Από τον Γιάννη Μπάκο
Στις 26 Σεπτεμβρίου 1960, ο Φιντέλ Κάστρο εκφωνεί στη συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον ιστορικό του λόγο, που καταγράφηκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ως η μεγαλύτερη σε διάρκεια ομιλία στις συνελεύσεις των Ηνωμένων Εθνών, με διάρκεια 4 ώρες και 29 λεπτά.
Ο Κάστρο δήλωσε στην ομιλία του, μεταξύ άλλων πως θα εξαλείψει τον αναλφαβητισμό στην Κούβα μέσα σε ένα χρόνο, εκπονώντας το πιο φιλόδοξο πλάνο μείωσης του αναλφαβητισμού στον κόσμο, μειώνοντας το ποσοστό αναλφαβητισμού από 23% στο 4%.
Η περίοδος από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβρη του 1960 υπήρξε μια κρίσιμη καμπή για την Κουβανέζικη Επανάσταση, καθώς τότε άρχισε να διαφαίνεται ο σοσιαλιστικός χαρακτήρας της Κούβας, ο οποίος διατυπώθηκε ξεκάθαρα τον Απρίλιο του 1961, μετά την επίθεση στον Κόλπο των Χοίρων.
Στις αρχές του 1960, οι ΗΠΑ έχουν πλέον σχεδιάσει την ανατροπή της επανάστασης και στις 4 Μάρτη 1960 οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες προκαλούν έκρηξη στο γαλλικό φορτηγό «Λα Κουμπρ», που βρίσκεται στο λιμάνι της Αβάνας, φορτωμένο με όπλα.
Η έκρηξη λήφθηκε ως προειδοποίηση προς την ηγεσία της Κούβας, η οποία είχε υπογράψει τον Φεβρουάριο τις πρώτες εμπορικές συμφωνίες με την Σοβιετική Ένωση
Στις 11 Μάη οι ΗΠΑ διακόπτουν την παροχή τεχνικής βοήθειας προς την Κούβα, όμως ο Κάστρο απαντά με την υπογραφή συμφωνίας με την ΕΣΣΔ στις 18 Ιούνη.
Ο ψυχρός και εμπορικός πόλεμος συνεχίζεται, με τις ΗΠΑ να προχωρούν σε διακοπή εισαγωγής ζάχαρης, όταν τα έσοδα για την Κούβα από τις εξαγωγές ζάχαρης αποτελούσαν το 80% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ οι Texaco, Standard Oil και Shell αρνούνται να διυλίσουν Σοβιετικό Πετρέλαιο που μόλις έφτασε στην Κούβα.
Η απάντηση του Κάστρο ήταν η εθνικοποίηση των διυλιστηρίων, καθώς και όλων των μεγάλων επιχειρήσεων. Από τον Αύγουστο ως τον Οκτώβρη του 1960 εθνικοποιήθηκαν 192 αμερικανικές επιχειρήσεις.
Στις 28 Σεπτέμβρη, μόλις επιστρέφει από τη συνέλευση του ΟΗΕ, ο Φιντέλ Κάστρο ανακοινώνει την ίδρυση των Επιτροπών Υπεράσπισης της Επανάστασης, στις οποίες κατατάσσεται το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού, που μπορεί να φέρει όπλα.
Στις 19 Οκτώβρη η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοινώνει ολοκληρωτικό εμπάργκο κατά της Κούβας.
Η ομιλία του Φιντέλ Κάστρο στον ΟΗΕ θεωρείται μέχρι σήμερα ορόσημο στην εξέλιξη του ψυχρού πολέμου, καθώς με την επιστροφή από τη Νέα Υόρκη επισημοποίησε την στροφή της Κούβας στον Κομμουνισμό και την Σοβιετική Ένωση.