Ύστερα από 44 ημέρες απεργίας πείνας, η ζωή του Δημήτρη Κουφοντίνα κινδυνεύει πραγματικά, ενώ η υγεία του είναι ήδη επιβαρυμένη σοβαρά. Αυτό που ζητάει είναι να εφαρμοστεί ο νόμος που αυτή η κυβέρνηση ψήφισε και να επιστρέψει στις φυλακές Κορυδαλλού.
Σε δημοσίευμα της η Εφημερίδα των Συντακτών παραθέτει τοποθετήσεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, που απαιτούν την εφαρμογή του νόμου υπογραμμίζοντας την κυβερνητική αναλγησία και μεροληψία-παρανομία. Για το ζήτημα συνομιλήσαμε με βουλευτές και από τα τρία αυτά κόμματα της αντιπολίτευσης.
«Η κυβέρνηση παραπέμπει με τη συμπεριφορά της σε βεντέτα»
Νίκος Φίλης, βουλευτής, τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ
«Για τα ειδεχθή εγκλήματα της 17Ν και του Δημήτρη Κουφοντίνα έχει αποφανθεί τελεσίδικα η Δικαιοσύνη. Δεν αφορά αυτά η σημερινή συζήτηση, όσο κι αν επιχειρεί να τη στρέψουν εκεί η Δεξιά και τμήμα των ΜΜΕ, διαστρέφοντας φθηνά και συκοφαντώντας κάθε αντίθετη γνώμη. Αφορά το κράτος δικαίου και την πιο κρίσιμη διάκριση ανάμεσα στη δημοκρατική έννομη τάξη και την πρακτική των τρομοκρατών. Έγκριτοι νομικοί από όλο το πολιτικό φάσμα, ο Συνήγορος του Πολίτη και η Διεθνής Αμνηστία έχουν θέσει τα ζητήματα: Ο Δ. Κουφοντίνας έχει τα ίδια δικαιώματα με κάθε φυλακισμένο, αλλά η κυβέρνηση του τα στερεί επιλεκτικά, παραπέμποντας με τη συμπεριφορά της σε βεντέτα. Θα είμαστε υπερήφανοι για τη Δημοκρατία μας αν αφήσουμε να πεθάνει, πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση, ένας φυλακισμένος απεργός πείνας; Ο Δ. Κουφοντίνας είναι σήμερα κοινωνικά καταδικασμένος. Το τραγικό τέλος του όμως μπορεί να τροφοδοτήσει φαντασιώσεις “ηρωοποίησής” του. Αναρωτιέμαι: υπάρχουν δυνάμεις στην κοινωνία που βολεύονται από τη διαμόρφωση συνθηκών ακραίας έντασης; Είναι αναγκαίο να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών και να αποφασίσει σχετικά με τη μεταγωγή του στον Κορυδαλλό, όπως προβλέπει η νομοθεσία. Ταυτόχρονα, να ληφθεί κάθε άλλο μέτρο που θα αποτρέψει το τραγικό τέλος. Είναι ώρα να ασκήσουν όλοι την επιρροή τους, από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι την Εκκλησία και την ιατρική κοινότητα. Κάνω και προσωπική έκκληση και στον πρωθυπουργό. Να παρέμβει, παραμερίζοντας κάθε προσωπικό συναίσθημα και να διαψεύσει έμπρακτα τους ισχυρισμούς ότι συγκεκριμένοι θύλακες του κρατικού μηχανισμού διαπράττουν παρανομίες, διερμηνεύοντας τη θέλησή του. Να μην επιτρέψει να εμπεδωθεί στην κοινή γνώμη η άποψη ότι το κράτος ενεργεί υπό την πίεση μιας λογικής αντεκδίκησης, μιας “βεντέτας”, που θα δηλητηριάζει για χρόνια το δέντρο της Δημοκρατίας»
«Οχι στη διακριτική και αυθαίρετη μεταχείριση»
Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής ΚΚΕ, δικηγόρος
«Το ΚΚΕ υπερασπίζεται τα δικαιώματα όλων των κρατουμένων, ανεξάρτητα από το αδίκημα για το οποίο εκτίουν ποινή στις φυλακές. Διεκδικεί μέτρα για μια πραγματικά σωφρονιστική διαδικασία, με αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης, προστασία της υγείας, δυνατότητα εργασίας και εκπαίδευσης, άδειες – μια διαδικασία που δεν θα εξοντώνει, αλλά θα οδηγεί στην ουσιαστική επανένταξή τους στην κοινωνία. Και βέβαια, είναι εντελώς αντίθετο στη διακριτική και αυθαίρετη μεταχείριση σε βάρος οποιουδήποτε κρατουμένου, η οποία παραβιάζει ακόμη και την ισχύουσα σωφρονιστική νομοθεσία.
»Με βάση τα παραπάνω, το ΚΚΕ αντιτάχθηκε έντονα στη σχετική συζήτηση στη Βουλή, στην τελευταία τροποποίηση της σωφρονιστικής νομοθεσίας, με τον Ν.4760/2020, τον περασμένο Δεκέμβρη. Χαρακτήρισε ιδιαίτερα αρνητικές τις διατάξεις που αυστηροποίησαν τις προϋποθέσεις για μεταγωγή σε αγροτικές φυλακές, ενώ εξαίρεσαν από τη μεταγωγή τους σε αυτές τους καταδικασθέντες για “τρομοκρατία”, διαχωρίζοντας δηλαδή, με μη αποδεκτά επιστημονικά κριτήρια, μια κατηγορία κρατουμένων, όχι με βάση τα ατομικά χαρακτηριστικά και την ατομική συμπεριφορά τους στη φυλακή, όπως θα έπρεπε, αλλά αποκλειστικά με βάση το αδίκημα για το οποίο έχουν καταδικαστεί.
»Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει σήμερα το αίτημα για κατάργηση των διατάξεων του “τρομονόμου”, που νομοθέτησαν, διατήρησαν κι εμπλούτισαν όλες οι κυβερνήσεις, ανάμεσά τους και ο ΣΥΡΙΖΑ, που πρόσθεσε νέες διατάξεις στο πλαίσιο των αντιδραστικών οδηγιών και κατευθύνσεων της Ε.Ε. Η διαχρονική αυτή θέση δεν δικαιολογεί φυσικά πράξεις ατομικής τρομοκρατίας, όπως του Κουφοντίνα, που αξιοποιούνται από το αστικό κράτος και τις κυβερνήσεις για τη συκοφάντηση και το χτύπημα των λαϊκών αγώνων και δικαιωμάτων, της ίδιας της επαναστατικής ιδεολογίας και δράσης».
«Η δημοκρατία δεν εκδικείται»
Κλέων Γρηγοριάδης, βουλευτής ΜέΡΑ25, μέλος της Κ.Ε. και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος
«Ο σωφρονιστικός νόμος υπάρχει για να εγγυάται την ασφάλεια στις φυλακές και να περιορίζει την εκδικητικότητα της κρατικής εξουσίας πάνω στους κατάδικους. Αυτό το πετυχαίνει καταγράφοντας τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των τελευταίων. Όταν όμως το ίδιο το κράτος παραβιάζει τον σωφρονιστικό του νόμο ή τον εφαρμόζει επιλεκτικά, υπονομεύει τη Δικαιοσύνη, δίνοντας άλλοθι σε όσους πήραν τον νόμο στα χέρια τους.
»Ο νόμος δεν μπορεί να εξευτελίζεται για να ικανοποιούνται οι εκδικητικές ορέξεις κανενός, ούτε καν του πρωθυπουργού και της οικογένειάς του. Αλίμονο αν το κρατικό μονοπώλιο στη βία τεθεί στην υπηρεσία και τις ορέξεις των πολιτικών προϊσταμένων των σωφρονιστικών και αστυνομικών αρχών. Η Δημοκρατία δεν εκδικείται ούτε εκείνους που καταδικάστηκαν για κατά συρροή δολοφονίες αλλά, αντίθετα, παραδίδει μαθήματα πολιτισμού, εφαρμόζοντας τον σωφρονιστικό νόμο χωρίς φόβο, χωρίς πάθος και με απόλυτη ισονομία. Οτιδήποτε άλλο υποσκάπτει τη Δικαιοσύνη και προετοιμάζει το έδαφος για νέες εκτροπές από τον δρόμο της δημοκρατικής νομιμότητας».
«Αντί νομιμότητας, σκληρότητα και απανθρωπισμός»
Σπύρος Λάππας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, νομικός
«“Η αυστηρότητα των νόμων εμποδίζει την εφαρμογή τους”, έγραφε ο Μοντεσκιέ. Πράγματι, είναι κοινός τόπος ότι για κάθε έγκλημα η αξίωση της πολιτείας εξαντλείται με την επιβολή της ποινής από το αρμόδιο δικαστήριο, αφού ληφθούν υπόψη το είδος του εγκλήματος και η προσωπικότητα του δράστη. Ύστερα από αυτό, παύει κάθε άλλη τιμωρητική αξίωσή της και αρχίζει ο “σωφρονισμός”. Τονίζεται ότι ο κρατούμενος το μόνο δικαίωμα που στερείται είναι το δικαίωμα της ελευθερίας, ενώ σε αντιστάθμισμα αυτής της απώλειας πρέπει να απολαμβάνει όλα τα άλλα δικαιώματά του και μάλιστα σε υπερθετικό βαθμό. Ταυτόχρονα, δηλώνουμε ρητά ότι δεν έχουμε καμία σχέση με τις ιδέες “Κουφοντίνα” και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούμε τις πράξεις του, για τις οποίες έχει κριθεί και τιμωρηθεί όπως ο νόμος προβλέπει.
»Τονίσαμε επανειλημμένα ότι η επιλογή από την κυβέρνηση Μητσοτάκη του δόγματος “νόμος και τάξη” δοκιμάζει το κράτος δικαίου και στη σωφρονιστική πολιτική και παράλληλα απειλεί πάγια δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες. Αντί νομιμότητας και ανθρωπισμού επιδεικνύονται σκληρότητα και απανθρωπισμός, αντί ευαισθησίας και συνδρομής στους κρατούμενους εκδηλώνονται εχθρότητα και εκδικητικότητα. Σε μια δικαιοκρατούμενη πολιτεία, η προστασία των δικαιωμάτων των φυλακισμένων αποτελεί απαράκαμπτη προϋπόθεση! Θεωρούνται αυτονόητες η εγγύηση της ζωής του κρατουμένου και η προστασία της αξιοπρέπειάς του. Όπως γράφει και ο Μπέρναρντ Σο (“Το έγκλημα της φυλάκισης”): “Η αξιοπρέπεια δεν μπορεί να περιορίζεται από σιδερόφραχτα όρια”. Και το δικαίωμα στη ζωή και την αξιοπρέπεια είναι ένα δικαίωμα αναφαίρετο για κάθε κρατούμενο. Εξάλλου “δικαίωμα δεν είναι κάτι που σου δίνει κάποιος, αλλά κάτι που κανείς δεν μπορεί να σου πάρει”, Ράμσεϊ Κλαρκ, διάσημος Αμερικανός νομικός».