Ενισχυμένο παρουσιάζεται δημοσκοπικά το ακροδεξιό και ξενοφοβικό UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος συνεχίζει να προκαλεί.
του Νίκου Κυριακίδη
Αναλυτές και media έχουν αποδώσει τα εύσημα στον Νάιτζελ Φάρατζ για την ικανότητά του, όπως λένε, να μαζεύει ψήφους. Πράγματι, αυτό έχει δείξει η ιστορία μέχρι τώρα. Το “αντισυστημικό” Ukip “πουλάει” σαν ζεστό καρβέλι σ’ ένα καταπιεσμένο πλήθος που δεινοπαθεί από τη σκληρή λιτότητα του άξιου συνεχιστή της θατσερικής παράδοσης, Ντέιβιντ Κάμερον. Έτσι, σιγά – σιγά, δειλά – δειλά, ο Νάιτζελ ξεδιπλώνει όλη τη σκληροπυρηνική, ακροδεξιά ατζέντα του. Ποια είναι αυτή; Κάτι που, τηρουμένων των αναλογιών, παραπέμπει σε Αμερικανούς Ρεπουμπλικάνους του Νότου ή στη χειρότερη των περιπτώσεων, σε “κόμμα του τσαγιού”…
Την περασμένη εβδομάδα, ο υποψήφιος του Ukip στις επαναληπτικές εκλογές της περιφέρειας Ρότσεστερ και Στρούντ Μαρκ Ρέκλες (reckless=απερίσκεπτος) έκανε μερικούς να τον χειροκροτήσουν και πολύ περισσότερους να νιώσουν απέχθεια, υποσχόμενος πως αν το κόμμα του πάρει κάποια στιγμή την κυβέρνηση, θα διώξει όλους τους Ευρωπαίους μετανάστες από τη Βρετανία. Ο κ. “Απερίσκεπτος” είπε πως, με βάση τον στόχο του Ukip “να δοθεί τέλος στην απεριόριστη μετανάστευση από την ηπειρωτική Ευρώπη”, θα επιτραπεί στους ξένους εργαζόμενους να παραμείνουν στη Βρετανία μόνο για μια συγκεκριμένη “μεταβατική περίοδο”. Ο Ρέκλες έσπευσε πάντως να συμπληρώσει πως το κόμμα του είναι πρόθυμο να “αντιμετωπίσει με συμπάθεια” τους μετανάστες που “έχουν ενσωματωθεί” στη βρετανική κοινωνία…
Μιλήστε αγγλικά!
Και η ιστορία συνεχίζεται… Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο ίδιος ο Φάρατζ είπε ότι οι επιβάτες των τρένων στη Βρετανία (δεν διευκρίνισε αν αναφέρονταν στη Σκωτία και την Ουαλία) θα πρέπει να μιλούν αγγλικά καθώς “οι πολλοί αλλοδαποί με τις διαφορετικές γλώσσες τους που ακούγονται στους συρμούς μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους να αισθανθούν άβολα”… Αφηγήθηκε μάλιστα τη δική του… άβολη εμπειρία: “Ήμουν στο τρένο στο Λονδίνο. Περάσαμε έναν, δύο, τρεις, τέσσερις σταθμούς και μόλις τότε άκουσα τον χαρακτηριστικό ήχο της ομιλούσας αγγλικής στο βαγόνι. Αναρωτήθηκα τι στο καλό συμβαίνει. Με κάνει αυτό να νιώθω άβολα; Ναι, με κάνει”, ρώτησε κι απάντησε ο ίδιος. Και κατέληξε στο διά ταύτα: “η Βρετανία οφείλει να περιορίσει την ποιότητα και την ποσότητα των μεταναστών” στο έδαφός της… Σημειώνεται ότι στα βρετανικά νησιά ομιλούνται μέχρι σήμερα δεκάδες τοπικές γλώσσες και διάλεκτοι, ενώ τα ουαλικά -που ανήκουν στην κέλτικη γλωσσική οικογένεια- είναι διά νόμου επίσημη γλώσσα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο!
Υπάρχουν όμως και άλλα, λιγότερο γραφικά. Σε ένα βίντεο που διέρρευσε πρόσφατα, ο Φάρατζ ακούγεται να λέει πως θα αισθανόταν “πιο άνετα” αν το σύστημα Υγείας της Βρετανίας άνοιγε τις πόρτες του στον κόσμο της αγοράς. Μιλώντας σε μια παλιά συγκέντρωση οπαδών του, ο αρχηγός του Ukip είπε πως “θα πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα σύστημα Υγείας που θα βασίζεται στην (ιδιωτική) ασφάλιση” και όχι στην κρατική χρηματοδότηση…
“Ειλικρινά, θα αισθανόμουν πιο άνετα αν τα χρήματά μου διατηρούσαν την αξία τους μέσω της αγοράς, μέσω μιας ασφαλιστικής εταιρείας π.χ., αντί να δίνουμε καλόπιστα 100 δισεκατομμύρια λίρες τον χρόνο σε μια κεντρική κυβέρνηση για να οργανώσει αυτή το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης απ’ την κούνια ώς τον τάφο μας”. Οι συγκεκριμένες δηλώσεις του προκάλεσαν και τις μεγαλύτερες αντιδράσεις, ειδικά από τα συνδικάτα στον χώρο της Υγείας και τους βουλευτές των Εργατικών. Αγγίζοντας ένα θέμα “ταμπού” για τη συντριπτική πλειονότητα των Βρετανών, τον δημόσιο χαρακτήρα του NHS, του βρετανικού ΕΣΥ, ο Νάιτζελ έγινε κόκκινο πανί.
Αμερικανιές…
Αλλά ο Φάρατζ δεν “αμερικανίζει” μόνο σε ό,τι έχει να κάνει με την Υγεία ή τους μετανάστες. Έχει ανάλογα επιχειρήματα και για την οπλοκατοχή, την οποία θέλει “επιτέλους” νόμιμη στη Βρετανία. Πολιτική του Ukip είναι να νομιμοποιήσει την κατοχή πυροβόλων όπλων μέσω “μιας ενδεδειγμένης πολιτικής χορήγησης αδειών”, έτσι ώστε αυτοί που έχουν όπλα να είναι “απολύτως νόμιμοι”. Η ισχύουσα απαγόρευση της οπλοκατοχής είναι “γελοία” λέει ο Φάρατζ και οι ειδικοί τού απαντούν ότι οι δικοί του ισχυρισμοί είναι ανόητοι, καθώς ενθαρρύνουν την αμερικανικού στιλ άποψη, ότι είσαι ασφαλής στο σπίτι σου μόνο όταν είσαι οπλισμένος.
Από τις προγραμματικές διακηρύξεις του Ukip δεν θα μπορούσε φυσικά να απουσιάζει η περιβαλλοντική και ενεργειακή πολιτική. Κι εδώ ο Φάρατζ θυμίζει Αμερικανούς Ρεπουμπλικάνους: Δεν του αρέσει, λέει, η “βιομηχανία” των περιβαλλοντικών οργανώσεων, ούτε αυτοί που ισχυρίζονται πως “νταήδες πολιτικοί, με λίγο μυαλό, παίρνουν αποφάσεις που βλάπτουν τη βιοποικιλότητα, την αειφορία και το περιβάλλον”. Δηλωμένος θαυμαστής της αγγλικής υπαίθρου και ειδικά των παραθαλάσσιων περιοχών, δεν του αρέσουν τα αιολικά πάρκα γιατί, εκτός του ότι χαλάνε τη θέα, “είναι πολύ ακριβά και δεν δουλεύουν”… Η λύση για τον “αρχηγό” είναι απλή: να τα ανατινάξουμε. Όταν τον ρώτησαν σε συνέντευξή του στο περιοδικό GQ αν είναι αλήθεια πως σχεδιάζει να ανατινάξει τα αιολικά πάρκα αν το Ukip έρθει στην εξουσία, ο Νάιτζελ απάντησε στα ίσια: “Θα το κάνω προσωπικά ο ίδιος”…