Συνεχίζεται ο εμφύλιος πόλεμος στην Υεμένη…
Νεογνά και παιδιά, βρίσκονταν στο νοσοκομείο της πόλης Αμπς, στη βορειοδυτική Υεμένη, που έγινε στόχος αεροπορικής επιδρομής καταγγέλλει η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF), επιβεβαιώνοντας ότι στους 20 νεκρούς συγκαταλέγεται και μέλος της ΜΚΟ.
«Από την έκρηξη σκοτώθηκαν επί τόπου εννέα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένα μέλος του προσωπικού των MSF, άλλοι δύο ασθενείς πέθαναν κατά τη μεταφορά τους σε άλλο νοσοκομείο, 29 τραυματίστηκαν, ενώ υπάρχουν εγκλωβισμένοι στα ερείπια», ανέφερε αρχικά η οργάνωση.
«Τα νοσοκομεία και το ιατρικό προσωπικό προστατεύονται ρητά από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και οποιαδήποτε επίθεση στρέφεται εναντίον τους ή εναντίον οποιωνδήποτε πολιτών ή υποδομής συνιστά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν καταδικάζοντας την αεροπορική επιδρομή.
Στην Ουάσιγκτον, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ελίζαμπεθ Τριντό καταδίκασε την επίθεση, καλώντας «όλες τις πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες». Όταν ρωτήθηκε ωστόσο για ενδεχόμενη ευθύνη του αραβικού συνασπισμού που στηρίζει την κυβέρνηση της Υεμένης, η Αμερικανίδα διπλωμάτης απάντησε μόνο πως οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν «σε στενή επαφή με τους Σαουδάραβες» για το θέμα.
Η Σαουδική Αραβία διαψεύδει στο μεταξύ, ότι αεροσκάφη της έπληξαν και σχολείο στη βόρεια Υεμένη, με απολογισμό δέκα νεκρά παιδιά, υποστηρίζοντας ότι επλήγη στρατόπεδο.
Στην Υεμένη μαίνεται εμφύλιος πόλεμος από τότε που οι Χούτι κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σαναά και ανέτρεψαν την κυβέρνηση της χώρας στα τέλη του 2014.
Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της επενέβησαν σε υποστήριξη της εξόριστης κυβέρνησης της Υεμένης το 2015, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατή η επιστροφή της στην εξουσία στην πρωτεύουσα Σαναά, η οποία ελέγχεται από τους αντάρτες.
Από τον πόλεμο και τις αεροπορικές επιδρομές έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 6.400 άνθρωποι, κυρίως πολίτες. Επίσης, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότερα από 70 κέντρα υγείας έχουν βομβαρδιστεί.