“Ένα κουτί της Πανδώρας” χαρακτηρίζει το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων ο ιστορικός της Οικονομίας Άλμπρεχτ Ρίτσλ, σε συνέντευξή του στο τμήμα deutschlandradiokultur του γερμανικού δημόσιου ραδιοφώνου. Ο Ρίτσλ, ο οποίος διδάσκει στο London School of Economics, χαρακτηρίζει νόμιμη τη διεκδίκηση της Ελλάδας, ενώ υπογραμμίζει ότι η Γερμανία δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι η ίδια μετά τον πόλεμο, γλύτωσε χάρη σε ένα τεράστιο κούρεμα του χρέους.
Η συνέντευξη με τον ιστορικό της οικονομίας Άλμπρεχτ Ρίτσλ:
Η Γερμανία, αν το δει κανείς ιστορικά, είναι ο βασιλιάς των χρεών: Oχι μόνον η Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες θα είχαν κάθε λόγο να επιμείνουν για καταβολές πολεμικών αποζημιώσεων. Η γερμανική κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι στο θέμα της ευρωκρίσης και της κρίσης οφειλών πιο ταπεινή λέει ο ιστορικός της οικονομίας Αλμπρεχτ Ρίτσλ
Η Γερμανία οφείλει στη Ελλάδα χρήματα: για το δάνειο που εξαναγκάστηκε να δώσει στους ναζί κατά τη διάρκεια της κατοχής της Ελλάδας και για τις αποζημιώσεις οι οποίες συνεχώς αναβάλλονταν και τελικά δεν καταβλήθηκαν.
Είναι μια νόμιμη διεκδίκηση, θεωρεί ο ιστορικός, η οποία θα έπρεπε να κάνει τη Γερμανία πιο ταπεινή στο χειρισμό των ελληνικών χρεών. Εστω και αν -σύμφωνα με τη σημερινή αποτίμηση- τα 11 έως 13 δις ευρώ του αναγκαστικού δανείου είναι μόνο μια σταγόνα στον ωκεανό για να εξοφληθούν τα χρέη της Ελλάδας.
Η Ελλάδα είναι μόνο μια ψηφίδα στο μωσαϊκό
Και δεν είναι μόνον αυτό: H απαίτηση των Ελλήνων είναι μόνο μια “ψηφίδα στο μωσαϊκό”, αν αναλογισθεί κανείς τις πιθανές απαιτήσεις από άλλες χώρες που κατακτήθηκαν από τους ναζί και οι οποίες λεηλατήθηκαν κατά τη διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου : “Aν τις αθροίσουμε όλες, τότε το κόστος είναι τεράστιο. Πρόκειται για πολλά, πάρα πολλά χρήματα.”
Γι αυτό ο Ρίτσλ, ο οποίος διδάσκει στο London School of Economics, φοβάται ότι: “Για λόγους τακτικής θα ήταν καταστροφικό αν αρχίζαμε στα σοβαρά να ανοίγουμε το φάκελο των αποζημιώσεων ξανά ή να σκεφτόμαστε πραγματικά για το ύψος του δανείου εκείνου και αν θέλουμε να το εξοφλήσουμε ή όχι. Και μάλιστα για έναν πολύ απλό λόγο: Αν αρχίζαμε με την Ελλάδα, τότε θα ετίθετο το θέμα από όλες τις πλευρές.”
Και η Γερμανία κέρδισε κάποτε από το κούρεμα του χρέους
Μόνο και μόνο για πρακτικούς λόγους πρέπει επομένως να πούμε: “Πρόκειται για ένα κουτί της Πανδώρας, ας μην το ανοίξουμε.” Η Γερμανία όμως δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι η ίδια μετά τον πόλεμο, στις αρχές της δεκαετίας του ΄50 γλύτωσε χάρη σε ένα τεράστιο κούρεμα του χρέους”. Διαφορετικά οι άλλες χώρες θα κατηγορούσαν τη Γερμανία λέγοντας “Εσείς ξανασταθήκατε στα πόδια σας. Μια τέτοια λύση πρέπει να εφαρμοσθεί τώρα και στη νότια Ευρώπη. Μην είστε τόσο πεισματάρηδες”