Συνεχής Ενημέρωση: Ο Κώστας Σημίτης καταθέτει αυτή την ώρα στη δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου για τις μίζες στα εξοπλιστικά. Ο πρώην πρωθυπουργός έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση του από τον πρώην υπουργό Άμυνας τονίζοντας ότι το ΚΥΣΕΑ δεν έχει ελεγκτική εξουσία και κάρφωσε τον Άκη Τσοχατζόπουλο λέγοντας ότι αυτός ήταν που αποφάσιζε για τις τιμές. Χαρακτήρισε δε θλιβερό το γεγονός ότι η πρωθυπουργία του συνδέθηκε με τέτοιες αθλιότητες.
Ως τυπικός… καθηγητής έβγαλε τα χαρτιά του και μίλησε για το νομικό καθεστώς του ΚΥΣΕΑ τονίζοντας ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος, όντας υπουργός Άμυνας, ήταν αυτός που αποφάσιζε για την εκτέλεση των συμβάσεων.
Σημείωσε ότι το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την αγορά των F-16 από τις ΗΠΑ και των Mirage από τη Γαλλία σε συνεργασία με όλες τι χώρες του ΝΑΤΟ. Υποστήριξε στο σημείο αυτό ότι το ΚΥΣΕΑ δεν έχει ελεγκτική εξουσία, δεν έκανε διαπραγματεύσεις, ούτε αποφάσιζε για τις τιμές και τα αντισταθμιστικά οφέλη. Τις αποφάσεις για τα πάντα έπαιρνε μόνος του ο υπουργός Άμυνας. Πάντως σημείωσε ότι πρακτικά από τις συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ δεν κρατούνται για λόγους ασφαλείας.
Ντροπή!
«Ως πρωθυπουργός αναγκάστηκα να απαντήσω σε ερωτήσεις της αντιπολίτευσης στη Βουλή ακριβώς πάνω στις επιστολές ανταγωνιστριών εταιρειών που είχαν εντοπίσει μίζες. Ντροπή!» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός. «Διαδέχτηκα στην πρωθυπουργία τον Ανδρέα Παπανδρέου αφού επί 20 χρόνια ήμουν το β’ πρόσωπο στο ΠΑΣΟΚ».
Στην ερώτηση της έδρας αν χωρούσε δωροδοκία αφού υπήρχαν επιτροπές και γνωματεύσεις, ο Κώστας Σημίτης απάντησε: «Κάλιστα είναι δυνατή, αφού έγινε».
Στο σημείο αυτό επενέβη η υπεράσπιση του Άκη Τσοχατζόπουλου τονίζοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός παίρνει ως δεδομένο αυτό που ακόμη ψάχνει το δικαστήριο. «Αν είναι δυνατόν» αναφώνησε από την πλευρά του ο Άκης Τσοχατζόπουλος.
Ο Κώστας Σημίτης συνέχισε λέγοντας: «Κάποιοι ομολόγησαν εκ των υστέρων. Εγώ δεν ήξερα τίποτα, μέχρι που άρχισαν οι δίκες στη Ρωσία και τη Γερμανία».
Θλιβερό που συνέβη επί πρωθυπουργίας μου
Απαντώντας σε ερωτήσεις της πολιτικης αγωγής ο Κώστας Σημίτης σημείωσε ότι μετά την κρίση στα Ίμια αποφασίσαμε την αναβάθμιση των εξοπλιστικών. Συμφώνησαν ο Αρσένης και ο Τσοχατζόπουλος που επέμεινε ιδιαίτερα. «Είναι θλιβερό για εμένα που επί της πρωθυπουργίας μου συνέβησαν αυτές οι αθλιότητες.
Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων της πολιτικής αγωγής προς τον Κώστα Σημίτης ο Άκης Τσοχατζόπουλος διέκοψε κατηγορώντας το δικηγόρο ότι «παίζει παιχνιδάκια». Η πρόεδρος στο σημείο αυτό προειδοποίησε τον Άκη Τσοχατζόπουλο ότι αν ξαναδιακόψει θα τον αποβάλει από την αίθουσα.
Υποστήριξε επίσης ότι ήταν πολύ αυστηρός με τους συνεργάτες του και τους απομάκρυνε ακόμη κι όταν υπήρχε κάποια άσχημη φήμη γι’ αυτούς. Υποστήριξε ότι για τον Τσοχατζόπουλο δεν υπήρχαν καταγγελίες. «Ό,τι ακολούθησε ήταν αθλιότητες και ντροπή» πρόσθεσε.
Στη συνέχεια ρωτήθηκε από την υπεράσπιση του Άκη Τσοχατζόπουλου αν εκείνος ως υπουργός έκανε κοινωνικοπολιτικό έργο στα υπουργεία που τοποθετήθηκε. Ο Κώστας Σημίτης απάντηση ότι «δεν έχει καμία σημασία τι έργα έκανε. Αν έκανε αυτά που τον κατηγορούν κακώς τα έκανε».
Γρήγορα νερό για τον πρόεδρο!
Στα αστεία παραλειπόμενα της δίκης ήταν η στιγμή που ο Κώστας Σημίτης ζήτησε λίγο νερό. Σε λίγα δευτερόλεπτα όχι ένα αλλά τέσσερα μπουκαλάκια νερό εμφανίστηκαν μπροστά του. Δικηγόροι αλλά και κατηγορούμενοι – ανάμεσά τους ο πρώην Γενικός Γραμματέας Εξοπλισμών Γιάννης Σμπώκος έσπευσαν να τον ξεδιψάσουν δίνοντας του το δικό τους νερό. Το ακροατήριο ξέσπασε σε γέλια το ίδιο και ο πρώην πρωθυπουργός. Η πρόεδρος του δικαστηρίου είπε στον Κώστα Σημίτη να καθίσει αν κουράστηκε εκείνος, ωστόσο, αρνήθηκε.
Καταθέτει και ο Βενιζέλος
Εκτός από τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη σήμερα αναμένεται να καταθέσει στο δικαστήριο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Ήδη βρίσκεται στο πίσω μέρος της αίθουσας και περιμένει ακούγοντας τον Κώστα Σημίτης που βρίσκεται στο εδώλιο.
Υπενθυμίζεται ότι με πρόσφατη απόφασή του, το δικαστήριο κάλεσε, έπειτα από πρόταση της εισαγγελέως Έδρας, να καταθέσουν τα μέλη του ΚΥΣΕΑ της περιόδου 1998-1999, ικανοποιώντας το αίτημα που ο βασικός κατηγορούμενος πρώην υπουργός Άμυνας διατυπώνει επί τρία χρόνια σε κάθε στάδιο της δικαστικής διαδικασίας που ακολούθησε της σύλληψης του, τον Απρίλιο του 2012, για την υπόθεση των παράνομων αμοιβών που φέρεται να έλαβε για τις συμβάσεις προμήθειας των υποβρυχίων και των TOR M1.
Στις 20 Μαΐου πρόκειται να καταθέσουν και οι πρώην υπουργοί Βάσω Παπανδρέου και Γιάννος Παπαντωνίου. Το δικαστήριο έχει καλέσει, επίσης, για τις 27 Μαΐου ως μάρτυρες και τους αρχηγούς των τριών όπλων, το επίμαχο χρονικό διάστημα, Αθανάσιο Τζογάνη, Μανώλης Παραγιουδάκη και Γιώργο Ιωαννίδη.
Ο Άκης Τσοχατζόπουλος κατά το αίτημά του να κληθούν για κατάθεση τα μέλη του ΚΥΣΕΑ ισχυρίστηκε ότι οι επίμαχες αγορές όπλων ήταν στρατηγικής σημασίας κυβερνητικές επιλογές, οι οποίες αποφασίστηκαν από το ΚΥΣΕΑ και επομένως δεν θα μπορούσαν να διακινηθούν παράνομα χρήματα για νόμιμες και εγκεκριμένες συμβάσεις προμηθειών.
Αρχικά η δικαιοσύνη απαντούσε ότι αντικείμενο της δίκης είναι η διακίνηση παράνομων χρημάτων που προέρχονται από δωροδοκία και όχι η νομιμότητα των συμβάσεων. Ωστόσο, τελικά το αίτημα Τσοχατζόπουλου έγινε δεκτό. Τα μέλη του ΚΥΣΕΑ από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι το όργανο αποφασίζει βασιζόμενο στις εισηγήσεις που δέχεται από τη στρατιωτική και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας.
Σήμερα, στο δικαστήριο – ύστερα από πολλές συνεδριάσεις που είναι απούσα – πρόκειται να βρίσκεται και η σύζυγος του πρώην υπουργού Βίκυ Σταμάτη, η οποία ήδη μετήχθη στο Εφετείο.