Γεννιέται στις 23 Δεκεμβρίου 1928, στην Καρωτή Διδυμότειχου Θράκης, ο Χρόνης Αηδονίδης, κορυφαίος τραγουδιστής Ελληνικών Δημοτικών τραγουδιών.
Στο χωριό του, στην Καρωτή, πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια κι εκεί έμαθε τα πρώτα του τραγούδια, μυημένος στον κόσμο της παραδοσιακής μουσικής, πρώτα από τη μητέρα του κι έπειτα απ’ τους πλανόδιους μουσικούς.
Μαθητής ακόμα, διδάσκεται βυζαντινή μουσική, από τον πατέρα του και μετά από τον δάσκαλο Μιχάλη Κεφαλοκόπτη, ολοκλήρωσε αργότερα τις σπουδές του στη βυζαντινή μουσική, στην Αθήνα, στο Ελληνικό Ωδείο, κοντά στον Θεόδωρο Χατζηθεοδώρου.
Η ζωή του αλλάζει όταν το 1953 γνωρίζει τον λαογράφο Πολύδωρο Παπαχριστοδούλου, ο οποίος του προτείνει να συμμετέχει στην εκπομπή του «Θρακικοί Αντίλαλοι», στο κρατικό ραδιόφωνο, με τον Αηδονίδη να είναι διστακτικός στην αρχή αλλά στη συνέχεια να παίρνει την απόφαση να λάβει μέρος στην προσπάθεια διάσωσης της ελληνικής μουσικής παράδοσης.
Στην εν λόγω εκπομπή συμμετέχει ως μονωδός στη Χορωδία του Παντελή Καββακόπουλου. Αργότερα συμμετέχει και στη χορωδία του Σίμωνα Καρά, ενώ από το 1957, αναλαμβάνει τακτική εβδομαδιαία εκπομπή στο ραδιόφωνο, προβάλλοντας το μουσικό θησαυρό της πατρίδας του, της Θράκης. Ήταν η πρώτη φορά που τα Θρακιώτικα τραγούδια ακούγονταν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας.
Ο Χρόνης Αηδονίδης έχει λάβει μέρος σε εκατοντάδες εκδηλώσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο Εξωτερικό, σε Αμερική, Αυστραλία και όλα τα κράτη της τέως Σοβιετικής Ένωσης, Ευρώπη.
Οι συνεργασίες τους με τον Γιώργο Νταλάρα (1990), Νίκο Κυπουργό (2001), Μπάμπη Τσέρτο (2002) και Παντελή Θαλασσινό (2003) θεωρούνται πολύ σημαντικές στην διείσδυση της Θρακιώτικης μουσικής στη νεότερη εποχή, ενώ η συγκινητική συμμετοχή του στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 έμεινε χαραγμένη στη μνήμη όλων μας, με την συγκλονιστική ερμηνεία του στο καθιστικό “Φίλοι μ’ καλωσορίσατε”.
Σήμερα ζει στην Αθήνα όπου και διδάσκει παραδοσιακό τραγούδι στο Μουσικό Εργαστήρι “Χρόνης Αηδονίδης” στο Πολύδροσο Χαλανδρίου.
Το τραγούδι “Δω στα λιανοχορταρούδια” θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα Θρακιώτικα τραγούδια, στα οποία χάρισε την φωνή του ο Χρόνης Αηδονίδης.