Ο Πρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) Ηρακλείου Ζαχαρίας Ρηγάκης, μίλησε στον 98,4 κάνοντας μια πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας.
Ο κ. Ρηγάκης υποστήριξε πως η κυβέρνηση κάνει πράξη αυτό που προωθεί εδώ και χρόνια, την ιδιωτικοποίηση της παιδείας. Πρόσθεσε πως προβλέπει ότι χιλιάδες φοιτητές θα βρεθούν με το παρόν νομοσχέδιο εκτός Ανώτατης Εκπαίδευσης και πως πολλά τμήματα των ΑΕΙ ανά την Ελλάδα θα καταργηθούν σε βάρος της τοπικής οικονομίας και των οικογενειακών προϋπολογισμών.
Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου δηλώνει, επίσης, επιφυλακτικός στο σχεδιασμό για τους αιώνιους φοιτητές, βάζοντας την παράμετρο της εργασίας και του βιοπορισμού των φοιτητών αλλά δηλώνει και κάθετα αντίθετος με την ίδρυση Σώματος Αστυνομίας εντός των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.
• Υπενθυμίζουμε τις τρεις βασικές τομές του νομοσχεδίου Κεραμέως:
- Η καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστημιακά τμήματα, όχι με απόλυτο αριθμό (πχ. 10), αλλά ορισμένη από το κάθε τμήμα
- Ο περιορισμός του αριθμού των επιλογών του μηχανογραφικού και συμπλήρωσή του σε δύο φάσεις.
- Χρονικό όριο φοίτησης.
– Για τα 4ετή προγράμματα σπουδών, το όριο θα είναι ν+2.
– Για τα προγράμματα σπουδών διάρκειας μεγαλύτερης των 4 ετών, θα είναι ν+3.
– Οι αλλαγές θα ισχύσουν για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη και για εξαιρέσεις (λόγοι εργασίας, σοβαρών θεμάτων υγείας, κτλ). - Ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, με 1.000 οργανικές θέσεις, που θα κατανέμονται και θα ανακατανέμονται στα ΑΕΙ ανάλογα τις ανάγκες τους. Πρόκειται για μία ομάδα με ειδική εκπαίδευση από την ΕΛΑΣ, που θα φέρει ειδική στολή, θα υπάγεται στην ΕΛΑΣ και θα συνεργάζεται με τον πρύτανη και τον αντιπρύτανη του εκάστοτε ΑΕΙ. Η ομάδα θα έχει πλήρη αστυνομικά καθήκοντα, αλλά δεν θα φέρει πυροβόλα όπλα.
- Ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο στον χώρο των ΑΕΙ. Όπου αυτό δεν είναι εφικτό, σε πανεπιστήμια που π.χ. συνορεύουν με πάρκα, η ελεγχόμενη είσοδος θα γίνεται στους εσωτερικούς χώρους.
- Πειθαρχικό δίκαιο με διατάξεις για πειθαρχικά παραπτώματα και πειθαρχικές ποινές, ακόμα και για αντιγραφή, ενώ προβλέπεται και η σύσταση Πειθαρχικού Συμβουλίου Φοιτητών. Τα παραπτώματα θα αφορούν από το αδιάβλητο των εξετάσεων, μέχρι και αξιόποινες πράξεις και προβλέπεται ένα πλαίσιο αντίστοιχων ποινών.