Η Νιγηρία, πρόσφατα, έγραψε μία νέα αισιόδοξη σελίδα στην ανθρώπινη ιστορία καταργώντας την κλειτοριδεκτομή. Επιμέλεια: Τόνια Γκόρου
Η ποινικοποίηση της βάναυσης αυτής τακτικής (στην οποία μέχρι σήμερα έχει υποβληθεί το 1/4 των γυναικών της χώρας) υπόκειται στην «Απαγόρευση της σωματικής βίας ενάντια στο ανθρώπινο είδος: Νόμος 2015». Αυτή ήταν μία από τις τελευταίες ενέργειες του προέδρου Γκούντλακ Τζόναθαν και το νέο εξαπλώνεται στο Twitter με το hashtag #VAPPBILL.
Η κλειτοριδεκτομή (Female genital mutilation or cutting [FGM/C]), σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι η πράξη του μερικού ή ολοκληρωτικού ακρωτηριασμού των γυναικείων εξωτερικών γεννητικών οργάνων χωρίς να συντρέχει ιατρικός λόγος.
Σύμφωνα με τη UNICEF, περισσότερα από 130 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή σε 29 συνολικά χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, όπου απαντάται πιο συχνά αυτή η πρακτική.
Μετά από δεκάδες καμπάνιες, ακτιβιστικές πράξεις και πολυάριθμες προσπάθειες από οργανώσεις για να δοθεί ένα τέλος, ψηφίστηκε ο νόμος που ποινικοποιεί την διαδικασία. Στόχος είναι να εξαλειφθεί πλήρως και παράλληλα να καταπολεμηθεί κάθε είδους που εθιμοτυπική πρακτική που προσβάλλει την ανθρώπινη φύση.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει τις επιβλαβείς συνέπειες της πρακτικής αυτής, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται τα εξής: αιμορραγία, βακτηριακή λοίμωξη, ανοιχτές πληγές ενώ οι μακροπρόθεσμες συνέπειες περιλαμβάνουν στειρότητα, επιπλοκές στον τοκετό και επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης.
Η UNICEF αναφέρει ότι οι λόγοι που γίνεται είναι για να μειωθεί η σεξουαλική επιθυμία και να επιταχυνθεί η διαδικασία ωρίμανσης.
«Είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τις προσπάθειες για να αλλάξουμε τις παραδοσιακές αντιλήψεις και πρακτικές που υποστηρίζουν τη βία κατά των γυναικών. Μόνο τότε θα εξαλειφθεί αυτή η βαρβαρότητα» λέει η Στέλα Μουκάσα, διευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου Ερευνών για Γυναίκες σε θέματα φύλου, βίας και δικαιωμάτων τις.
Το 2012 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με τη εξάλειψη του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων της γυναίκας. Από το 2013, πάλι, η κλειτοριδεκτομή είναι παράνομη σε 26 αφρικάνικες χώρες. Ο νόμος, ωστόσο, φαίνεται πως εξακολουθεί να μην εφαρμόζεται.
tvxs.gr