Mε μια απόφαση-σταθμό, που αποδίδει την πραγματική ευθύνη της τραπεζικής υπερχρέωσης, το Ειρηνοδικείο Πατρών απάλλαξε από το 75% των τραπεζικών δανείων του ζευγάρι εκπαιδευτικών, προβάλλοντας στο σκεπτικό της απόφασης τις ευθύνες του χρηματοπιστωτικού συστήματος το οποίο δάνειζε αλόγιστα και δίχως κανέναν ουσιαστικό έλεγχο.
Με αυτό το σκεπτικό, η απόφαση διαγράφει χρέος 274.000 ευρώ επί συνόλου 380.000 με το οποίο είναι χρεωμένο το ζευγάρι σε 6 τράπεζες. Η απόφαση προβλέπει το υπόλοιπο ποσό των 106.000 ευρώ να αποπληρωθεί σε 25 χρόνια με τον εξής τρόπο: Για τα επόμενα 5 χρόνια καθορίζει δόση 800 ευρώ μηνιαίως και για τα υπόλοιπα 20 χρόνια δόση 240 ευρώ μηνιαίως, ενώ το ζευγάρι δεν θα έχει καμία άλλη υποχρέωση προς τις τράπεζες.
Το ζευγάρι των εκπαιδευτικών, οι οποίοι είναι γονείς δύο ανήλικων παιδιών και είχαν μηνιαίες αποδοχές ύψους 2.140 ευρώ, διατηρούν υποχρεώσεις στις τράπεζες μέσω στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων αλλά και πιστωτικών καρτών.
Προσέφυγαν με τον νόμο Κατσέλη προ τριετίας στο Ειρηνοδικείο και η υπόθεσή τους εκδικάστηκε τον προηγούμενο Απρίλιο, ενώ η απόφαση έγινε γνωστή πριν από λίγες μέρες. Μάλιστα, εκτός από τη γενναία διαγραφή του χρέους τους, το δικαστήριο απαγόρευσε και τον πλειστηριασμό του σπιτιού τους.
Το πιο σημαντικό, όμως, όλων είναι το σκεπτικό της απόφασης όπου επί λέξει αναγράφονται τα εξής: «Οι τράπεζες, οι οποίες, παρότι γνώριζαν την οικονομική τους κατάσταση και τα οικονομικά τους στοιχεία [των δανειοληπτών], που τα έθεσαν υπόψη τους και ήταν ευχερής σε αυτές ο έλεγχος, τα οποία μπορούσαν να ζητήσουν και να αρνηθούν τη χορήγηση των δανείων, όχι μόνο δεν τους απέτρεψαν, αλλά αντίθετα, υπό το κλίμα της πιστωτικής ευφορίας της εποχής, με ευκολία τούς χορήγησαν τα παραπάνω δάνεια, προκαλώντας τους την πεποίθηση και την αισιοδοξία ότι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην εξυπηρέτησή τους και έτσι τους ενέπλεξαν σε υπερβολικό δανεισμό και σε εξάρτησή τους από αυτόν, συμβάλλοντας σε σημαντικό βαθμό στο οικονομικό τους αδιέξοδο». Με λίγα λόγια, για πρώτη φορά αναγνωρίζεται η ευθύνη του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τον αλόγιστο δανεισμό.
Ο δικηγόρος
Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με τον συνήγορο του ζευγαριού Χρήστο Λιαρομμάτη ο οποίος μας είπε τα εξής: «Η απόφαση είναι σημαντική γιατί, πέραν του μεγάλου ύψους του κουρέματος του ποσού των δανείων των 274.000 ευρώ, ο δικαστής που την εξέδωσε αιτιολογεί με απόλυτη σαφήνεια και εμπεριστατωμένο νομικό λόγο την απόφασή του αυτή. Συγκεκριμένα, αποδομεί τον μύθο που καλλιεργούν τόσα χρόνια οι συστημικές τράπεζες, ότι δήθεν για την υπερχρέωση των δανειοληπτών ευθύνονται αυτοί οι ίδιοι. Πράγματι, ο κύριος υπαίτιος για την υπερχρέωση των ελληνικών νοικοκυριών δεν είναι οι Ελληνες δανειολήπτες, αλλά το χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο, υπακούοντας σε ένα απολύτως νεοφιλελεύθερο δόγμα, δάνειζαν αφειδώς τα ελληνικά νοικοκυριά προκειμένου να πλουτίζουν τα γκόλντεν μπόις τους».