Η κυβέρνηση Μαδούρο θα προβεί άμεσα σε νέα νομοθετήματα που θα προλαμβάνουν τις αμερικανικές κυρώσεις, μετά την πύρρειο νίκη στις βουλευτικές εκλογές της 6ης Δεκεμβρίου, η οποία βγάζει εκτός παιχνιδιού τον Γκουαϊδό, όπως αναφέρει ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Κάρλος Ρον, σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Sputnik.
«Είμαστε αισιόδοξοι. Οι βουλευτικές εκλογές μάς παρέχουν τη νέα πλατφόρμα για να χτίσουμε τον διάλογο με όλες τις χώρες. Είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για να προχωρήσει η χώρα μπροστά. Τώρα μπορούμε να το κάνουμε. Ο Χουάν Γκουαϊδό περιθωριοποιείται ολοένα και περισσότερο και σε μερικές βδομάδες δεν θα είναι καν μέλος της Εθνοσυνέλευσης».
Αναφορικά με τη στάση των ΗΠΑ, «αν στο τέλος της μέρας συνεχίσουν με την ίδια επιθετικότητα, η Βενεζουέλα θα κάνει αυτό που έκανε πάντα: θα αντιστέκεται» προσθέτει εμφατικά ο Βενεζουελάνος αξιωματούχος.
– Η συμμετοχή για την εκλογή νέας εθνοσυνέλευσης ήταν πολύ χαμηλή, μόλις 31%, κάτι που συνέβαινε βεβαίως και επί Τσάβες. Μπορεί αυτό ωστόσο να δημιουργήσει ζήτημα ως προς το εκλογικό αποτέλεσμα, αφού ούτως ή άλλως αμφισβητείται η εγκυρότητα των εκλογών από μερίδα της αντιπολίτευσης, τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.;
Είναι ο μέσος όρος της συμμετοχής για τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα. Δεν είναι κάτι νέο. Εγώ το βλέπω αντίστροφα. Παρά την πανδημία και τις ασφυκτικές κυρώσεις των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα τα αποθέματα βενζίνης να έχουν εξαντληθεί, είχαμε μια επαρκή συμμετοχή στις εκλογές.
– Αυτή τη στιγμή, με τις κυβερνητικές δυνάμεις να υπερτερούν στην εθνοσυνέλευση, ο Νικολάς Μαδούρο μπορεί πλέον να απαλλαχτεί από τον αμερικανοκίνητο πραξικοπηματία Χουάν Γκουαϊδό; Ή αναμένεται να παραμένει στην πολιτική σκηνή, ανά πάσα στιγμή έτοιμος για νέο πραξικόπημα, υποστηριζόμενος από τις ΗΠΑ;
Δεν μπορώ να ξέρω τι προτίθενται να κάνουν οι ΗΠΑ. Και αν θα ωθήσουν ξανά τον Γκουαϊδό να κάνει ενέργειες εκτός του Συντάγματος. Είναι απρόβλεπτοι. Μπορείς να περιμένεις τα πάντα απ’ αυτούς. Ωστόσο δείχνει ότι, όσο περνάει καιρός, αντί να αναλαμβάνει την κυβέρνηση ο Γκουαϊδό, περιθωριοποιείται ολοένα και περισσότερο και, σε μερικές βδομάδες, δεν θα είναι καν μέλος της εθνοσυνέλευσης.
– Το ενδιαφέρον είναι ότι μέρος της αντιπολίτευσης τού γυρνάει την πλάτη, μέρος της μάλιστα ζητά ανοικτά από τις ΗΠΑ να πάψουν να τον στηρίζουν. Όπως την περασμένη βδομάδα που ο Ενρίκε Καπρίλες, που σε συνέντευξή του στο BBC, ζήτησε από τη νέα διοίκηση των ΗΠΑ «να καταλάβει ότι αυτό το σχέδιο έχει εξαντληθεί και (δεν) μπορεί να δώσει συνέχεια στην προσωρινή του κυβέρνηση».
Όλα αυτά τα χρόνια, με τις απανωτές απόπειρες του Γκουαϊδό κατά της κυβέρνησης, αυτό που είδαμε είναι ένα: Την απόλυτη απόρριψη της βίας από την πλειοψηφία της Βενεζουέλας, ανεξαρτήτως της κυβέρνησης ή της όποιας υποστήριξης της αντιπολίτευσης. Κάθε φορά που γίνεται γκάλοπ, προκύπτει ότι ο κόσμος απορρίπτει τις κυρώσεις των ΗΠΑ και εκείνους που τις ζητάνε, όπως ο Γκουαϊδό, αλλά κυρίως, απορρίπτουν συντριπτικά τη βία. Οι άνθρωποι της Βενεζουέλας γενικώς, όπου και αν ανήκουν πολιτικά, προτιμούν να δουν μια πολιτική αλλαγή στη χώρα παρά τη βία στην οποία καλεί ο Γκουαϊδό.
– Η χώρα, λέτε, μετά τις εκλογές, γυρίζει σελίδα. Ποιες θα είναι οι αμέσως επόμενες αποφάσεις της κυβέρνησης Μαδούρο, έχοντας πλέον με το μέρος της την εθνοσυνέλευση, προκειμένου να αντιπαρέλθει των κυρώσεων των ΗΠΑ, που στραγγαλίζουν τη χώρα και τους πολίτες της; Σχεδιάζει νέα μέτρα, νέους νόμους, επανασχεδιάζει την οικονομική πολιτική;
Η νέα εθνοσυνέλευση καταρχάς μάς δίνει τη δυνατότητα να νομοθετήσουμε και να κινηθούμε μπροστά, γιατί η προηγούμενη ήταν απέναντι, εχθρική, σε οτιδήποτε κι αν έκανε η κυβέρνηση, μπλοκάροντας όλες τις διαδικασίες. Τώρα έχουμε τη δυνατότητα να βρούμε νέους τρόπους για να αυξήσουμε τις ανταλλαγές της Βενεζουέλας με άλλες χώρες και εταιρείες και να υπερασπιστούμε τον πληθυσμό της από τον αποκλεισμό που συντελείται. Θεωρώ πολύ βασικό να θεσμοθετηθούν νέα νομοθετήματα από την Εθνοσυνέλευση υπέρ της χώρας και να βρεθούν δημιουργικοί τρόποι αναχαίτισης του αποκλεισμού. Έτσι θα κινηθούμε.
– Θα προβείτε σε μεταρρυθμίσεις του οικονομικού μοντέλου σας; Ακόμη και οι Τσαβίστες θεωρούν ότι είναι αναγκαίες και έπρεπε να έχουν από καιρό δρομολογηθεί. Θα δουλέψετε εντατικότερα και με λυμένα πλέον τα χέρια για την οικονομία;
Επεξεργαζόμαστε έναν νόμο κατά του αποκλεισμού, που θα μας δίνει τα μέσα να εμποδίσουμε μελλοντικά νέους αποκλεισμούς και κυρώσεις. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα μεταρρύθμιση της οικονομικής μας πολιτικής. Θα είναι μια άσκηση δημιουργικότητας η εξεύρεση τρόπων για να ενδυναμώσουμε την οικονομία, παρά το εμπάργκο.
– Στις συγκεκριμένες εκλογές κατέβηκε κι ένας συνασπισμός από τα Αριστερά κατά της κυβέρνησης, η Alternativa Popular Revolucionaria (APR). Η δυσαρέσκεια τους από πού απορρέει; Τι θέλουν; Σχετίζεται με το ότι δεν έχουν ληφθεί σοβαρά μέτρα και κατά της εγχώριας Ολιγαρχίας, που σαμποτάρει κάθε προσπάθεια που γίνεται για να ανακάμψει η βενεζουελάνικη οικονομία;
Δεν ξέρω αν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους τους. Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως δεν είναι η πρώτη φορά που οι διαφωνίες προέρχονται κι από δυνάμεις της Αριστεράς. Το ξαναείδαμε σε άλλες εκλογές. Είναι μέρος της πολυπλοκότητας και πολυφωνίας της βενεζουελάνικης Δημοκρατίας, την οποία αμφισβητούν κάποιοι.
– Η κυβέρνηση πάντως δεν πήρε τα μέτρα που έπρεπε κατά των ολιγαρχών της χώρας. Γιατί;
Υπάρχει και το δικαστικό σύστημα, αν είναι αναμεμειγμένοι σε εγκληματικές ενέργειες. Το σημαντικό είναι ότι παρά το σαμποτάζ και τις συνωμοσίες, οι Βενεζουελάνοι παραμένουν ενωμένοι κατά των επιθέσεων.
– Θα μπορούσε να αλλάξει κάτι για τη χώρα σας με την κυβέρνηση Μπάιντεν; Περιμένετε κάτι; Ή η αμερικανική εξωτερική πολιτική είναι παγιωμένη έναντι της Βενεζουέλας και με κυβέρνηση Δημοκρατικών και με κυβέρνηση Ρεπουμπλικάνων;
Πρέπει να περιμένουμε και να δούμε. Για την ώρα δεν ξέρουμε τι σκέφτονται και τι θέλουν να κάνουν οι Αμερικάνοι. Αλλά συμμετέχοντας στη διακυβέρνηση των ΗΠΑ, ο Μπάιντεν είχε χαρακτηρίσει τη Βενεζουέλα «εθνική απειλή για τις ΗΠΑ». Είναι πολύ σημαντικό το ότι ο Πρόεδρος Μαδούρο δηλώνει ανοιχτός στον διάλογο με τις ΗΠΑ. Κι ελπίζουμε η νέα διοίκησή τους να μην βασιστεί πάλι στην επιθετικότητα και οι συνομιλίες να μπουν όντως σε νέα βάση. Αν στο τέλος της μέρας, ωστόσο, οι ΗΠΑ συνεχίζουν με την ίδια επιθετικότητα, η Βενεζουέλα θα κάνει αυτό που έκανε πάντα: Θα αντιστέκεται.
– Τι συνέβη στις σχέσεις Ελλάδας-Βενεζουέλας; Η νέα κυβέρνηση συνομιλεί με τον Γκουαϊδό ωσάν να είναι ο νόμιμα εκλεγμένος Πρόεδρος.
Χώρες, όπως η Ελλάδα, ενεργούν επηρεασμένες από συγκεκριμένες πολιτικές κατευθύνσεις.
– Εννοείτε τις ευρωπαϊκές.
Ενδεχομένως. Δεν θα μιλήσω εξ ονόματος κανενός. Η Βενεζουέλα έχει επαναλάβει, είτε συμφωνείς είτε όχι με τις πολιτικές της και την ιδεολογία της Μπολιβαριανής Επανάστασης, ότι τουλάχιστον πρέπει να σεβαστείς τη θέληση του βενεζουελάνικου λαού, που εκφράστηκε εκ νέου στις εκλογές.
– Στον πόλεμο κατά της Βενεζουέλας εντάσσεται και η κατάσχεση των αποθεμάτων χρυσού της (14 τόνοι, αξίας 550 εκατ. δολαρίων, που χρησιμοποιήθηκαν μεταξύ 2014 και 2017 ως εχέγγυο για τον δανεισμό της Βενεζουέλας από τις διεθνείς τράπεζες) από την Τράπεζα της Αγγλίας. Δεν είναι παράνομο αυτό που συνέβη; Πώς έχει αντιδράσει η κυβέρνηση Μαδούρο;
Είναι απολύτως παράνομο. Δεν υπάρχει κανένα νόμιμο επιχείρημα, εξού και αυτή η υπόθεση συζητιέται σήμερα στα δικαστήρια. Αλλά και αυτό είναι απόρροια της βρετανικής ευθυγράμμισης με τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Που όμως, να το ξεκαθαρίσουμε, είναι μέτρα κατά της Βενεζουέλας, κι όχι κυρώσεις, γιατί αν ήταν κυρώσεις, θα προέρχονταν από το Διεθνές Δίκαιο και το Συμβούλιο Ασφαλείας, όχι αυθαίρετα από κάποια κράτη και τις κυβερνήσεις τους. Θα συνεχίσουμε πάντως να απαιτούμε να μας δοθούν πίσω τα δικαιώματά μας μαζί με την περιουσία μας.
– Έχετε προεδρικές εκλογές το 2024. Στη βενεζουελάνικη κοινωνία μέχρι τότε θα υπερισχύει ο Τσαβισμός; Παραμένει σταθερά η πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας;
Παραμένει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη. Η Βενεζουέλα έχει αλλάξει άρδην τα τελευταία 20 χρόνια. Και ο λόγος που έχουμε βία από την πλευρά της αντιπολίτευσης είναι γιατί πλέον δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την παλαιά νεοφιλελεύθερη πλατφόρμα για να κερδίσουν τις εκλογές. Ο κόσμος της Βενεζουέλας έχει άλλες ανάγκες, στην Υγεία, στην Παιδεία, στο δικαίωμα στη στέγαση, όπως αποδείχθηκε με την Μπολιβαριανή Επανάσταση, που τα έθεσε ως προτεραιότητα πολιτικά. Επομένως, είναι πολύ δύσκολο για την αντιπολίτευση να πείσει τους ψηφοφόρους και την κοινωνία. Έχει εμπεδωθεί η κοινωνική μεταμόρφωση της χώρας. Η Δημοκρατία της Βενεζουέλας είναι συμμετοχική και ο λαός της πρωταγωνιστεί στο δικό του πεπρωμένο. Αυτό δεν θα αλλάξει σύντομα. Κανείς ωστόσο δεν ξέρει τι θα γίνει στο μέλλον, σε 10, σε 20, σε 30 χρόνια. Η χώρα πάντως έχει πάρει τον δρόμο που βασίζεται στην κοινωνική δικαιοσύνη.