόλο, τον δράστη του εγκλήματος, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, αναφέρεται ότι ο αστυνομικός σκόπευσε ευθεία και πυροβόλησε όχι μία, αλλά δύο επαναληπτικές βολές.Την εν ψυχρώ δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου ακολούθησαν ταραχές στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της χώρα, που ακολούθησαν μιας σειράς πρωτοφανών πολλαπλών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας εναντίον της αστυνομικής βίας σε πόλεις όλης της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό.
Η αστυνομική βία έχει έρθει και πάλι στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια στον δυτικό κόσμο, αφού οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, έχουν ανοίξει την ψαλίδα μεταξύ πλούσιων και φτωχών. Οι αντιδράσεις των χαμηλών στρωμάτων και η κάθε μορφής αντίσταση, μέσω κυρίως κινημάτων, καταστέλλεται με κάθε τρόπο, καθιστώντας σαφές από την πλευρά των κυβερνώντων πως πρόκειται για μια μάχη που θα κερδηθεί με πολύ περισσότερες θυσίες από όσες φανταζόμασταν. Ο αυταρχισμός των «οργάνων τάξης» έχει επανέλθει σε επίπεδα των πρώτων ετών της μεταπολίτευσης, όταν τα περιστατικά της δολοφονίας όσον αντιστέκονταν να είναι σχεδόν σε ημερήσια διάταξη, καθώς οι υπερεξουσίες και η ατιμωρισία τους έχει δημιουργήσει ένα «ηθικό δεδικασμένο».
Ο δυτικός κόσμος τα τελευταία χρόνια έχει συγκλονιστεί, όμως, από την δολοφονία πέντε μαθητών, με πρώτο περιστατικό χρονικά να είναι αυτό του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Στις 16 Ιουνίου του 2013 στην Τουρκία είχαν ξεσπάσει γενικευμένα επεισόδια και συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς, όταν ο 15χρονος Μπερκίν τραυματίστηκε από κάνιστρο δακρυγόνου της αστυνομίας κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Βαριά τραυματισμένος στο κεφάλι, ο ανήλικος βυθίστηκε σε κώμα και έκτοτε νοσηλευόταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου της Κωνσταντινούπολης, φεύγοντας από την ζωήμετά από 269 μέρες σε κώμα. Ο θάνατος του Μπερκίν προκάλεσε συγκεντρώσεις υποστήριξης σε 53 πόλεις και βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομία και διαδηλωτές, με απολογισμό 2 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.Ο 18χρονος Μάικλ Μπράουν έπεσε νεκρός στις 9 Αυγούστου 2014 από πυρά αστυνομικού στο Μιζούρι των ΗΠΑ. Η νεκροψία στο σώμα του 18χρονου άοπλου νέου έδειξε ότι χτυπήθηκε από έξι σφαίρες, δύο εκ των οποίων στο κεφάλι. Ο Μπράουν είχε επιχείρησε να κλέψει πούρα, ενώ διαπληκτίστηκε με τον υπάλληλο του καταστήματος. Λόγω των γενικευμένων επεισοδίων που ακολούθησαν, ο κυβερνήτης της πολιτείας Μιζούρι στις ΗΠΑ Τζέι Νίξον έθεσε την πολιτεία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Λίγους μήνες μετά τη δολοφονία του Μάικλ Μπράουν, η αμερικανική κοινή γνώμη στις 23 Νοεμβρίου συγκλονίστηκε από την εν ψυχρώ δολοφονία 12χρονου από αστυνομικούς στο Οχάιο.
Ο ανήλικος Ταμίρ Ράις δέχτηκε δύο πυροβολισμούς ενώ έπαιζε σε πάρκο του Κλίβελντ, κρατώντας ένα ψεύτικο όπλο. Στην Ιταλία, ο Νταβίντε Μπιφόλκο, 17 ετών, ενώ επέβαινε σε ένα σκούτερ με δύο ακόμα άτομα, δεν σταμάτησαν σε μπλόκο. Οι αστυνομικοί άρχισαν να τους καταδιώκουν με αποτέλεσμα ο οδηγός να χάσει τον έλεγχο του σκούτερ και να πέσουν πάνω στο περιπολικό. Η αστυνομία υποστηρίζει ότι ο αστυνομικός ήθελε να πυροβολήσει στον αέρα για να φοβίσει τον 17χρονο, αλλά ο αδερφός του κάνει λόγο για δολοφονία. Μια σφαίρα, σύμφωνα με το σκίτσο του ιατροδικαστή, εισήχθη στο πάνω μέρος του κρανίου του, γεγονός που υποδηλώνει ότι το κεφάλι του ήταν πεσμένο μπροστά όταν τον χτύπησε. Όταν έγινε γνωστός ο θάνατος του 17χρονου, πραγματοποιήθηκαν οργισμένες διαδηλώσεις στη Νάπολη, με τους νέους να πυρπολούν δύο περιπολικά του τμήματος της περιοχής.
Τα Μεθυσμένα Ξωτικά εμπνεύστηκαν το κομμάτι τους “Οργή” από την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, μια δολοφονία που έρχεται να προσθέσει άλλο ένα όνομα σε αυτή την κατάμαυρη και ανατριχιαστική λίστα θυμάτων αστυνομικής βίας στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης, που θέλει να υποστηρίζει πως αποκαταστάθηκε η δημοκρατία.
Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο ένθετο του Νόστιμον Ήμαρ στον Δρόμο της Αριστεράς, το Σάββατο 3.12.2016
Κάθε Σάββατο κυκλοφορεί στα περίπτερα το έντυπο Νόστιμον Ήμαρ ένθετο στον Δρόμο της Αριστεράς.